Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To tak teraz trochę z moich doświadczeń.
Też byłem w Tunezji i pocykałem nieco kompaktem. Na plaży sprawdź pierwsze zdjęcie jak wyszło. Może się okazać że jest prześwietlone i tu z pomocą przyjdzie kompensacja ekspozycji (-1/3 - -2/3 powinno pomoc w dużym stopniu)
Co do zdjęć nocnych tak jak pisałem - tryb punktowy i ustaw czujnik na najjaśniejsze światła. W innym przypadku aparat bedzie się starał dobrać czas tak aby wszystko było jasne (czyli długie czasy, czyli poruszone, jeśli nie na statywie)
zooma w Samsungu nie przeskoczysz, w nocy AF to porażka i nie tylko w kompaktach (lustra też się gubią) pozostaje czasem MF.
Myślę, że Fuji 9500/9600 się sprawdzi. Myślałem też o Panasie FZ18 (ale z widoku wygląda mi na mały i niewygodny, chociaż mogę się mylić) A jak trochę więcej masz do wydania to d60 + 18-200VR (lustrzany kompakt) i nic więcej nie musisz kupować. Uniwersalność kompaktu połączona z jakością lustra.
MichalP, w kompakcie głębia jest większa niż w lustrzance, ta sama przysłona w małpie nie jest równa tej samej w lustrze....(w przybliżeniu f2.8 w kompakcie odpowiada f11 w lustrze), szkła w kompaktach raczej też nie powinno sie porównywać jasnością do lustrzanek......ale rzeczywiście 9600 to najlepszy wybór:
-zooma masz w łapie a nie w żadnych guziczkach(te pierścienie manualne to zbudowane są lepiej niż w nie jednym obiektywie kitowym)
-wygodny jak na hybrydę
-wychylny lcd, zakres ogniskowych 28-300 (zoom x 11)
-rawy
no niestety jest wolny 1,5 kl na sek
Ostatnio zmieniony przez kozidron Czw 07 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
kadel [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Sie, 2008
Hyh, nie wiem, czy dobrze znalazłem, ale ten obiektyw to kosztuje prawie 2k Cały zestaw (z torbą etc) zamknąłby się 3,5 k
Cytat:
kompensacja ekspozycji (-1/3 - -2/3 powinno pomoc w dużym stopniu)
w ogóle nie wiem, o co chodzi Wiem, wiem, zalatuje amatorszczyzną ode mnie
Ja już jestem prawie przekonany do tego, żeby kupić porządnego kompakta, a nie tanią lustrzankę. Teraz, co lepsze Fuji 9600, czy Panasonic FZ18 ? Szczerze, to ten Panasonic się ładniej prezentuje, ma większy zoom, i jest tańszy, chociaż wygląda jak kompakt, a nie jak lustro A Fuji bardziej jak lustro
Teraz, kadel, zajrzyj do działu Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego i poczytaj trochę o Panasoniku FZ-18, Fuji 9600 i ewentualnie innym, który cię zainteresuje.
Jeśli nadal będziesz miał jakieś pytania, to podłącz się pod któryś z istniejących wątków i zapytaj. Tylko nie pytaj, błagam, co kupić. Masz tam wystarczająco dużo informacji, żeby podjąć decyzję...
Hyh, nie wiem, czy dobrze znalazłem, ale ten obiektyw to kosztuje prawie 2k Cały zestaw (z torbą etc) zamknąłby się 3,5 k
Cytat:
kompensacja ekspozycji (-1/3 - -2/3 powinno pomoc w dużym stopniu)
w ogóle nie wiem, o co chodzi Wiem, wiem, zalatuje amatorszczyzną ode mnie
Ja już jestem prawie przekonany do tego, żeby kupić porządnego kompakta, a nie tanią lustrzankę. Teraz, co lepsze Fuji 9600, czy Panasonic FZ18 ? Szczerze, to ten Panasonic się ładniej prezentuje, ma większy zoom, i jest tańszy, chociaż wygląda jak kompakt, a nie jak lustro A Fuji bardziej jak lustro
Podobno FZ18 trzyma się wygodnie (nie wiem nie trzymałem), za to trzymalem fuji 6500 i jest OK (9600 pewnie tak samo). W tej cenie wybrałbym raczej 9600 niż Panasa (mimo rozbudowanego wątku na forum traktujacym o tym ostatnim).
