Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fujinon USA
Autor Wiadomość
gimtr 
Nowy
gimtr

Wysłany: Nie 15 Lis, 2020   Fujinon USA

Witajcie.
Czy ktoś orientuje się "czym są" modele sygnowane marką Fujinon USA?W necie często łączone są z nazwą Militarny. Szczególnie interesuje mnie model NSN 6650-01-224-2555. To model 7x50, ciekawy jest również model 6x30.

Reklama

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Nie 15 Lis, 2020   

Fujinon 6x30 został stworzony specjalnie dla potrzeb armii . Bardzo wytrzymała pancerna lornetka . Ogromne pryzmaty i masywny korpus , oraz duża odległość oka od źrenicy wyjściowej wynosząca 20 mm . Gwarantują komfort obserwacji i wysokiej klasy optykę . Indywidualne ustawianie ostrości nie jest żadnym problemem , głębia ostrości jest ogromna . Młody człowiek będzie widział ostry obraz od 20/30 metrów do nieskończoności . Kolory gumowego poszycia były różne , w zależności do jakiej formacji miała trafić lornetka , czarne , niebieskie , szare , brązowe , zielone . Jeżeli uda Ci się kupić taką wojskową wersję , nie będziesz żałował . To lornetka ... na całe życie . Nawet nie wiem czy były produkowane na rynek cywilny . Pamiętaj że w czasie pierwszej i drugiej Wojny Światowej najwięcej wyprodukowano lornetek z powiększeniem 6x30 i 6x24 . Stabilny obraz , małe drgania i 5 mm źrenicy wyjściowej (6x30) wystarczą do szczęścia :)

gimtr 
Nowy
gimtr

To produkt Fuji produkowany w USA czy ktoś dla Fuji produkuje a oni tylko sygnują swoją marką?

Wiking69 
Optyczny

Tego nie wiem , ale lornetki produkowane dla armii spełniają najwyższe standardy . Armia USA ma bardzo duże wymagania . Zawsze wolę lornetki z napisem ... made in Japan :) . Ale nawet gdyby fabryka Fuji była na Tajwanie nie musisz się martwić . Odpowiedzi musisz szukać na zagranicznych portalach lornetkowych , zacznij od Birdforum .

gimtr 
Nowy
gimtr

Wysłany: Pon 16 Lis, 2020   

Zanim napisałem trochę już szukałem, natknąłem się na informację że w produkcję tych lornetek zamieszany jest Bushnell, miejsce produkcji w odróżnieniu od "zwykłych" Fujinonów, zawsze USA. Japońskiego 7x50 MT-SX posiadam a "amerykański" 7x50 jest od niego zdecydowanie tańszy i stąd moje pytanie co to za model

Maciek 
Maniak

gimtr napisał/a:
To produkt Fuji produkowany w USA czy ktoś dla Fuji produkuje a oni tylko sygnują swoją marką?

Jankesi wymagają od dostawców broni i wyposażenia, aby co tylko możliwe produkowano w USA. I tak na przykład największy producent lornetek na świecie i największy dostawca US Army - Steiner - ma zakłady produkcyjne w Stanach. Modele jakie są tam produkowane (mi. serie military i police) są inne niż lornetki produkowane w Europie i tutaj niedostępne. Być może Fujinonowi nie opłaca się budować fabryki więc zleca montaż lornetek Bushnelowi? A co do ceny niższej niż w Europie - w USA wszystkie rzeczy typu AGD, RTV i optyka są znacznie tańsze.

gimtr 
Nowy
gimtr

No właśnie tu jest pytanie, czy to montaż czy cała produkcja wg specyfikacji i czy Fujinon tak naprawdę jest Fujinonem?

TRYTON7 
Rozmowny

Wysłany: Wto 17 Lis, 2020   

Dobre pytanie …

właśnie ukończyłem INVESTIGATION odnośnie moich Fijinonów/ jest post na tym forum/
A zaczęło się od tego ,ze koledze z US oglądając zdjęcia mojego Fujinona stwierdzili ,ze 7 cyfrowy kod jest fakem i musze mieć podróbkę…
początkowo zignorowałem sprawę ale później gdy 2-ga osoba zareagowała na to podobnie -musiałem dojść do sedna.

Zacząłem naiwnie od sprawdzenia w Warszawskim sklepie czy właściciel wie co sprzedaje...no i ku mojemu zaskoczeniu i jego nieudanej prowizorycznej obronie, ze : "on to nie wie i nie ma pewności :) a w ogóle to dostaje od dystrybutora, który tez nie wie ' :) ,ze niby Swarovski tez jest w Austrii inaczej wykonywany niż we Francji... pomyślałem: niezły burd... :) .
Jedyną istotna inf. z tego sklepu było to ze Fujinona były robione dla armii przez Chiński firmy i nadal to robią .

Napisałem do przedstawiciela FUJIFIL USA ,Hong Kong, no i Polska :) z prośba o weryfikacje przesłanych zdjęć i no. seryjnych etc. celem stwierdzenia oryginalności.
wynik wyszedł ,ze lornetka jest robiona przez Japończyków ale weryfikacja trwała trochę czasu.

Ostrożny byłbym właśnie z lornetką ogumowanymi o preferencji wojskowej a wiec 6x30, 7x50
gdyż te najprawdopodobniej są/były składane z org komponentów Fuji przez chiny .

Pamiętajcie, ze są podróbki które już na pierwszy rzut oka różnią się od oryginałów ale są tez tzw. składaki z inf. made in Japan które będą różniły się jedynie drobiazgami... np. inaczej trochę wyglądają pryzmaty, inne droptie opisowe na okularach, nr. seryjne,etc.
Można probowac tez zważyć taka lornetkę i porównać z waga oryginalna w opisie na stronie producenta ale pewniejsze będzie wysłanie do weryfikacji: zdjęć ,nr. seryjnych /nawet opakowania są istotne/.

Jak by co to mam kontakt z US FUJIFIL US -J. Faulch, który jest specjalistą się w pogoni za fake-em Fujinon. :) .

T

gimtr 
Nowy
gimtr

Wysłany: Wto 17 Lis, 2020   

Szybko spojrzałem na Fujinona MT-SX 7x50 którego posiadam i tam w drugiej grupie jest numer 5 cyfrowy..., sytuacja dość skomplikowana bo te o które pytam mają numery NSN i napis Made in USA, do tego jakieś skrawki informacji o Buschnellu i teraz jeszcze znalazłem że jest w tym jeszcze jakiś Marathon

Odpowiedz do tematu