Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
mobilna lornetka astro
Autor Wiadomość
Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Pon 09 Sie, 2021   

mariuszi napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:
Wiking69 napisał/a:
Nie tłumacz się :) , każdy pasjonat chce być arystokratą lornetkowym :) . Posłuchaj jak to pięknie brzmi ... Hrabia Wojtas _B :) .

Ale to nie ze snobistycznych ambicji wynika (dobra, może trochę), tylko naprawdę obraz w Pure 12x jest piękny. Ten dodatkowy 2x kopniak w stosunku do 10x robi robotę i da się to trzymać w łapach.

podzielam entuzjazm jednakże na 12 się nie zdecydowałem pozostając przy planie pierwotnym czyli 10x42 ... na nocnym niebie również jest super a wymieniłem z 12x50 SE

Wybrałeś wariant "bezpieczny", który nigdy nie będzie błędem. Moim pierwotnym planem była też 10x, nawet ją zamówiłem, ale po tygodniu zmieniłem zamówienie na 12x, która w moim odczuciu daje pewne nieosiągalne z 10x wrażenie "wejścia w scenę", no i jest to obecnie jedyna 12x w takim formacie i najlepsza do obserwacji z ręki. Przed zmianą zamówienia jeszcze raz brałem ją do ręki, bo decyzja była trudna.

Reklama

Wiking69 
Optyczny

Magia powiększenia zawsze działa :) . Kilkanaście lat temu poszedłem kupić nowego Zeissa Dialyta 8x56 T*P* , ale z ciekawości wziąłem też do ręki Zeissa 15x45 Conquest . No i zgadnijcie z którą lornetką wróciłem do domu :) . Jeżeli idziesz do sklepu z nastawieniem że kupujesz 8x42 , to broń Boże nie bierz do ręki 10x42 :( . Będzie Ci się wydawało że przez ósemkę jakoś mało widać :) . Idziesz po 10x50 , pod żadnym pozorem nie bierz do ręki 12x50 , bo już po Tobie :) . Idziesz po 12x50 , ale zawsze coś cię podkusi żeby popatrzeć przez 15x56 :) .

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Ja „ wyleczyłem się „ z dużych powiększeń … miałem 20x60 Pentaxa i 22x85 TS …. teraz cieszę się jakością i stabilnością obrazu :wink:

kot Sylvester 
Maniak

root_mistrz napisał/a:
56 to dużo, dużo więcej światła niż 42 i jak patrzę w zaśmiecone światłem warszawskie nocne niebo, to widzę to czego normalnie nie ma! )

To fakt! Apertura 56 "podparta" Abbe-König-ami nawet przy zaświetlonym miejskim niebie dobrze daje radę w każdym (nie tylko 10 krotnym) powiększeniu.

Wojtas_B 
Optyczny

mariuszi napisał/a:
Ja „ wyleczyłem się „ z dużych powiększeń … miałem 20x60 Pentaxa i 22x85 TS …. teraz cieszę się jakością i stabilnością obrazu :wink:

Ale my tu gadaliśmy raczej o lornetkach do ręki. 12x to dla mnie max. Z 15x już bym nie chciał chodzić bez statywu.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Racja , x12 daje radę „z ręki” …. choć ze statywu jest znacznie lepiej :wink:

adaher 
Maniak

Wysłany: Wto 10 Sie, 2021   

Jak miło :smile: Rozmawiamy o wspaniałych lornetkach, niektórzy z nas te świetne instrumenty optyczne posiadają i pełną piersią przyjemność z nich czerpią, a jak na razie w tym wątku przynajmniej, nikt nie zarzuca, że tylko burżuje nadęte i bogaci myśliwi (oczywiście nieznający się) takie rzeczy mogą kupić... No i ile to obiektywików i lustrzaneczek można by było w zamian mieć :smile: (Babcia mojego przyjaciela i jej akurat nie można się dziwić, przelicza wszystko na to ile by za to kiełbasy było! :smile: ) Może my mimo wszystko na prawdę z za tej żelaznej kurtyny ostatecznie wyłazimy? (zwłaszcza mentalnie) :smile:
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

nie ma to jak hobby , można nie jeść ale lornetkę trzeba kupić :mrgreen:

root_mistrz
[Usunięty]

adaher napisał/a:
Jak miło :smile: Rozmawiamy o wspaniałych lornetkach, niektórzy z nas te świetne instrumenty optyczne posiadają i pełną piersią przyjemność z nich czerpią,... (Babcia mojego przyjaciela i jej akurat nie można się dziwić, przelicza wszystko na to ile by za to kiełbasy było! :smile: ) ... Może my mimo wszystko na prawdę z za tej żelaznej kurtyny ostatecznie wyłazimy? (zwłaszcza mentalnie) :smile:
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!

