Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzwoniłem do Warszawy z zapytaniem i odpowiedziano mi, że sklep został zlikwidowany,a na pytanie czy chwilowo Pan odpowiedział, że na stałe.
Z jednej strony szkoda bo jeszcze w listopadzie kupowałem u nich okulary do lunety (na jeden udało się uzyskać "super" rabat w wysokości 9 złotych) a z drugiej jak sobie przypomnę jak półtory roku temu zaszedłem wieczorową porą aby porównać swojego grala ze Steinerem Nighthunterem 8x56, a pan powiedział mi że nie pokarze bo to droga lornetka, a ja nie chcę kupić tylko oglądać, to jak dla mnie takiego sklepu może nie być.
Wysłany: Wto 01 Cze, 2021
Takiej sytuacji tam nie miałem, ale sprzedający swoją postawą nie sprawiali wrażenia zachęcających do zakupów. Nie mniej jednak szkoda, że w drugim co do wielkości mieście w Polsce nie będzie sklepu optycznego z prawdziwego zdarzenia.
Wysłany: Sro 02 Cze, 2021
Kocie. Ani nie jestem rozgoryczony ani nie potrzeba mi współczuć. Po prostu czuję niesmak, że rynek lornetkowy w Polsce jest coraz marniejszy co powoduje, że zachęcanie kogoś niezorientowanego, do zakupu lornetki, którą trzeba najpierw kupić /przez internet/ żeby ją zobaczyć fizycznie i sprawdzić jest bezcelowe, bo taki system zakupów wiele osób zniechęca.
Próbujemy rozruszać ten rynek jak możemy, od lat. I tak wydaje mi się, że zrobiliśmy jako społeczność wiele. Tyle, że zderzamy się teraz trochę z nowym pokoleniem wchodzącym na rynek, której jest przyzwyczajone do patrzenia w smartfona, a nie przez lornetkę.
Myślę, że dobry punkt z optyką sportową nie ma racji bytu w naszym kraju. Z jednej strony wymagałby ogromnych inwestycji, żeby mieć dużą ofertę producentów i dużą liczbę modeli dostępnych od ręki. A wtedy ciągnęłyby tam pielgrzymki ludzi, którzy chcą pomacać, obejrzeć, a jak już to zrobią, zamówią lornetkę taniej w internecie. A sklep będzie musiał potem takie wymacane lornetki sprzedawać jako powystawowe w obniżonej cenie. Z kolei mając punkt stacjonarny, zatrudniając kompetentnych sprzedawców i mając duże zaopatrzenie i sprzęt dostępny od ręki, nie jest w stanie dać cen niższych niż w internecie. I tak koło się zamyka.
Wysłany: Sro 02 Cze, 2021
[quote="Arek"]Próbujemy rozruszać ten rynek jak możemy, od lat. I tak wydaje mi się, że zrobiliśmy jako społeczność wiele. Tyle, że zderzamy się teraz trochę z nowym pokoleniem wchodzącym na rynek, której jest przyzwyczajone do patrzenia w smartfona, a nie przez lornetkę.
Sami jesteśmy sobie winni . Zobaczcie ile jest amatorskich filmów na YouTube , ludzie opowiadają o swoich pasjach . Ile jest w tych filmach emocji , radości , przygody . Tysiące filmów o wszystkim ... tylko nie o lornetkach . Ktoś mógłby pomyśleć że się wstydzimy obserwować świat przez lornetki . Przykład powinien iść z góry . Arek ma taką hollywoodzką urodę i fajnie gada ...
Arku , o 15.43 napisałeś cytuję ...( Próbujemy rozruszać ten rynek jak możemy , od lat ) . Ludzie namiętnie oglądają filmiki You Tube . Szukają informacji , rozrywki , emocji . Nie ma lepszej promocji dla lornetek , filmy i jeszcze raz filmy .
Wysłany: Czw 03 Cze, 2021
Prawda jest taka, że żaden filmik nie pokaże tak dokładnie tego co jest przekazane słowem pisanym. Krótki filmik,na którym z reguły pokazany jest instruktaż rozpakowania i przygotowania lornetki do użytku może co najwyżej być dokładką do testu. Teksty lektorów zazwyczaj ograniczają się do takiego opisu jaki my zamieszczamy na forum co osobom niezorientowanym w temacie lornetkowym i tak nie wiele mówi. Ja osobiście nie natknąłem się w internecie na film pokazujący jasność danego modelu lornetki,aberrację itd. Są to tylko ustne opisy. Natomiast w teście pisanym możemy sobie przeczytać i ewentualnie przenieść na papier rysunkiem, przynajmniej niektóre elementy testu. Na filmie też można to zrobić bo umożliwia to grafika komputerowa ale do tego potrzeba ogromu pracy i czasu a widać to po tym,że chyba, do tej pory nikt tego nie zrobił. Dlatego kol. Arek niech robi to tak jak dotychczas bo robi to bardzo dobrze.
Popularne filmy na YT związane z lornetkami mają w porywach kilkadziesiąt tysięcy wyświetleń. I to pod warunkiem, że są dobre i nagrano je po angielsku. Biorąc pod uwagę stawki reklamowe YT, autor takiego filmu zarobił na nim może 100 zł. I to tylko wtedy, gdy ludzie oglądali na nim reklamy i nie używali AdBlocka.
Wysłany: Czw 03 Cze, 2021
Jakie to emocje, że facet na filmiku pokazuje jak rozpakować lornetkę,później ją obmacuje powykręca i powkręca muszle a na koniec pokaże kilka scenek rodzajowych? Toż ja mam dużo większe emocje i radość jak zrobię to samo w domu z balkonu czy w lesie, bo widzę i czuję to ja. No ale każdy oczekuje tego co chce. A te filmiki można lub nie, traktowąć jak niby reklamę albo informację. Przynajmniej ja tak to traktuję. Ale ja może już wiekowy jestem
Niestety jak każdy rynek również ten lornetkowy mierzony jest zasobnością portfeli obywateli. W Bazylei, gdzie chwilowo pomieszkuję, są dwa w pełni profesjonalne sklepy z optyką. Jeden oferuje właściwie wszystko z działu foto plus pełny wybór lornetek Zeissa i Leici. Drugi jest autoryzowanym dealerem Swarka a z foto pełna gama Fuji i Olympusa. Lornetki do "pomacania na miejscu. A to trzecie co do wielkości miasto W Szwajcarii ma niecałe 179 tys. mieszkańców.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9