Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie, może trzeba by było zobaczyć szklankę w połowie pełną... A raczej powiedziałbym w 90 kilku % pełną...!
Ja też chciałbym przeczytać testy lornetek, które mnie interesują, a których nie ma (jeszcze mam nadzieję )
Jeszcze się taki nie narodził, który by wszystkim dogodził
Wszystkich pozdrawiam!
Wiking - każdy się kiedyś wypali. Ile można ględzić o tym samym. Poszukiwania z wykrywaczem to zupełnie inny poziom emocji. Tam trzeba sporo zachodu i przygotowań aby mieć sukcesy.
Oczywiście RoboBat masz rację , wypalenie forum lornetkowego to była chyba tylko kwestia czasu . Jeżeli jednak miałbym porównać forum lornetkowe do forum o butach , to faktycznie ile można ględzić o samych butach . Może już najwyższy czas zacząć pisać gdzie w tych butach można pójść , co interesującego możemy zobaczyć , co niezwykłego możemy odkryć razem z dziećmi albo wnukami podczas spaceru . Sam fakt posiadania lornetki nie wywołuje silnych emocji , przygoda i szybsze bicie serca zaczyna się dopiero wtedy kiedy wyjdziemy z lornetką w plener , do lasu , na łąkę , w góry . To naprawdę zaskakujące , ale 99 % tematów na forum lornetkowym to dyskusje o szczegółach technicznych i cenach . Można odnieść wrażenie że po zakupie nowej lornetki , wychodzimy z nią tylko na balkon żeby porównać ją ze starą lornetką . A gdzie przygoda ? . Gdzie emocje ?
Do czego służą lornetki ? . Do testowania . Oczywiście można w nieskończoność dyskutować nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy . Ale ja mam już dosyć . Wypaliłem się emocjonalnie , pakuję plecak i jadę do Norwegii . Ps. Zabieram tylko jedną lornetkę .
przygoda i szybsze bicie serca zaczyna się dopiero wtedy kiedy wyjdziemy z lornetką w plener , do lasu , na łąkę , w góry .
Bo, jak to już dawno temu zauważył ktoś "starszy i mądrzejszy": "Przyrody nie da się poznać z książek. Można ją poznać tylko podczas pozornie bezcelowych wędrówek po łąkach, polach, górach i lasach". (Ps: nie pamiętam, kto to powiedział. Ktoś zna ten cytat?)
Wysłany: Wto 29 Gru, 2020
Kilka dni temu pojawił się test Swarka NL. Chwała Arkowi ze ten i wiele innych testów. Z drugiej jednak strony choć każdy z przyjemnością przeczyta test tej topowej lornetki - to będzie on przydatny ledwie 2-5% użytkowników.
A na przykład na test Kowy YF 8x30 oczekuje wielu forumowiczów (w tym anatol1 i ja) - a pomógłby on w wyborze lornetki więcej niż połowie z nich
Kilka dni temu pojawił się test Swarka NL. Chwała Arkowi ze ten i wiele innych testów. Z drugiej jednak strony choć każdy z przyjemnością przeczyta test tej topowej lornetki - to będzie on przydatny ledwie 2-5% użytkowników.
A na przykład na test Kowy YF 8x30 oczekuje wielu forumowiczów (w tym anatol1 i ja) - a pomógłby on w wyborze lornetki więcej niż połowie z nich
Test lornetki za prawie 13 tys złotych. Czy taki test ma w ogóle jakiś sens? Przecież taka lornetka praktycznie nie ma wad, więc po co tracić czas na jej testowanie. A co z lornetkami dla zwykłego świadomego lornetkowego śmiertelnika?
Na ostatnie 6 testów były dwie tanie lornetki, za ok. 1000 zł, jedna za 1300 zl i trzy drogie, czyli jedna za 3 tys i dwie za 13 tys (praktycznie prawie te same modele). Czy tak rozkładają się preferencje zakupowe Polaków? Nie sądzę.
Ktoś kto wydaje 600-1000 zł na lornetkę nie jest przysłowiowym Januszem, dla którego już 200 zł za lornetkę to za dużo, a 600 zł wydaje miesięcznie na piwo. To jest miłośnik przyrody albo astronomii, który tylko tyle kasy może wysupłać na lornetkę i bardzo mu zależy żeby to były dobrze wydane pieniądze. Który ma świadomość, że to będzie zakupowy kompromis i musi się pogodzić z pewnymi wadami sprzętu w tej cenie. Ale musi wiedzieć na jaki kompromis musi iść. I po to jest test i właśnie dla takich ludzi są testy tanich lornetek.
Niech to redakcja Optycznych w końcu zrozumie.
To co piszą Maciek i anatol1 ma sens, przynajmniej ogólny. Krąg użytkowników sprzętu z najwyższej półki cenowej jest zawsze ograniczony, większość to średniacy. O ile rozumiem, że testowanie złomu optycznego w stylu chochli stalowej ma sens jedynie jako jednostkowy przykład dydaktyczny , to na przeciwnym biegunie robi się trochę podobnie, przynajmniej z praktycznego punktu widzenia. Ja myślę, że co do zasady Arek z kolegami zdają sobie z tego sprawę. Niemniej też mam wrażenie, że przez lata portal skręcił trochę w stronę pewnego koneserstwa. Po prostu redaktorzy jako miłośnicy tematu trochę przechylają swoje zainteresowania w stronę bardziej elitarnego sprzętu, w miarę wzrostu swoich osobistych wymagań/preferencji. A oczekiwania przeciętnych użytkowników często pozostają stałe lub rosną wolniej, bo ich potrzeby limitowane są przez finanse, a te zasoby nie zawsze rosną z biegiem lat, choćby z racji konkurencji "wydatków życiowych". Sam sprzęt traktują bardziej utylitarnie, co wprawdzie może, ale nie musi prowadzić do wzrostu wymagań z czasem, inaczej niżu zdeklarowanych pasjonatów. Z tego samego powodu nowi adepci zawsze zaczną od niższej półki, namawianie ich na te droższe zabawki nie ma sensu (tu akurat nie nie stawiam takiego zarzutu, żeby było jasne, w kazdym razie nie w "aktywnym" sensie).
Pozdrawiam
-J.
Wysłany: Czw 07 Sty, 2021
anatol1 napisał/a:
Test lornetki za prawie 13 tys złotych. Czy taki test ma w ogóle jakiś sens? Przecież taka lornetka praktycznie nie ma wad, więc po co tracić czas na jej testowanie. A co z lornetkami dla zwykłego świadomego lornetkowego śmiertelnika?
Na ostatnie 6 testów były dwie tanie lornetki, za ok. 1000 zł, jedna za 1300 zl i trzy drogie, czyli jedna za 3 tys i dwie za 13 tys (praktycznie prawie te same modele). Czy tak rozkładają się preferencje zakupowe Polaków? Nie sądzę.
Trafione w punkt . Czy nowicjusza poszukującego pierwszej lornetki interesuje to, że sprawność Swarka NL za 12 koła wynosi 89,2 a nie np. 88,478 %? Raczej nie.
Po pierwsze raczej liczy on na to, że analizując dostępne testy (adekwatne do oferty rynkowej) znajdzie dla siebie najlepszy sprzęt np. do tysiaka czy dwóch - gdzie wybór jest spory i bez fachowej pomocy można trafić na minę.
Po drugie: fajnie się czyta recenzje Bugatti czy Ferrari - ale większość wybiera pomiędzy Golfem a Astrą i takich informacji potrzebuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 13