Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka z dużym polem widzenia
Autor Wiadomość
bonifacy 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Gru, 2020   Lornetka z dużym polem widzenia

Witam Wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum i od razu prośba o poradę w zakupie lornetki szerokokątnej. Obecnie posiadam Nikona CF 10x50 i Nikona EX 12x50 i brakuje mi właśnie coś z szerokim polem widzenia i małym powerem jakieś 7x do nocnych obserwacji nieba w cenie do 500zl. Przeglądając oferty wpadła mi pewna stara lornetka w oko https://www.olx.pl/oferta...2b1f6c;promoted nie wiem czy można podawać takie linki hmmm. Pytanie mam do ludzi którzy przerabiali temat starych lornetek 20-letnich kontra nowe przykładowo Nikony CF/EX. Jak się mają te stare lornetki względem nowszych ? czy obraz będzie zażółcony ? Czy pchać sie w stare lornetki szerokokątne czy lepiej zakupić Nikona 7x35 9,3st ?

Reklama

Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Pią 11 Gru, 2020   

Tylko że ona nie ma 20 lat tylko 50 ... :-)

Nawet jeśli Nikon obecnie w najtańszych seriach nieszczególnie przykłada się do jakości powłok, to i tak współczesne powłoki biją na głowę to co było 50 lat temu. Pomijając odcień żółci który jednym przeszkadza a innym nie, to obraz będzie mało kontrastowy i "brudny", w porównaniu do powłok współczesnych lornetek nawet najtańszej klasy Delta Discovery.
Dodatkowo pewne jest że na powierzchniach przez te 50 lat osadził się osad, który należałoby delikatnie zmyć rozbierając całą lornetkę, a to zabawa dla serwisu albo doświadczonych "rozbieraczy".

I jeszcze zwróć uwagę jak płytko osadzona jest soczewka okularu, będziesz dotykał ją rzęsami!

Podsumowują: lornetka kolekcjonerska, ładna..., ale do oglądania, a nie do patrzenia przez nią ... ;-)

Swift Navigator Mark I.JPG
Plik ściągnięto 5494 raz(y) 74,69 KB

bonifacy 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Gru, 2020   

Czyli najlepiej podjechać i osobiście sprawdzić na własnych oczach czy pasuje czy nie :roll: ja zażółcenie już widzę w lornetce Nikon EX względem zwykłej tańszej CF z tym że w EX jest więcej ostrego pola. A co sensownego można by kupić z szerokim polem i małym powerem do nocnego nieba, może być coś z używek w cenie 500zł+.
I jak sie ma taka lornetka dachówka jakościowo do wyżej wymienionych nikonów https://www.olx.pl/oferta...html#620dd2233b

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 12 Gru, 2020   Re: Lornetka z dużym polem widzenia

bonifacy napisał/a:
,,, Czy pchać sie w stare lornetki szerokokątne czy lepiej zakupić Nikona 7x35 9,3st ?

Nie ma stałej zasady. Można dobrze trafić z klasykiem choć jakość bywa wysoko ceniona. Legendarne Leiki Trinovid 7x czy 8x chodzą po ok 2000 - 3000 zł. Nikon EX 7x35 to fajna lornetka w tej klasie cenowej.

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Sob 12 Gru, 2020   

Naprawdę godny polecenia klasyk z szerokim polem widzenia to Swift Audubon HR/5 8,5x44. Ale dobrze zachowane egzemplarze to wydatek ponad 1000 zł.

Whisky 
Uczestnik

Wysłany: Sob 12 Gru, 2020   

Poszukaj nikonow z serii E. Mam 10x35 i musze przyznac ze jest to rewelacyjna optyka. Kupisz na Ebay za ok 350-600 zl w zaleznosci od stanu.

NoVik 
Rozmowny

Wysłany: Nie 13 Gru, 2020   

Eschenbach Camaro 8×40 157m/1000m

anatol1 
Rozmowny

Whisky napisał/a:
Poszukaj nikonow z serii E. Mam 10x35 i musze przyznac ze jest to rewelacyjna optyka. Kupisz na Ebay za ok 350-600 zl w zaleznosci od stanu.

