Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
DarkRaptorze ... Czy w przypadku mikroskopów są producenci którzy gwarantują satysfakcję i jakość uzyskanego obrazu na najwyższym poziomie . Kupując mikroskop dla dziecka , jaką kwotę trzeba wydać żeby nie popsuć dziecku wzroku .
DarkRaptorze ... Czy w przypadku mikroskopów są producenci którzy gwarantują satysfakcję i jakość uzyskanego obrazu na najwyższym poziomie . Kupując mikroskop dla dziecka , jaką kwotę trzeba wydać żeby nie popsuć dziecku wzroku .
No, to już zupełny offtop, ale w sumie o powiększeniach
Nie będę ukrywał, że najlepiej znam sprzęt Delty, a pracowałem na nim zanim Delta stała się moim pracodawcą. Miałem też styczność z dużą liczbą sprzętu różnych producentów, więc troszkę orientuję się na rynku. Obecnie siedzę w sprzęcie Leica, więc nic co było nie jest już takie samo
Jeśli chodzi o sprzęt dla dziecka, to zależy jaki wiek, jakie wymagania i jaki budżet. Jeśli ma być to tani, a jednocześnie prosty w użytkowaniu sprzęt, to chyba nie ma nic lepszego niż seria Biolight (model 300 lub 500). Dość fajnie przetestował go Jerzy Rojkowski aka "PlanApo", zajmujący się mikrofotografią:
http://blog.mikroskopia.c...o-rojkowskiego/
Jak działałem w edukacji, pracowałem z dzieciakami na modelu Biolight 200. Ale B300 lepszy, jeśli chodzi o ergonomię.
Jeśli miałbym brać coś, co będzie służyć lata i nada się do bardziej zaawansowanych zastosowań i do ew. rozbudowy, to seria Genetic Pro (ale z "PRO"). https://deltaoptical.pl/s?q=genetic+pro Te mikroskopy służą jako sprzęt do rutynowych badań u lekarzy weterynarii, jako sprzęt w pracowniach studenckich itp. Te bez PRO też są fajne, ale nie można ich rozbudować jak te z tamtej serii. To też model od którego zaczynałbym zabawę w mikrofotografię.
Jeśli miałby być to mikroskop również dla mnie, to tylko seria Nexcope (model NE610 lub NE620)
Bardzo dziękuję za odpowiedź . Ostatnie pytanie ... Czy między najlepszą Deltą jaka jest w ofercie a Leicą z której korzystasz , jest prawdziwa przepaść ?. Czy też różnice w obrazie i komforcie pracy są porównywalne .
Bardzo dziękuję za odpowiedź . Ostatnie pytanie ... Czy między najlepszą Deltą jaka jest w ofercie a Leicą z której korzystasz , jest prawdziwa przepaść ?. Czy też różnice w obrazie i komforcie pracy są porównywalne .
Trudne pytanie. Mam dostęp do pełnej gamy sprzętu Leica, od najprostszych mikroskopów edukacyjnych, po systemy konfokalne za miliony złotych. Delta i Leica tylko częściowo pokrywają się swoimi grupami docelowymi i zastosowaniami. Delta produkuje dobry, solidny sprzęt, mający oczywiście jakieś swoje wady, ale relatywnie tani. Moim zdaniem ma przeważnie doskonale wyważony stosunek jakości do ceny. Do rutynowej pracy każdy znajdzie coś dla siebie.
Leica celuje głównie w sprzęt badawczy, często o unikalnych właściwościach lub nastawiony na maksymalnie wyżyłowaną jakość obrazu i wybrane parametry. Bywa, że nikt na rynku nie posiada konkretnych rozwiązań. Leica produkuje też prostsze mikroskopy dla edukacji, na szczęście teraz to już leży poza moimi obowiązkami
Jeśli miałbym powiedzieć o różnicach. Patrząc w okulary najlepszych obecnie mikroskopów biologicznych w ofercie Delty, czyli Nexcope i porównując je z rutynowymi Leicami DM1000-2000, specjalnej różnicy między podstawowymi obiektywami planachromatami nie zobaczysz. Różnice pewnie wyjdą w analizie obrazu ze zdjęć, piksel po pikselu, ale to bardziej kosmetyka. Jeśli jednak weźmiesz lepszej klasy optykę Leica, np. semi-apochromaty lub planapochromaty, na zdjęciach różnice mogą być już bardzo duże, zwłaszcza przy większych powiększeniach. Dochodzi jeszcze automatyzacja lepszych mikroskopów Leica - zmotoryzowane stoliki, kondensory, oświetlenie. Można znacząco przyspieszyć i zautomatyzować pracę, zwłaszcza stackowanie. Coś co robię na mojej manualnej Delcie (bo ciągle korzystam prywatnie z ich mikroskopów) w godzinę lub dwie, mogę zrobić na takiej, minimum 35x droższej Leice w kilka minut Dla osoby prywatnej ciężko w coś takiego wchodzić, dla instytucji, która musi wykonać tysiące dokumentacji, jest to sensowny wydatek zważywszy na konieczność włożonej pracy.
W mikroskopach stereoskopowych, co mnie wyjątkowo zaskoczyło, niektóre mikroskopy Delty biją pod pewnymi względami rutynowe mikroskopy Leica. Jednak wejście w wyższą klasę sprzętu Leica, zwłaszcza z optyką apochromatyczną, rozkłada na łopatki wszystko z czego dotychczas korzystałem, w tym z różnych stereoskopów Nikona.
