Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mgr, nie oczekuj cudów w lornetce do 2000 zł. X-y na latarniach i Księżycu to efekt krawędzi dachu pryzmatu i pojawia się dość często w lornetkach dachowych w tej klasie cenowej. Daje on się też we znaki na jaśniejszych gwiazdach, nie pozwalając zogniskować ich do idealnych punktów.
Kowy BDII mają bardzo duże pola widzenia, jedne z lepszych w swojej klasie, a więc pewne nieostrości na brzegu można im wybaczyć.
Mówiąc inaczej, gdyby taka Kowa nie dawała X-ów i trzymała ostrość do brzegu, to kosztowałaby nie 2000 zł ale 4000-6000 zł i to wtedy i tak byłaby dobra cena
Kowy BDII miałem w rękach, ale przedprodukcyjne modele i nie testowałem ich transmisji. A to kolejny bardzo istotny czynnik w nocnych obserwacjach. Na oko transmisja była przyzwoita, ale tylko przyzwoita z lekkim ociepleniem obrazu czyli z optymalizacją dla światła 550-600 nm.
Wysłany: Pon 07 Cze, 2021
mgr. Z tego co napisał Arek post wcześniej, jeżeli myślisz o lornetce za 2000 zł to nie myśl o lornetce za 550 zł bo to do niczego dobrego nie prowadzi. Za Arkiem : zobacz na Do Chase, Buschnella Nitro 10x42 lub Nitro 10x36, z tym że w/g mnie Nitro 10x36 jest najlepszy z dwóch poprzednich. Jest jeszcze Delta Titanium ED 8-10x42 HD, która jest naprawdę bardzo dobrą+ lornetką a na dokładkę można ją teraz kupić w dobrej cenie /1760/. Jej jedyną wadą jest duża średnica muszli ocznych /44 mm/ i to nie każdemu pasuje, dla mnie za duże i dlatego ją musiałem zwrócić. Ta Titanium ma szerokie pole /7*/ z ostrym środkiem i jest identyczna optycznie z Nitro 10x36. Rozważ jeszcze te propozycje. Gdyby nie te muszle w Titanium to nie kupiłbym Kowy.
mgr [Usunięty]
Wysłany: Czw 01 Lip, 2021
Dziękuję Panowie za wszystkie odpowiedzi!!!
Czuję się w obowiązku napisać "dwa słowa" Wcześniej nie było jak bo "wczasowałem" w górach.
Od 3 tyg. jestem posiadaczem modelu Kowa BDII 8x42 XD Ostatecznie przekonały mnie pozytywne opinie, spore pole widzenia, waga lornetki i... jej wygląd Postanowiłem kupić "raz, a porządnie".
Dodatkowo Pan z Beafoto obiecał sprawdzić lornetkę przed wysyłką, rzeczowo i uczciwie odpowiadał na pytania, a co więcej zapewnił, że można lornetkę na spokojnie sprawdzić i w razie problemu odesłać. To ostatnie jest niby oczywiste przy zakupach internetowych, ale sami pewnie wiecie jak to czasem bywa z odsyłaniem różnego towaru.
Co do moich spostrzeżeń wolałbym, żeby czytelnicy polegali jednak na rzeczowych testach (może wkrótce na Optyczne.pl?) lub opiniach bardziej doświadczonych lornetkowców. Ja dotychczas operowałem tylko teleskopem i na lornetkach się nie znam. Mimo to napiszę co sądzę o tym modelu:
- bardzo duże pole
- leciutka
- spasowanie materiałów - idealne
- mechanika - idealna; dopasowanie rozstawu okularów chodzi póki co bardzo dobrze - nie za lekko, nie za ciężko; pokrętło ostrości produkowane chyba przez jubilera działa gładko i precyzyjnie; stopniowanie muszli ocznych - wyraźny klik, a jak załapie to ani drgnie
- ostrość i jakość obrazu w centrum kadru - jak dla mnie "powalająca"; obraz w słońcu niczym obrazy w IMAX trudno mi wyobrazić sobie lepszą jakość
- na brzegach spora nieostrość obrazu; trudno mi oszacować jak duża (w każdym razie niemała); zakładam, że po części wynika to z dużego pola; mi to nie przeszkadza bo i tak skupiam się na tym co w środku, a jak chcę zerknąć na inny element kadru to zmieniam pozycję lornetki, a nie "zezuję" na to co na brzegach; trudno zresztą zorientować się w wielkości tej nieostrości z tego względu, że tyle rzeczy mieści się w polu widzenia, że zazwyczaj część, na którą patrzymy/ostrzymy zajmuje tylko jego ułamek
- nie zauważyłem żadnych aberracji, albo nie jestem na nią wrażliwy
- tak samo nie dostrzegam pozostałych wad typu dystorsja, koma
- futerał, jak dla mnie OK, taki "zwyczajny" - lornetka z paskiem spokojnie się w nim mieści (chociaż zasadniczo pasek mam na zewnątrz); mogłaby być jakaś kieszonka na zewnątrz na akcesorium do czyszczenia itp.