Twój budżet nie pozwoli na jakąkolwiek lustrzankę z dobrym obiektywem. Mówię o d60, który raczej należy do tańszych luster i dobrym obiektywie 18-200VR. Ten Nikkor to jedyny obiektyw tego typu który bym nawet podpiął pod swój aparat.
Kompensacja to właściwie skrócenie (-) /wydłużenie (+) czasu naświetlania bez zmiany ISO i przesłony. To samo możesz osiągnąć na trybie Tv i M. Skrócenie czasu powoduje przyciemnienie sceny, wydłużenie - rozjaśnienie. Może się okazać, że aparat dobrze sobie radzi z wyborem czasu i scena będzie prawidłowo naświetlona bez potrzeby korekty. Na body taka kompensacja jest oznaczana kwadratem z symbolami -/+. Wszystko znajdziesz w instrukcji obsługi. Ale znając życie to "jesteśmy zaawansowanymi użytkownikami i jako tacy we hate RTFM (read the fuckin' manual)"
Najlepszym takim obiektywem jest Nikkor 18-200 VR.
To zdanie jest powtarzane niemal jak mantra. Bardzo zbliżony optycznie jest Tamron 18-250, dostępny do większości systemów... W zasadzie jedyna zdecydowana przewaga Nikona, to VR i solidniejsza obudowa, w pozostałych kwestiach raz jeden, raz drugi wypada lepiej, ale z całą pewnością osoby, do których skierowany jest ten produkt różnicy nie zobaczą...
kozidron napisał/a:
w kompakcie głębia jest większa niż w lustrzance, ta sama przysłona w małpie nie jest równa tej samej w lustrze....(w przybliżeniu f2.8 w kompakcie odpowiada f11 w lustrze), szkła w kompaktach raczej też nie powinno sie porównywać jasnością do lustrzanek...
Jeśli chodzi o efektywną GO, to zależy od kompaktu i tego jaką włożono w niego matrycę, ale zależności typu czas naświetlania/ilość światła zastanego, pozostają takie same dla kompaktu i lustra, więc jak najbardziej można porównywać jasności szkieł i wyciągać na tej podstawie wnioski... Np. mam kompakta z obiektywem f/2-2.5, przyzwoite zdjęcia robi do iso200, więc by osiągnąć podobne czasy w lustrze, z obiektywem f/3.5-5.6, będą musiał ustawić iso640 na szerokim kącie i iso1000 na tele... Z ciemnym, kiepskim optycznie obiektywem, teoretyczna przewaga lustrzanki może stopnieć bardzo szybko...
MichalP napisał/a:
Ewentualnie używany Sony R1 - dostaniesz za około 2000 zł. Ale zakres ogniskowych 24-105 (4,4x) jest sporo mniejszy od megazoomów. Za to duża matryca CMOS zapewnia jakość zdjęć umieszczoną pomiędzy bardzo dobrymi kompaktami i lusterkami.
Nie pomiędzy, a dokładnie na tym samym poziomie, co lustrzanki entry level i to z całkiem przyzwoitymi obiektywami,
MichalP napisał/a:
Co do zdjęć nocnych tak jak pisałem - tryb punktowy i ustaw czujnik na najjaśniejsze światła.
Fantastyczna rada... Jakoś ostatnio często mam wątpliwości, czy wiesz o czym piszesz...
kadel napisał/a:
Ja już jestem prawie przekonany do tego, żeby kupić porządnego kompakta, a nie tanią lustrzankę.
I w sumie rozsądny wybór w świetle tego co napisałeś... Chociaż jeśli połkniesz bakcyla fotografii, to będziesz go żałował...
no dobrze - z tym punktowym trybem nieco przesadziłem. Wiem, że korzysta się z niego kiedy w kadrze mamy trudne warunki i tryb matrycowy potrafi zawieść - mocne oświetlenie i kontrasty świetlne i nie chcemy dopuścić do prześwietlenia jasnych miejsc (bądź niedoświetlenia ciemnych). Generalnie, w zależności od tego na co w kadrze najedziemy punktem pomiarowym - wydobędziemy światła lub cienie. Korzystać z tego trybu można np przy portrecie, gdy chcemy, aby jasne części kadru np. część twarzy pozostały dobrze naświetlone, a część twarzy została ukryta w cieniu. I odwrotnie - gdy najedziemy na cień to część zacienioną pokażemy na zdjęciu, a jasna zniknie z bieli prześwietlania. Sprostowanie - W nocnych zdjęciach, tak jak to pisałem wyżej, może się okazać że będziemy widzieć tylko światła lamp i nic więcej. Sorry za to. Następnym razem sprawdzę warsztatowo i nie będę pisał na podstawie analogii z podobną, ale nie taką samą sytuacją. Późno było i mogło mi się coś pomieszać, więc proszę mi wybaczyć.
