Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D80 Err r09
Autor Wiadomość
Renia 
Uczestnik


Posty: 55
Skąd: Kazimierz Dolny
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011   Nikon D80 Err r09

Przed świętami koleżanka podrzuciła mi swojego nikona z prośbą o pomoc, więc teraz muszę się doszkolić ;) mam nadzieję że pomożecie :)

Po włączeniu aparatu wyświetla się od razu Err, po wciśnięciu spustu migawki do połowy pojawia się komunikat r09, aparat nie ustawia ostrości, nie można też zmieniać ustawień... po wciśnięciu spustu migawki do końca aparat tak jakby robi zdjęcia tj. 'klapie lustrem' - ale nic się nie zapisuje na karcie. Od początku ma włożoną kartę SD Extreme III i podpięty obiekty sigma 18-200mm. Na innej karcie jest to samo, po odpięciu obiektywu również.

na forum nikona znalazłam że komunikat r09- to pojemność bufora... myślałam że może to jakiś błąd wynikający z komunikacji aparat- karta pamięci, przez co nie zrzuca zdjęć na kartę. Po przejrzeniu kilku wątków na forach już nie wiem co myśleć, ale pewnie bez serwisu się nie obejdzie.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem? podzieli się doświadczeniem i informacjami co to było, ile naprawa i gdzie najlepiej z tym pójść? może macie już przetestowane serwisy najlepiej z Warszawa lub Lublin.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22469
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011   

Odłącz obiektyw, przestaw na M i zobacz czy zrobi zdjęcie. Jeśli tak to coś nie gra we współpracy korpus-obiektyw...
 
 
Renia 
Uczestnik


Posty: 55
Skąd: Kazimierz Dolny
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011   

Dzięki za zainteresowanie :)
Po odłączeniu obiektywu jest to samo, niby lustrem klapie ale na karcie nadal pusto... próbowałam na różnych trybach, resetowałam ustawienia, wyjmowałam baterię, czyściłam styki nic to nie dało. Postaram się jeszcze przetestować na innych obiektywach u znajomych, bo sama mam canon, więc teraz nie mam jak.
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22469
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011   

Jeśli karta nie ma wlaczonej blokady zapisu to moim zdaniem serwis...
 
 
luke130 
Rozmowny



Pomógł: 3 razy
Posty: 304
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 27 Gru, 2011   

Jeszcze ewentualnie można spróbować sformatowania karty bezpośrednio w aparacie.
 
 
Renia 
Uczestnik


Posty: 55
Skąd: Kazimierz Dolny
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012   

Dzięki chłopaki za zainteresowanie :)
Już trochę poczytałam i zrobiła zwiad ;) Z informacji wynika że jest to wada fabryczna jakiegoś podzespołu w tym modelu nikona. Więcej można na forum marki poczytać, tam też znalazłam polecaną osobę która już ożywiła kilka D80 i nie tylko:) więc po weekendzie mój podopieczny jedzie po nowe życie ;)
 
 
Amadek 
Nowy


Posty: 1
Wysłany: Nie 15 Lis, 2020   

Witam,

Mam podobny problem z moim Nikonem D80. Zachowuje się dokładnie tak samo jak opisała Renia w pierwszym poście tego wątku.

Czy wiadomo co jest przyczyną tego błędu? Czy można na własną rękę wymienić ten uszkodzony podzespół? Ewentualnie będę wdzięczny za informacje ile kosztuje naprawa?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13