Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Żyjecie ?
Autor Wiadomość
Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Sro 20 Sty, 2021   Żyjecie ?

Forum nie żyje , czy coś się u mnie popsuło ? :razz: :twisted:

Reklama

NoVik 
Rozmowny

Wysłany: Sro 20 Sty, 2021   

Też się zastanawiam...

Greg44 
Uczestnik

Może wszystkich snieg zasypal :roll:

TomPL2 
Optyczny

Zamroziło! Ale już się ociepla ;)

adaher 
Maniak

Prosta sprawa, Wiking się wypisał...

Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Czw 21 Sty, 2021   

:razz: :razz:

Maciek 
Maniak

@Lech149 - pytasz czy żyjemy? No więc żyjemy. Pochłonęliśmy ogromne ilości wiedzy na temat Zeissów SF, nowości od Swarovskiego (szczególnie tych pow. 10.000 PLN) i tym podobnych sprzętów - no i powoli trawimy te informacje :???:

Z kolei masa entuzjastów poszukujących czegoś do 1000 zł - lub co gorsza o obiektywach poniżej 30 mm przestała tu zaglądać, gdyż nie ma tu czego szukać :cry:

Lech149 
Rozmowny

Święta racja . Arek może się skupić na obiektywach . :mrgreen:

anatol1 
Rozmowny

Maciek napisał/a:
@Lech149 - pytasz czy żyjemy? No więc żyjemy. Pochłonęliśmy ogromne ilości wiedzy na temat Zeissów SF, nowości od Swarovskiego (szczególnie tych pow. 10.000 PLN) i tym podobnych sprzętów - no i powoli trawimy te informacje :???:

Z kolei masa entuzjastów poszukujących czegoś do 1000 zł - lub co gorsza o obiektywach poniżej 30 mm przestała tu zaglądać, gdyż nie ma tu czego szukać :cry:

Na obronę Arka - po testach dwóch lornetek Swarowskiego za 12 tys. był jednak w końcu test czegoś tańszego. Zeissa za .... 9,5 tys. :razz:
Chyba się nie doczekam testu Kowy YF 8x30.
Już kiedyś pisałem, że jak Wikingowi się odechce - a właśnie mu się odechciało - to po kilka dni nie będzie żadnego wpisu. No i stało się.

Arek 
Redaktor

Pomiędzy Swarkami był test bardzo małego i zgrabnego Vortexa Diamondback HD 8x32, który na dodatek kosztuje mniej niż 1000 zł oraz bardzo udanego modelu jakim okazał się Bresser Pirsch ED 8x42 PhC, który też na dodatek nie drenuje kieszeni.

A swoją drogą dziwicie się, że gdy dwóch najlepszych producentów lornetek na rynku decyduje się przedstawić swoje topowe produkty to mam ochotę sprawdzić co są one warte?

Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Pią 22 Sty, 2021   

A test Kowy YF 8x30 będzie ? :razz: :razz:

Greg44 
Uczestnik

Arek może po testach Swarków z najwyższej półki przyszedł czas na najniższą półkę Swarek CL 8x25, okaz swe serce i zrób wbrew swym twardym zasadom coś dla tych najmniejszych, małe jest piękne :wink: :grin:

Arek 
Redaktor

Wbrew temu co widać na forum maluchu wcale nie cieszą się dużą popularnością. Lornetki klasy 30-32 mm mają znacznie mniejsze oglądalności niż większe lornetki.

Zresztą to jest przyczyną dlaczego nie ma DO Chase o rozmiarze 32 mm. Wg szefa Delty nikt o takie modele nie pyta.

Maciek 
Maniak

Arek napisał/a:
Wbrew temu co widać na forum maluchu wcale nie cieszą się dużą popularnością. Lornetki klasy 30-32 mm mają znacznie mniejsze oglądalności niż większe lornetki.

Zresztą to jest przyczyną dlaczego nie ma DO Chase o rozmiarze 32 mm. Wg szefa Delty nikt o takie modele nie pyta.

Trudno aby było zainteresowanie małymi lornetkami, skoro nikt z "fachowców" na tym portalu nie powiedział o nich ani jednego dobrego słowa. Wręcz przeciwnie - pojawiały się napędzane egoizmem i własnymi upodobaniami terminy typu "gówienka" itp.

Na podobnej zasadzie opiera się sukces SUV-ów. Wciśnięto ludziom kit, że są one bezpieczniejsze, lepsze i bóg wie jeszcze jakie. (jakie koszty ponosi z tego powodu środowisko wszyscy wiemy).

W jednym i drugim przypadku to co mniejsze arbitralnie uznano za gorsze i porzucono na śmietniku historii.

PS. Ciekaw jestem ile sprzętu typu 7x50 czy 8x42 poleconego tutaj na rower lub wędrówki zalega u ludzi po szafach z tego powodu, że takie kloce do tych celów zwyczajnie się nie nadają (przynajmniej nie każdemu).

Greg44 
Uczestnik

Wysłany: Nie 21 Kwi, 2019 Swarovski 8x25 CL Pocket
Nie lubię świąt.
Żadnych
Bo trzeba sprzątać, nie uniknie się obżarstwa i ta sztuczna atmosfera, za którą nie przepadam.
Ale w tym roku Wielkanoc była dla mnie pretektstem, aby w szafce pojawiło sie zielone pudeło z Austrii, z Tyrolu dokładnie.....
Niespodziwany przypływ "kieszonkowego" oraz świadomość, że i tak tego nie uniknę, skłoniła mnie do zakupu mojego pierwszego Swarovskiego - zawsze myślałem, że będzie to jakiś starch Habicht 8x30 DV, ale nie - ja, miłośnik starych, dużych porro z Japonii, kupiłem nową małą dachówkę z Europy...Ale coż mogło być gorzej :)
Ale do rzeczy - słowo zachwyt jest nalepszym, gdybym odczucia miał oddać jednym słowem. Co mnie najbardziej urzekło, to oddanie bieli, jasnść obrazu oraz ostrość na brzegu. Ale również troska o detale, czyli sposób wykonania pudełka, sposób pakowania akcesoriów itp - myślę, że podobnie "jarają" się miłośnicy zegarków, otwierając fabryczny zestaw Nautilusa, Royal Oaka, lub innego GMT-Master II.
Lorneteczka uświadomiła mi też, że kieszeń kieszeni nie równa - o ile moje maluchy 8x20 da się włożyć w niemal każdą kieszeń, to ze Swarkiem nie jest już tak prosto....Z resztą jedno ze zdjęć pokazuje moją Tyrolkę w towarzystwie Zeissa i Leicy - różnica jest i to spora.....Nikon Sportstar EX 8x25 (króy był moją pierwszą lornetką Nikon, jeszcze przed współpracą z Nikonem) też był sporo mniejszy...

Te święta wcale nie są takie głupie :)
Goornik powiedział dobre słowo a, nawet kilka bardzo dobrych słów
:grin: :wink:

Odpowiedz do tematu