P.S. jaad75, trzeba było sprostować i pouczyć nie do końca wiedzącego, a nie tylko wpisać "odpowiedni" komentarz
jaad75 - Całkiem przyzwoita optyka w R1 to jedno a matryca to drugie. To pierwsze odpowiada generalnie za ostrość zdjęcia i przeszkadzajki typu CA, to drugie za m.in.niskie szumy (niższe niż w kompaktach i porównywalne z lusterkami entry)
P.S.2. To, że tę część, a może nie tylko, MM równie krótko i wnikliwie "skomentuje", mam jak w banku Ale się nie przejmuję, przywykłem. I dostanę jeszcze permanantnego bana za pisanie herezji fotograficznej
To zdanie jest powtarzane niemal jak mantra. Bardzo zbliżony optycznie jest Tamron 18-250, dostępny do większości systemów... W zasadzie jedyna zdecydowana przewaga Nikona, to VR i solidniejsza obudowa, w pozostałych kwestiach raz jeden, raz drugi wypada lepiej, ale z całą pewnością osoby, do których skierowany jest ten produkt różnicy nie zobaczą...
Za to zauważą VR
Cytat:
Całkiem przyzwoita optyka w R1 to jedno a matryca to drugie. To pierwsze odpowiada generalnie za ostrość zdjęcia i przeszkadzajki typu CA, to drugie za m.in.niskie szumy (niższe niż w kompaktach i porównywalne z lusterkami entry)
Optyka lepsza od lustrzankowych kitów, porównywalna matryca, wychodzi chyba na to, że
Cytat:
Nie pomiędzy, a dokładnie na tym samym poziomie, co lustrzanki entry level i to z całkiem przyzwoitymi obiektywami,
P.S.2. To, że tę część, a może nie tylko, MM równie krótko i wnikliwie "skomentuje", mam jak w banku Ale się nie przejmuję, przywykłem. I dostanę jeszcze permanantnego bana za pisanie herezji fotograficznej
Masz to jak w banku. Czy u Ciebie jest aż tak silne parcie żeby pisać wszędzie i zawsze, doradzać wszystkim - nawet wtedy kiedy wiedzy i doświadczenia brakuje patrząc na to gołym okiem? Ja to zachowanie obserwuję dłuższy czas, jak widać nie tylko ja to zauważyłem bo jaad75 też pisze to między wierszami. Jeżeli przemawia za tym chęć nabicia kolejnych postów i zdobycia kolejnych "gwiazdek" przy avatarku to ja proponuję adminowi te gwiazdki zlikwidować. Bo już Drogi Kolego po raz N-ty udzielasz złej rady lub doradzasz w temacie o którym obaj wiemy, że wiedzy nie masz albo jakiegoś sprzętu nawet w ręku nie miałeś a tylko o nim czytałeś. Od teraz jak post będzie zawierał treść ewidentnie wprowadzającą w błąd to będę go albo edytował albo kasował w całości. Już to kiedyś pisałem o sobie. Jak czegoś dobrze nie wiem to o tym NIE PISZĘ. Ludzie to czytają i trzeba o tym pamiętać.
Co do braku doświadczenia - zgodzę się z bardziej doświadczonym kolegą.
Co do słuszności stwierdzenia, że piszę w celu nabycia gwiazdek - nie zgodzę się i mam do tego prawo
Co do zmiany treści/usuwania postów wprowadzających w błąd - nie widzę przeciwwskazań - dzięki temu też się czegoś nauczę
Co do użycia wyrazów "zawsze", "wszędzie", "wszystkim" - kategorycznie się sprzeciwię, gdyż jest to nieprawdziwa nieprawda i nie powinno się używać takich słów, gdyż są one po prostu naładowane emocjonalnie - to też widać na pierwszy rzut oka. Jakoś nie zauważyłem, abym się brał do komentowania KAŻDEGO tematu i pomagał WSZYSTKIM bo to i owszem możliwe ale bardzo nieprawdopodobne.
