Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
piotr_u., ale tego forum nikt z uzytkowników jeszcze nie wykupił na własność.
imho każdy z bardziej "oblatanych" chetnie pomoże , tego jestem pewien, ale po przeczytaniiu po raz n-ty podobnego pytania cos się zaczyna robić "pod deklem"
czy to taki wielki problem wypróbować opcje "szukaj"
pisząc takie zdania jesteś pewien, że czytając 10-ty raz podobne pytanie , chce się na nie odpowiadać z takim samym zapałem , jak za pierwszym razem?
szanujesz swój czas - bo nie zaglądasz , ty albo inny nowy uzytkownik, w archiwa forum, a dla czego nie szanujesz czasu innych?
jeśli masz pytanie naprawdę bardzo indywidualne, to 99% uzytkowników , aż ostrzy zęby na nie. mam 100% pewności.
szanujesz swój czas - bo nie zaglądasz , ty albo inny nowy uzytkownik, w archiwa forum, a dla czego nie szanujesz czasu innych?
jeśli masz pytanie naprawdę bardzo indywidualne, to 99% uzytkowników , aż ostrzy zęby na nie. mam 100% pewności.
Ja akurat zadaję bardzo mało pytań, a sporo czytam, ale... Powiedzmy, że jesteś nowy i wypróbowałeś tą opcję. Znalazłeś częściową odpowiedź na swoje pytanie, ale masz jeszcze wątpliwości, więc jednak zadasz to pytanie, czy pomyślisz, że nie warto marnować czasu innych użytkowników czekających na bardzo indywidualne pytania? Skoro forum jest powszechne, to i pytania też.
To jest tak, że nawet jak znajdziesz odpowiedź na to pytanie, to i tak je zadasz. A co będziesz z czyjejś odpowiedzi "korzystał" Bardziej przekonuje odpowiedź wprost "do mnie". Tak że walka z takimi pytaniami to dla moderatorów walka z wiatrakami, czego im współczuje, a dla użytkowników próba cierpliwości ja jak nie mam humoru to nie pisze i spokój. A co
To jest tak, że nawet jak znajdziesz odpowiedź na to pytanie, to i tak je zadasz. A co będziesz z czyjejś odpowiedzi "korzystał" Bardziej przekonuje odpowiedź wprost "do mnie". Tak że walka z takimi pytaniami to dla moderatorów walka z wiatrakami, czego im współczuje, a dla użytkowników próba cierpliwości ja jak nie mam humoru to nie pisze i spokój. A co
no i z proby porownania obiektywow, przechodzac przez lekka pyskowke (nie wypieram sie ze przy moim aktywym udziale ) zrobily sie filozoficzne rozwazania nad natura ludzka i zglebianiem wiedzy... ciekawe sprawa, nie powiem (i bez sarkazmu rzecz jasna).
ostegolectric, piotr_u: moim zdaniem bardzo trafne uwagi i trudno byloby lepiej ujac istote tematu...
Jakoś tak zauważam ostatnio, że wśród wielu nowych nie ma tego kulturalnego wyczucia, że jak się wkracza w jakieś grono, to wypada dostosować swoje zachowanie do panujących w danym miejscu zasad. Już nie chcę powoływać się na regulamin forum, który nas wszystkich obowiązuje, ale skąd w niektórych taka postawa roszczeniowa „bo ja”... Ani to forum nie jest „nasze”, ani „wasze”, ale jest społeczne, więc trzeba się dostosować do obowiązujących zwyczajów.
Ja rozumiem, że czasem są wątpliwości i trzeba mimo wszystko zadać pytanie dotyczące wałkowanego już wielokrotnie sprzętu, ale forumowym wyjadaczom naprawdę łatwo poznać po treści pytania, czy ono jest szczegółowe, czy wynika z tego, że się nie przeczytało kilku tematów na forum...
Dla mnie EOT jeśli chodzi o protesty, szkoda sił i czasu.
a nie? ja mam nadzieje, ze pomoze. bo w moim odczuciu to jest w miare zrownowazone podejscie, ktore i nowym i "wyjadaczom" powinno przyblizyc punkt widzenia, motywacje i w ogole pozycje drugiej strony.
to ze pojawiaja sie pytania o to samo niekoniecznie wynika z lenistwa, ale moze po prostu ze "swiezosci w temacie". jest on w miare obszerny, jak jestes swiezy to ciezko od razu ogarnac info porozrzucane po roznych watkach. nawet jak sie starasz...
nie ma co wiec zakladac, ze skoro ktos pyta to dlatego ze nie chce mu sie szukac... z drugiej strony to rzeczywiscie, z waszego punktu widzenia to skoro ktos pyta to kierujac sie dobrymi checiami mozna by mu pomoc, ale kurna ile razy mozna to samo pisac
a co to postawy roszczeniowej komor, to ja jej nie mam. gdyby moj watek zostal zignorowany, to przeciez nie robilbym zadnej awantury. nie lubie byc po prostu w ten sposob osadzany - moim zdaniem zle - ani jak sie ktos nade mna lituje i to wlasnie o to mi chodzilo. taka mam juz nature ze co mysle to napisze.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Sie, 2008
po uwadze goltara -usunąłem swój wpis. słusznie , nie ma po co dyskutować.
Ostatnio zmieniony przez krisv740 Sob 09 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Panowie, darujcie sobie już te utarczki słowne... Kolejne posty nie na temat będę kasował.
Przypomnę sedno pytania:
kickasss napisał/a:
Pomozcie mi, prosze znalezc odpowiedz na pare pytan - bazujac na doswiadczeniu pracy z tymi obiektywami:
1. czy rzeczywiscie sa takie problemy z AF Sigmy na canonie?
2. czy z tego 55-250 jestem w stanie "zrobic" w jakis sposob makro (pierscienie posrednie, soczewki(?) czy moze standardowy zestaw jaki kazdy z nas ma w kieszeni: scyzoryk, sznurek i tasma klejaca )
3. a duzy problem ze zrobieniem nie poruszonego zdjecia na dlugiej ogniskowej Sigma bez stabilizacji? jakie to czasy wchodza standardowo w gre?
ad.1 Tak, często zdarzają się problemy z AF obiektywów Sigma przy współpracy z Canonem (występuje BF lub FF), z własnego doświadczenia oceniam prawdopodobieństwo na ok 30%. Po pierwsze można to sprawdzić przed zakupem i poszukać pasującego egzemplarza lub po zakupie wysłać aparat i obiektyw do serwisu Sigmy gdzie bezpłatnie wykonają kalibrację.
ad.2 To zależy czego oczekujesz od macro. Jeśli to ma być prawdziwe macro to polecam zakup do tego celu dedykowanego obiektywu który daje powiększenie min. 1:1.
ad.3 Aby zrobić nie poruszone zdjęcie na 300 mm bez stabilizacji i statywu pod body z matrycą APS-C musisz użyć czasu na poziomie 1/500s lub krótszego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10