Nie pomyliłeś złotówek z euro? Mógłbyś zalinkować oferty za takie kwoty?

Whisky 
Uczestnik

Nie. Pisalem o serii E a nie o EII.
Osobiscie kupilem na brytyjskim Ebay 10x35E w stanie fabrycznym za 120£ a tak sie sklada ze dzisiaj ktos mi gwizdna z przed nosa wersje 7x35 w stanie niemal idealnym z pudelkiem i kuferkiem za 75£

Optycznie te lornetki sa swietne. W zasadzie jedyna dolegliwoscia ktora je trapi sa dystorsje.
Poza tym to piekne klasyczne lornetki ktore jakoscia obrazu zjadaja wiele nowoczesnych konstrukcji.

Prosze. Ta lornetka poszla za 75£

https://www.ebay.co.uk/it...=p2047675.l2557

marcinkle 
Uczestnik

Wysłany: Sro 16 Gru, 2020   

Mam starego Swifta 7x35 i miałem tez kiedyś jakiegoś Eschenbacha Camaro, 7x42 chyba, o którym pisze Nowik. W obu optyka żółta, szczególnie w Eschenbachu - ten bił nawet lornetki radzieckie pod tym względem:) Ale za to pole szerokie, a w tanich współczesnych Nikonach może i biało ale wąsko. Co kto lubi.

bonifacy 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Gru, 2020   

Na ebay jest duży wybór lornetek z szerokim polem ale wszystko przeważnie w USA i są to raczej 7x35, czy Ktoś mógłby doradzić za jakimi warto się rozglądać ? żeby miała pryzmaty bak 4 i dawała jasny nie zażółcony obraz, mam na oku coś takiego
https://www.ebay.com/itm/...nIAAOSwPR9b3Kdb
https://www.ebay.pl/itm/V...BgAAOSwOr9fGJGl
Czy Ktoś kupował na Ebay z rynku USA ? ile trwa dostawa i jak to mniej więcej wygląda.

Czy może lepiej zakupić Nikon Action 7x35 czy 8x40 i dać sobie spokój ze staruszkami hmmm.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Pon 21 Gru, 2020   

bonifacy napisał/a:
Czy Ktoś kupował na Ebay z rynku USA ? ile trwa dostawa i jak to mniej więcej wygląda.

Czy może lepiej zakupić Nikon Action 7x35 czy 8x40 i dać sobie spokój ze staruszkami hmmm.

Bonifacy Ebay amerykański sobie odpuść bo choć ceny na nim śmieszne to i tak urząd celny doliczy 23% , a żeby było jeszcze fajniej to kwota ta będzie nie od samej lornetki tylko od całości transakcji czyli lornetka plus wysyłka. Jeżeli Chcesz koniecznie kupić na Ebay to angielski lub niemiecki bo nie ma tej opłaty.

Osobiście darowałbym sobie zakup staruszków z oczywistych powodów: transmisja, oddanie bieli czy kontrast.

Jednak ostatecznie to Twoja decyzja bo twoja kasa.

Ps. Przy takich wysyłkach jak zalinkowałeś towar idzie około dwóch tygodni.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Gru, 2020   

Ja bym chyba postawił na polski rynek: np. Nikon 8x40, 7x35, Pentax SP 8x40, Opticron 6,5x32.. Lornetki zróżnicowane cenowo. Z mniejszym acz nie małym polem jest bardzo chwalona Kowa YF 8x30.

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Wysłany: Wto 22 Gru, 2020   

A PZO 7x45?????

bonifacy 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Gru, 2020   

Co byście polecili stąd w cenie +/- 70$ https://www.ebay.com/sch/...e+&_sacat=83880
Tak z 3-4 sztuki, jak sprawdzić czy mają pryzmaty bak4 i oczywiście szerokokątne 11stopni może być i 7x50, czy to jest loteria. Wysyłka odbyła by się przez znajomą osobę w USA.
Zastanawiam się także nad Opticron 6,5x32T i jak ona się ma do tych staruszków ?

Odpowiedz do tematu