Pisałem, że szukam lornetki głównie do przeglądów nieba, ale przez pierwsze tygodnie fascynowałem się głównie obserwacjami dziennymi i zastanawiam się jak to jest, że tyle lat nie miałem lornetki(?!) )) Nie skupiałem się na niebie zaraz po zakupie bo po całodziennych wędrówkach padałem na twarz. Będzie jeszcze okazja. Z tego co udało się zerknąć to pierwsze wrażenia też są super. Zaznaczam raz jeszcze, że nie mam porównania do innych lornetek. W każdym razie gwiazdy punktowe, oczywiście mrowie gwiazd w stosunku do tego co widać nieuzbrojonym okiem, księżyc cudownie ostry. I tu przechodzimy to odblasków, o których można co nieco przeczytać w internecie. Nie miałem idealnych warunków na obserwacje z dala od latarni, ale jakoś niespecjalnie te odblaski się pojawiały, czy przeszkadzały. Wiadomo, że nie obserwuje się nieba pod latarnią także ja bym tego tematu w ogóle nie poruszał. Przykładowo patrząc "na przestrzał", na osiedle obok, za dziesiątkami latarni (od sodowych po ledowe) po drodze, obraz i tak jest bardzo dobry chociaż trochę mieni się od świateł (latarnie nie są wygaszone do punktowego światełka - o ile tak to można ująć). Sam księżyc naturalnie daje trochę po oczach, zwłaszcza w (okolicy) pełni. Tutaj jestem przyzwyczajony do obserwacji teleskopem ze zmiennym filtrem polaryzacyjnym, także wiadomo - co trzeba to sobie przyciemnię. W lornetce po chwili przyzwyczajenia wzroku obserwacje są dla mnie są komfortowe, a wrażenia bardzo pozytywne.
Transmisji wolę nie oceniać, ale wydaje mi się (odpowiednio) wysoka. Interpretuję ją jako to "co widać po zmroku". Przy lekkim blasku księżyca mogłem spokojnie "czesać" okolice Kościeliska dostrzegając detale domów, traw, krzaków
Czy był to dobry wybór? Mam nadzieję, że tak Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Asekuracyjnie nie będę zerkał przez inne lornetki Chętnie przeczytam natomiast test, który potwierdzi moje obserwacje lub obnaży niedopatrzenia i brak doświadczenia
Wysłany: Czw 01 Lip, 2021
Gratuluję zakupu. Wszystko co opisałeś pokrywa się z moimi spostrzeżeniami /8x42/. Ja kupiłem BD II 10x42 bo jest najlepsza optycznie z tej serii Kowy. Ta seria, według mnie, jest lepsza optycznie i mechanicznie od serii Kowa Prominar a 8-10x42 na pewno. Obecne ceny sprzedaży są adekwatne do jakości . Jedynie co psuje wizerunek firmy to badziewne opakowanie handlowe / pudełko/ no i futerał jak z lornetki za 100 zł a także brak ściereczki do szkieł To wytykają binomani w USA Kowie i słusznie, bo lornetka za 600$ powinna prezentować się godnie na półce sklepowej. Wystarczy spojrzeć na opakowania Bressera,Bushnella,Vortexa,GPO itd, które są dobre a tańsze a opakowania mają elegantsze.
Sumując : można powiedzieć-dobrze, że chociaż zawartość opakowania jest na wysokim poziomie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10