Myślę, że jakiś tam obraz może dać porównanie mikroskopów, jakie zrobiłem na portalu entomologicznym. "Owadziarze" to dość specyficzna grupa, potrzebująca przeważnie prostych rozwiązań. Tu zestawiłem najlepszy moim zdaniem stereoskop Delty z optyką w układzie Greenough i wycofanym już apochromatem Leica. Na miniaturkach, przy dobrze przygotowanych stosach zdjęć, dobranym oświetleniu, pewnie mało kto zobaczy różnice
Dobrze że jesteś na forum lornetkowym , jest szansa na wnikliwe i ciekawe komentarze .
TS [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lis, 2020
Dzięki za offtop, bo za 3-4 lata będę kupował dzieciakom mikroskop i porada jak znalazł. Jak miałem te 9-10 lat dostałem mikroskop - taki radziecki, czerwony, z jajkami do hodowli Głównie oglądałem liście, krew, włosy, nitki. Po 2-3 latach zainteresowanie minęło, ale doceniam zaangażowanie Mikołaja.
To był mój drugi mikroskop, który kupiłem sobie za długo ciułane kieszonkowe. Plastikowe soczewki, okular z zoomem, stolik z łapkami, lusterko albo ledwie ćmiąca żaróweczka, ekranik projekcyjny z matówki... klasyka. Wtedy, poza ciężko dostępnymi PZO, to był chyba jedyny ogólnodostępny mikroskop na rynku. Najlepsze, że mam go ciągle w szafie, praktycznie w fabrycznym komplecie. Tylko przy przeprowadzce popsuło mi się pudełko
Swój przekazałem kiedyś dzieciakom znajomych, Najlepsze, że ostatnio wpadł mi w ręce praktycznie nieużywany, nowy, kompletny, Mam więc komplet mikroskopów z dzieciństwa
Kiedy oglądam w dużym powiększeniu zdjęcia niektórych owadów , mam dziwne skojarzenia z obcymi formami życia które widziałem na filmach SF . My tu szukamy na nocnym niebie międzygalaktycznych statków kosmicznych wielkości boiska piłkarskiego . A tu pod naszym nosem ... mogą latać , pełzać i podskakiwać goście z odległych galaktyk . To ja godzinami wpatruję się w niebo , zarywam noce a do głowy mi nie przyjdzie że na moim talerzu wylądował z statek transportowy z GN-z11 . Koniecznie trzeba kupić mikroskop ! . Lornetka to za mało
TS [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lis, 2020
DarkRaptor, tak, dokładnie taki! W prawym dolnym rogu obrazka są fiolki z tymi jajkami ,,artiemia salina'' czy jakoś tak . Lusterko strasznie mało światła dawało, nawet przy oknie, tylko żaróweczki używałem. No i powiększenie 50-100x najwyżej - podobno oferował więcej, ale ja nic już wtedy nie widziałem. Ciekawe co się z nim stało, nie pamiętam żeby go ktoś zepsuł. Skoro długo zbierałeś, to tym bardziej doceniam teraz Mikołaja i nie powinienem być gorszy... Nie psuję już wątku, ale zapamiętuję Twoje propozycje, na pewno z kilka lat będą nadal dobre.
Kiedy oglądam w dużym powiększeniu zdjęcia niektórych owadów , mam dziwne skojarzenia z obcymi formami życia które widziałem na filmach SF . My tu szukamy na nocnym niebie międzygalaktycznych statków kosmicznych wielkości boiska piłkarskiego . A tu pod naszym nosem ... mogą latać , pełzać i podskakiwać goście z odległych galaktyk . To ja godzinami wpatruję się w niebo , zarywam noce a do głowy mi nie przyjdzie że na moim talerzu wylądował z statek transportowy z GN-z11 . Koniecznie trzeba kupić mikroskop ! . Lornetka to za mało
To w sumie fajny i ciekawy temat. Bo faktycznie, szukamy obcych form życia, planet zdolnych do zasiedlenia (nie mają ku temu nawet środków lub planów na nie w relatywnie sensownej przyszłości), a rozwalamy być może jedyną planetę zdolną podtrzymywać życie w takiej formie jaką znamy. Ilu takich "kosmitów" wybiliśmy, zanim nauka zdążyła ich opisać, trudno zliczyć. Faktem jest, że zawsze przekomarzaliśmy się w Delcie z astronomami, o "wyższości" mikroskopów nad teleskopami. Nie potrzebujemy idealnie ciemnego nieba, nie musimy mieć pogody, prowadzimy obserwacje o każdej porze (kiedyś używano nawet świeczek jako oświetlenia), cały czas możemy znaleźć coś ciekawego w swoim otoczeniu, sporą część mikroskopów da się spakować do plecaka. Oczywiście to było trochę żartem, ale gdy na jakimś Astroshow czy innej imprezie był problem z pogodą... to odpalaliśmy uczestnikom laboratorium z mikroskopami
TS napisał/a:
W prawym dolnym rogu obrazka są fiolki z tymi jajkami ,,artiemia salina'' czy jakoś tak
Dokładnie: https://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onaczek . Jaja tego zwierzęcia potrafią przetrwać długotrwałe przesuszenie, choć po 30-40 latach w pudełku nie wiem czy nadal byłyby w stanie się rozwijać. Jaja glisty to co innego... nawet kilkadziesiąt lat w agresywnej formalinie niewiele im robi, ale do mikroskopu bym raczej ich nie dokładał
ale jaja, miałem oba te nazwijmy 'anality', po tylu latach dowiaduje sie ze te mikrokuleczki to były jaja a nie jakieś nasiona googla nie było aby wpisać aritemia salina
co do tematu wątku, to lornetka olympus papilio 10,5x21 jest niezłą namiastką mikroskopu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9