Od teraz pięćdziesiąt razy się zastanowię co napiszę w jakimkolwiek poście. Możecie na to liczyć. Dosyć wstydu się najadłem i w sumie na własne życzenie.
kadel [Usunięty]
Wybór dalej jest między kompakt vs upragniona lustrzanka
-Panasonic FZ18
-Fuji S9600 - brak stabilizacji, ale za to najbardziej wizualnie przypomina lustrzankę
-Olympus sp 570 UZ - duży zoom
- NIKON D60 +18-55mmVR - jedyna lustrzanka w tym zestawieniu. Cena za komplet jeszcze znośna. Chyba jednak bardziej będę nastawiony na lustro, bo nie ukrywam, że bardzo lubię zdjęcia, i w sumie chyba z czasem może będę dokupywał nowe obiektywy. To teraz, czy ten komplecik wystarczy mi na początek. Na razie najbardziej mi zależy, żeby właśnie przywieźć dobre zdjęcia z Tunezji (będą robione w słońcu, pewnie sporo na zoomie, makro rzadko, raczej ludzie, ale też obiekty). Jeśli nie ten Nikon, to co i z jakim obiektywem w podobnej cenie (1800 pln komplet z kartą i torbą). Jakiś EOS nie byłby lepszy ?
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 07 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli EOS to 450d z 18-55IS, torbą i kartą dostaniesz za ok 2100-2200 zł (zależy jaka torba i karta)
Możesz jeszcze się przymierzyć do Olka E510 z dual kitem - 14-42 i 40-150 i masz ogniskowe 28-84 (zoom podstawowy) i 80-300 (do umiarkowanego tele) cena 1700 zł. Wiem, że Olek ma mniejszą fizycznie matrycę przez co może bardziej szumieć od kolegów z APSC ale i tak w porównaniu do kompaktów będzie miodzio. Jakby co Olek ma stabilizację w body a obiektywy kitowe nie są najgorsze.
Co do kompaktów nie bedę się wypowiadał ostatecznie, po stwierdzeniu MM, że nie powinienem się wypowiadać na tematy o których bladego pojęcia nie mam.
Stabilizacja się przyda, więc tu plus dla Panasa. Przyda się zwłaszcza przy większych ogniskowych. Z kolei jakość zdjęć i wygoda trzymania po stronie Fuji (9600 jest podobny konstrukcyjnie do 6500, którego mam). O Olku musisz poczytać w którymś z tematów forum.
kadel [Usunięty]
Co będzie lepsze ? 450D z kitowym obiektywem, czy D60 z kitowym obiektywem ? Różnica między nimi będzie mocno zauważalna ? Chyba zdecyduje się na D60, ze względu na cenę, najwyżej później dokupię porządniejszy obiektyw, i chyba nie będzie źle Olympusa nie chcę, jakoś nie mam zaufania do tej firmy (mam do tej pory jedną z pierwszych cyfrówek, i nie jestem zadowolony ). Takie może jeszcze jedno trywialne pytanie. Czy zdjęcia z takiej lustrzanki (czy D60, czy 450D) są dobre ? Gdzie nie czytam, to każdy na coś narzeka, jakieś prześwietlenia, szumy i inne bzdury Czy niedoświadczone oko zauważy takie rzeczy ? Czy zdjęcia znacząco będą się różniły (będą lepsze) od tych z mojego Szajsunga ? Jaki zoom jest w tym obiektywie D60, a jaki w 450D ?
kitowe obiektywy Nikona i Canona maja te same ogniskowe. Jedyną różnicą jest mnożnik ogniskowych zdeterminowany przez wielkość matrycy (w przypadku Nikona 1,5x Canona 1,6x)
Szumami zajmują się szumofoby. Lepiej zarządza szumami/degradacją szczegółów Canon.
w porównaniu do Szajsunga i tak czy kupisz C czy N różnica będzie ogromna.
O prześwietleniach nie będę się wypowiadał.
Jeśli będziesz "wywoływał" zdjęcia do standardowych formatów (10x15 do 20x30) to różnicy pomiędzy C i N raczej nie zobaczysz.
Do sprawdzenia jakości zdjęć z d60 i 450d zapraszam do http://www.pixel-peeper.com/
Tam możesz oglądać do woli zdjęcia wykonane różnymi aparatami, z różnymi obiektywami, przy różnych ISO itd itp.
kadel [Usunięty]
Nie widzę różnicy, więc po co przepłacać ?:) Zdecydowany jestem już chyba na Nikona Znasz jakieś forum, albo giełdę ? Może uda mi się wyrwać trochę śmiganego w przystępnej cenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11