Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć, witajcie!
Zamierzam kupić nową lornetkę, ale zanim wpadnę w zakupowy szał, chciałem zapytać kogoś, co się zna.
Mam 2 ruskie lornetki:
Sotem 8x40
BPC5 8x30
Czy cokolwiek współczesnego, nowego, do 600 zł zrobi różnicę, którą wyraźnie zauważę? Czy w ogóle warto kupować nową lornetkę? Czy obraz będzie lepszy, waga mniejsza?
Sprzętu używam do obserwacji ptaków. Teraz szukam czegoś na górskie wycieczki. Czyli moim priorytetem jest waga, ale powiększeni 10 kusi, bo czasami brakuje mi go przy obserwacji ptaków drapieżnych, albo jakiś bardzo małych wysoko na drzewie w świerkowym lesie.
Jakieś sugestie? Z góry wielkie dzięki!
PS Miałem tu kiedyś konto, ale zapomniałem wszystkie danych (ostatnie logowanie 2009;)
Wysłany: Pon 06 Lip, 2020 Re: Prośba o radę
Malti napisał/a:
Cześć, witajcie!
Zamierzam kupić nową lornetkę, ale zanim wpadnę w zakupowy szał, chciałem zapytać kogoś,
Czy cokolwiek współczesnego, nowego, do 600 zł zrobi różnicę, którą wyraźnie zauważę? Czy w ogóle warto kupować nową lornetkę? Czy obraz będzie lepszy, waga mniejsza?
Zależy w jakim stanie jest BPC 8x30, o ile w dobrym to raczej bym nie kombinował i przy niej pozostał. Jak przez jakiś czas z nią pochodzisz to stwierdzisz czy Tobie pasuje. Być może się okaże za duża albo za mała. Być może powiększenie okaże się za małe. Tak czy siak wykorzystaj ją jako darmowy (bo już ją masz) sprzęt do testu swoich oczekiwań. Jak stwierdzisz, że 8x30 to jest to, i że lornetka jest pożądana i przydatna, to wtedy zapewne zdecydujesz się podnieść budżet np. do tysiaka - a za te pieniążki możesz już mieć coś znacznie lepszego.
Wracając do pytania to za 600 stówek można kupić lornetkę nieco lepszą optycznie - ale o znacznie gorszej jakości mechanicznej i trwałości.
BPC jest w stanie "poklejonym taśmą izolacyjną przez teścia" i waży 616 g, a jestem człowiekiem, który jako kosmetyczki używa woreczka strunowego, podczas dłuższych wędrówek. stad moje pytanie. 1000 zł też jakoś bym wydolił (są chwilówki, sprzedaż organów).
Wysłany: Pon 06 Lip, 2020
Na Skopiec wybieram się rowerem i wybrać się nie mogę. Próbowałem w ubiegłym roku ale był taki upał, że poddałem się na Połomie
Jakby co pisz na priv, gdybyś chciał popatrzeć to mam sztuki duże i małe, bardzo dobre i szmelc ze starych czasów. Osobisty ogląd jest zawsze lepszy niż poleganie na opisach które zazwyczaj są obarczone subiektywizmem.
Poleciłbym w tym budżecie porro. Czyli np. Kowa 8x30 YF zbiera dobre opinie, a jest za 479 zł, porządna optyka za te pieniądze, lekka (ok 450 g) i uszczelniona+azot. Firma zacna, sprzęt z Chin, ale w tej cenie bardzo OK. Także Levehuk wydaje się rozsądną opcją - seria Sherman Pro - nieco droższa, cięższa, ale na poziomie DAWNEJ serii Nikona EX.
Dzięki za wszystkie opinie. Zbieram to sobie wszystko w całość. A co myślicie o używanym Carl Zeiss Jena 8x30? W zasadzie bliźniak mojego Zagorska... Boję się tylko że nieszczelny, gumowany, wrażliwy, jednak ciężki.
Wysłany: Czw 09 Lip, 2020
Malti napisał/a:
... A co myślicie o używanym Carl Zeiss Jena 8x30? W zasadzie bliźniak mojego Zagorska... ...
Masz starą solidną 8x30 i chcesz inną starą 8x30? Kusi 10x to może zrób krok w tę stronę. Są też nieliczne lornetki z powiększeniem 9x głównie z Pentaxa (9x32, 9x42)
Moje stare BCP 8x30 jest zajechane. Potrzebuję lekkiej lornetki na do obserwacji ptaków podczas górskich przejść z namiotem na plecach.
Aktualnie skłaniam się ku Nikon SPORTSTAR EX 8x25, ze względu na ultra małą wagę. (Choć boję się że w porównaniu z Zagorskiem, to będzie jak patrzenie przez tubę.)
Druga alternatywą są lornetyki 8x30 poniżej 500 g i tu w grze jest Vortex Raptor 8.5x32, Kowa 8×30 YF, NIKON PROSTAFF 7S 8X30 (trochę drogo jak na coś na czym pewnie będę siadał;)). Stąd przyszło mi do głowy, że może odpuścić te 60 g i za niecałe 500 zł mieć Zeissa. Bo fakt jest taki, że gdyby Zagorsk nie był na skraju żywota, nie zastanawiałbym się pewnie nad wymianą.
Wysłany: Czw 09 Lip, 2020
Malti napisał/a:
Moje stare BCP 8x30 jest zajechane. Potrzebuję lekkiej lornetki na do obserwacji ptaków podczas górskich przejść z namiotem na plecach.
Aktualnie skłaniam się ku Nikon SPORTSTAR EX 8x25, ze względu na ultra małą wagę. (Choć boję się że w porównaniu z Zagorskiem, to będzie jak patrzenie przez tubę.)
Akurat Sportstar ma duże pole widzenia co jest rzadkością w małych lornetkach - ale pole to ma nędzne brzegi co psuje frajdę. Lepszym wyborem byłby Olympus 8x25 WPII lub bliźniacza Kowa SV, pole mniejsze ale za to bardziej użyteczne. Kowy używałem przez kilka lat (btw mam ją teraz do sprzedania) po czym kupiłem Zeissa Terrę 8x25 (o podobnym polu). Osobiście uważam, że 8x25 to sprzęt idealny w góry z punktu widzenia masy i gabarytów, dlatego też choć mam jeszcze Conquesta HD 8x32 to na wycieczki a zwłaszcza w góry zawsze jedzie ze mną mała Terra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10