Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kahles Helia S czyli Swarovski SLC w nowej odsłonie
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 31 Sty, 2021   Kahles Helia S czyli Swarovski SLC w nowej odsłonie

W grudniu Swarovski zaprzestał produkcji modeli SLC o obiektywie 42 mm. W styczniu pojawiła się łudząco do niego podobna Helia S:

https://www.optyczne.pl/1...%C5%82onie.html

Reklama

Mechooptyk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 31 Sty, 2021   

To mniej więcej tak jak swego czasu Opel Kadett stał się Daewoo Nexią. :mrgreen: No może pozycjonowanie marek trochę inne. :-)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 31 Sty, 2021   

Dokładnie :) Espero też coś z Opla udawało.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Lut, 2021   

Wydaje mi się, że na dwoje babka wróżyła: Jeśli ktoś chce kupić sprawdzoną optykę i zna serię SLC, może się skusić.
Jeśli ktoś kupuje, by mieć Swarovskiego (jak wielu w wypadku tej marki), na Kahlesa nie spojrzy

Espero było projektem zrobionym dla Citroena, ale rozmyślili się.
A Seat Exeo to stare Audi A4 (B7) - sami zobaczcie ile tego jeździ.....
A Dacię Duster ostatnio przechrzcili na Nissana.....

Arek 
Redaktor

goornik napisał/a:
Espero było projektem zrobionym dla Citroena, ale rozmyślili się.

Nie wiem dla kogo to robili, ale bazował na Oplu Ascona.

TheNewOne 
Rozmowny

Przy cenie ok. 1500 EUR za Kahlesa i obecnej sytuacji, w której można złapać jeszcze nowe SLC 42 mm w cenie trochę powyżej 6000 zł trudno spojrzeć na tego pierwszego. Nie chodzi o sam fakt posiadania Swarovskiego, ale w przyszłość marka może mieć znaczenie np. przy odsprzedaży. Przed tą informacją nie wiedziałem, że Kahles jest pod Swarovskim. Myślałem, że to niszowa marka z Austrii sprzedająca głownie nieswoje produkty z Chin :)

Arek 
Redaktor

Dokładnie. Pamiętając wpadki Kahlesa z kontrolą jakości nie dałbym 1500 Euro za ich lornetki.

macs 
Bywalec

Wysłany: Wto 02 Lut, 2021   

Przypuszczam, że Swarovski odsprzedał design włączając układ optyczny, ale bez powłok, więc końcowy produkt Kahlesa będzie się różnił od SLC pod względem transmisji czy odzwierciedlenia kolorów.

GAPik 
Początkujący

Również uważam jak kolega powyżej. Pamiętajmy, że właścicielem firmy Kahles od 47 lat jest firma Swarovski Optik. Obie te firmy są bliżniaczo spokrewnione swoimi produktami, a czasem wręcz to te same produkty. Największą różnica są właśnie powłoki. Oglądałem jedne jak i drugie. Swarovski bez wątpienia produkuję efektywniejsze powłoki co widać z przeprowadzanych testach. Jeśli chodzi o kontrolę jakości to wole się nie wypowiadać na ten temat. W ostatnich dwóch latach kupiłem trzy lornetki Swarovski ( SLC 8X56 WB , EL 10X50 , EL 8X32 ) Dwie z nich wróciły do serwisu po kilkudniowym użytkowaniu. Niestety to świadczy o jednym ! Jakość produktów spada w dół i to dość gwałtownie, jeśli dodać do tego spadek jakości norm ISO, to mówimy już w tym momencie o zglobalizowanym spadku wszystkich produktów ( nie tylko optycznych ) jakie dane firmy produkują. Niestety nie da się tego ukryć. Im nowsze urządzenie tym gorsza jakość użytych materiałów, dopracowania technologicznego, i norm jakościowych. Mam kilka lornetek Swara z lat 2000r.-2006r. I co > ? do tej pory nie było potrzeby przeprowadzania żadnych serwisów, zbieg okoliczności czy fakt potwierdzający moją opinie.
Zresztą doświadczony kolekcjoner biorąc do ręki przedmiot jest w stanie stwierdzić z czym ma do czynienia. Czytając opinie na różnych forach ( nie tylko w PL ) moje opinie pokrywają się z wieloma doświadczonymi osobami będącymi w temacie głębiej, ponieważ przez moje ręce w ciągu roku przechodzi od kilku do kilkunastu sztuk optyki premium, a znam takie osoby które mają z najnowszą optyką styczność na co dzień.

Arek 
Redaktor

Niestety. Odklejająca się guma na obudowie najnowszej NL Pure 8x42 nie świadczy dobrze o najnowszych produktach.

Odpowiedz do tematu