Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka na prezent
Autor Wiadomość
Martuszka 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Mar, 2021   Lornetka na prezent

Witam serdecznie, jestem tutaj nowa.
Przejrzałam już sporo postów dot. wyboru lornetki, ale mam wielki mętlik w głowie.

Chciałabym kupić lornetkę na prezent dla Męża, szukam czegoś maksymalnie do 500zł.
Jeździmy często w góry, najczęściej w Tatry, lubimy spacery i sporadycznie oglądamy na nich otaczającą nas przyrodę.
Chciałabym, aby lornetką była mała, lekka i poręczna. Tak aby Mąż mógł ja bez problemu zabrać do kieszeni kurtki lub plecaka.
Wpadła mi w oko NIKON ex 10x25 czy warto się jej przyjrzeć lepiej?

Kompletnie nie jestem obeznana w temacie, proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Marta!

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 09 Mar, 2021   

Może to?
https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Wysłany: Wto 09 Mar, 2021   

Nikon Sportstar Ex 8x25.

Mały,lekki,duże pole widzenia.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sro 10 Mar, 2021   

Wybrałbym propozycję Arka, czyli Bushnella 8x32. Dobra marka i większa średnica obiektywu niż ten Nikon, a to w pewnych sytuacjach może robić różnicę.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 10 Mar, 2021   

Zamiast 10x przy małej aperturze lepiej sprawdzi się 8x...
Bushnell jest wart swojej ceny - to dobry typ małej lornetki pełnowymiarowej ale trzeba zaakceptować trochę większe rozmiary (w kieszeni kurtki także się zmieści).
Nikon Sportstar Ex 8x25 jest mniej komfortowy przy oku ale zgrabniejszy. Pewnym kompromisem mogłaby być 9x25 Nikona (wersja Travelite - niewiele mniejsza od Bushnella ale wyraźnie lżejsza, ładny obraz przy mniejszym polu).

PS. Jest jeszcze mniejszy brat Bushnella z powiększeniem 10x https://www.militaria.pl/...028_p107722.xml Gdym chciał tańszy kompakt 10x to poważnie bym się zastanowił.

Martuszka 
Nowy

Wysłany: Nie 14 Mar, 2021   

Dziękuję za tak liczny odzew. Wzięłam pod uwagę każda sugestie i rozważyłam wszystkie opcje. Trzymałam na żywo w rękach tylko Bushnella Prime 8x32. Na początku zaskoczyła mnie trochę waga, jest większa niż Nikona, ale w końcu... To męskie ręce będą jej używać :)

Zdecydowałam, że zakupie Bushnella 8x32. Szersze pole widzenia w górach będzie cenne.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc! Pozdrawiam i życzę spokojnego wieczoru.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Mar, 2021   

Martuszka napisał/a:
To męskie ręce będą jej używać :)

Ot to! Dlatego nie polecam małych lornetek, bo w męskich rękach trzymanie stabilnie maluchów klasy 8x20 czy 8x25 (nie mówiąc już o powiększeniach 10x) jest praktycznie niemożliwe.

Myślę, że mąż będzie zadowolony. Niech zarejestruje się na naszym forum i pochwali się efektami swoich obserwacji :)

Odpowiedz do tematu