A moja babcia zawsze mi powtarzała, "nie stać nas na tanie rzeczy", ale ona nigdy nie była mentalnie po rosyjskiej stronie kurtyny. Patrzę się z politowaniem na trend CCC (cena czyni cuda), a gdyby zapłacić o 5zł więcej za każdą usługę tylko dlatego, że chcemy aby była lepiej zrobiona? Czy udałoby się odwrócić ten trend? PS. Nigdy nic nie kupiłem na Aliexpress i unikam posiadania wyrobów z Chin, przekonałbym się jedynie do Aleksandretty :D

PS. Czy można tu wrzucać zdjęcia /galerie/ bo dokupiłem mocowanie smartfonowe do lornetki i coś tam będzie focone. Wrażenie zrobiło na mnie stado owadów krążących przy lampie widziane z odległości kilometra...

Odnośnie utrzymywania w rękach i stabilności obrazu 10x56 vs 12x42 vs 15x56 to mam mały booster w postaci okularów korekcyjnych na nosie +1,75x (3 dioptrie) oraz +5 stopniowy zakres dioptrii w lornetce ;) także jestem blisko 12x56 w końcowym rozrachunku :D

mgr
[Usunięty]

root_mistrz Gratuluję zakupu! Pierwotnie "zafiksowałem" się na punkcie teleskopu z uwagi na wspomniane "pasy na Jowiszu" itd. Później sytuacja się wyklarowała i rozumiem Twoją decyzję. Widzę, że koledzy mają doświadczenia ze sprzętami z najwyższej półki, a Tobie udało się szybko sfinalizować temat.
Sam nie mam ostatnio czasu na bieganie z (dużym) teleskopem i lornetka jest tutaj swego rodzaju alternatywą, a na pewno świetnym uzupełnieniem. Może któregoś dnia sprawię sobie bardziej kompaktowy refraktor, jako rozwiązanie pośrednie co bym nie musiał wybierać, czy zapakować do samochodu żonę, czy teleskop ;)
Wracając do lornetek i ich stabilizacji to dla mnie świetnym rozwiązaniem okazał się monopod (warto nawet przy 8x). Rewelacyjna stabilizacja przy przeglądzie nieba i w wielu sytuacjach może zastąpić statyw.
Pozdrawiam
PS. Kiedyś muszę porównać swoją Kowę BDII-XD 8x42 z Waszymi "arystokratycznymi" :D sprzętami co by się przekonać o jakiej przepaści mówimy ;)

kot Sylvester 
Maniak

mgr napisał/a:
Sam nie mam ostatnio czasu na bieganie z (dużym) teleskopem i lornetka jest tutaj swego rodzaju alternatywą, a na pewno świetnym uzupełnieniem. Może któregoś dnia sprawię sobie bardziej kompaktowy refraktor, jako rozwiązanie pośrednie co bym nie musiał wybierać, czy zapakować do samochodu żonę, czy teleskop ;)

Może więc warto zastanowić się nad jakąś lunetą która "obsługuje" okulary 1,25?
Dobra luneta pozwala spokojnie osiągać powiększenia przekraczające 100 razy.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Tyle ze luneta żeby „obsłużyć” x100 powinna mieć Aperture około 100 mm,
W innym wypadku obraz będzie ciemny , choć do astro nie jest to najistotniejsze

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Sro 11 Sie, 2021   

mariuszi napisał/a:
Tyle ze luneta żeby „obsłużyć” x100 powinna mieć Aperture około 100 mm,
W innym wypadku obraz będzie ciemny , choć do astro nie jest to najistotniejsze

Mariuszi to tylko półprawdy. Zależy co się obserwuje. Planety są na tyle jasne że każdą lunetą (bez względu na aperturę) można spokojnie używać powiększenia 100 razy. Ważną sprawą jest również kwestia jakości samej lunety. Jeżeli luneta jest ED APO to do planet można pokusić się o powiększenie rzędu dwukrotności apertury.

Księżyc to oddzielna historia. On jest tak jasny że przy dobrej ED APO można spokojnie zastosować nawet dwu i pół krotność apertury a obraz będzie jak najbardziej akceptowalny.

Wiking69 
Optyczny

Z utęsknieniem czekamy na recenzję Swarovskiego SLC 10x56 . Jeżeli będzie bardzo entuzjastyczna , to w Łomiankach może się ustawić kolejka do sklepu Beafoto :) . Gdybyś mógł porównać SLC z inną wysokiej klasy lornetką ale o mniejszych obiektywach np. 10x42 , byłoby super . Oczywiście w dzień , wieczorem i w nocy .

kot Sylvester 
Maniak

Wiking69 napisał/a:
Z utęsknieniem czekamy na recenzję Swarovskiego SLC 10x56 . Jeżeli będzie bardzo entuzjastyczna , to w Łomiankach może się ustawić kolejka do sklepu Beafoto :) . Gdybyś mógł porównać SLC z inną wysokiej klasy lornetką ale o mniejszych obiektywach np. 10x42 , byłoby super . Oczywiście w dzień , wieczorem i w nocy .

Wiking69 nie bądź w gorącej wodzie kompany! Jeszcze nawet tydzień nie upłynął od zakupu. Daj root_mistz-owi ochłonąć i nabrać odrobiny dystansu, co według mnie jest niezbędne dla w miarę obiektywnej wypowiedzi. Poza tym porównywanie z 10x42 nie do końca ma sens, skoro 10x56 jest o 77% jaśniejsza.

Odpowiedz do tematu