Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
portrety
Autor Wiadomość
arrepi 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008   portrety

Witam!
mam prośbę do osób które nie tyle co pasjonują się fotografią, co raczej mają w niej doświadczenie.
chcę kupić aparat kompaktowy.
nie zależy mi na tym jak wygląda.
będę fotografować głównie ludzi, na dworze, i w pomieszczeniach. no i oczywiście jakieś zdjęcia codzienne. w związku z tym niezalezy mi na dużym zoomie. wiem że dobre kompakty głównie równają się kompakty z ultra zoomem, ale na tym mi nie zależy.
8x powiekszenie optyczne mi wystarczy. na cyfrowym mi nie zalezy.
co do pixeli, 6 mpx jak na moje potrzemy jest ok. do 8mpx.
najwazniejsza jest dla mnie jakość obrazu, dobra optyka, i stabilizacja obrazu. nie nastawiam sie na jakies bajery typu wykrywanie twarzy, aparat ma robic zdjecia a nie byc multimedialnym cudeńkiem ;)
mam do dyspozycji max 1000 zł, zbierałam trochę te pieniądze i nie chcę ich w czymś umoczyć.
czytałam juz duzo róznych rzeczy o aparatach i o fotografii. ale gdy juz mi sie wydaje ze jakis model jest dobry to jak wejde na jakies fora to maksymalnei na niego jadą, nie wiem czy to jakiegos typu faworyzacja włąsnych modeli czy co.
jak na razie dobrałąm sie do takich modeli jak canon S3 IS, lumix fz8, sony h10, i jeszcze duzo.
zalezy mi na dobrej jkosci obrazu, optyka, jasny obiektyw, i stabilizacja.
proszę o pomoc, podpowiedzi czy propozycje.
:mrgreen:

Reklama

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008   

arrepi napisał/a:
zalezy mi na dobrej jkosci obrazu, optyka, jasny obiektyw, i stabilizacja.
proszę o pomoc, podpowiedzi czy propozycje.

Się robi! ;) Panasonic Lumix FZ18 - powinien być osiągalny do 1000 PLN-ów
Jako alternatywa Fuji S9600 - duża matryca, zoomowanie i ostrzenie na obiektywie, szeroki kąt (zresztą w FZ18 - jest też szeroki kąt). Różnica głównie w zakresie ogniskowych Fuji zoom x10,7; FZ-18 zoom - wybór należy d oCiebie!!! ;)

arrepi 
Nowy

właśnie mnie budowa lumixa pasuje, ale wiele osób leci na lumixy ze względu na ich szumy. wiem ze szumy w kompaktach to jest cos co bedzie zawsze, ale podobno w panasach są szczególnie denerwujące, a ich programy odszumiające robią niezłę sensacje, z ktorych pozniej trudno cos zrobic.a ja chcialam by miec cos dobrego do ISO800. a to masz jak widze fzz18, jak ci sie sprawuje? tylko powiedz szczerze? jakie oddanie szczzegułów? :wink:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Jeśli ma być dobrze i ma być kompakt to używany Sony R1 się sprawdzi. Świetna niewymienna optyka Zeissa, zoom ok 4x, duża matryca CMOS jak w lustrach.

arrepi 
Nowy

z drugiej strony praktycznie czym on sie rozni od fz8? paroma bajerami i 18 krotnym zoomem, nie potrzebuje 18 krotnego, po co mam doplacac za to jak i tak nie bede z tego korzystac, poza tym, na maks zoomie jakosc fotej ze tak powiem to juz kaszana, nie warto se na to lapac.

[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 11:29 ]
wiem, Sony R1, switny myśle, ale tak ja mowisz wycofali z produkcji, a łądowanie w uzywany aparat kasę bez gwarancji, to jednak ryzyko. poza tym trudno o niego, ludzie trzymają dla siebie. myslalam rowniez o fuji 6500 ale tez wycofany, cholerne koncerny nie dają nam wyboru :)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Jeżeli chcesz 6500 to mój ojciec posiada - mogę się go spytać czy chce sprzedać bo rzadko go używa i wolałby coś mniejszego a przede wszystkim z polskim menu.

arrepi 
Nowy

wiesz to nie musi byc kompakt, ale jakie ja lustro za 1000 kupie? nawet jak dostane jakieś amatorskie uzywane, to z kitami, a w tym przupadku czesto jakosc nie odbiega od b.dobrego kompaktu.
moja kolzezanka miala sony h2, nie uwierzycie ale robi naprawde swietne zdjecia, rowniez ycofany. www.blue-carrot.deviantart.com

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wiem, że Sony robi świetne zdjęcia bo miałem z tego samego wypustu H5.

Za 1000 zł zapomnij o dobrym lustrze albo słabym z dobrymi szkłami. Z nowych w okolicach 1000 zł to kupisz ewentualnie Sony A200 z kitem albo Nikona d40 z kitem.

arrepi 
Nowy

jakbyc mógł to spytaj :wink: w kazdym razie poszukuje dalej na wszelki wypadek :wink:

[ Dodano: Pią 08 Sie, 2008 11:40 ]
wierz mi wiem o tym, siedze w temacie juz jakis czas, zalozylam temat bo trudno mi zdecydowac, czasami mam wrazenie ze lepiej juz podjąc szybką decyzję i nierozmyslac bo i tak cudów nie bedzie.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

arrepi napisał/a:
jakbyc mógł to spytaj :wink: w kazdym razie poszukuje dalej na wszelki wypadek :wink:

Nie ma sprawy - aparat jest w świetnym stanie. Napstrykane max 1000 zdjęć. No i cena, jako używany, będzie na pewno niższa od 1000 zł. O ile - nie wiem? Spytam się. Całkiem możliwe że dostaniesz do niego torbę bo jest na "stanie"

dopisek - przed chwilą zadzwoniłem do ojca. Zestaw, czyli aparat, torba, karta pamięci (o ile pamiętam 1GB wersja xd H czyli szybsza) oczywiście pudełko, instrukcja, cała dokumentacja jak najbardziej do sprzedania. Cena wywoławcza 800 zł (do negocjacji)
Ostatnio zmieniony przez MichalP Pią 08 Sie, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

arrepi 
Nowy

okej, to czekam na odpowiedź :grin:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

odpowiedziałem :-)

arrepi 
Nowy

:razz: oj wiesz, mi chodzi o odpowiedz co do mozliwosci tranzakcji :razz:
musze miec coś do 20 sierpnia bo jade na koncert sigur rós do wawy :grin:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Oferta aktualna - jak się zdecydujesz pisz na priva, nie będziemy OT robić - jakby co masz 12 dni :mrgreen:

Odpowiedz do tematu