Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mega proste mocowanie, bardzo dobre trzymanie i fajnie rozwiązane dopasowanie / regulacja 3 parametrów: szerokość/długość/otwór optyki smartfona, super pewne dopasowanie i 3 kliki ze sztywnym zabezpieczeniem wymiarów, które ustawimy.
Lornetka faktycznie daje źrenicę wyjściową 5,6mm, pomiar suwmiarką
a mój smartfon ma 1/3" matrycę Sony Exmor RS z pixelem 1,22um
Kilka zdjęć na próbę z najbliższej możliwej odległości (3,5m) przez lornetkę, drobnych oczek siatki, wszystko pięknie śmiga.
Dzięki.
Analizowałeś rynek, czy założyłeś, że należy się tej lornetce "oryginał" i nie ma się co szczypać?
Pytam, bo jeszcze nie badałem rynku podobnych adapterów.
Porównanie 10x42 z 10x56 ma głęboki sens . Ponieważ nikt nie wydaje tyle kasy żeby korzystać z lornetki tylko o zmroku i w nocy , a w takim wypadku przewaga większych obiektywów jest bezdyskusyjna . Natomiast słyszałem i czytałem wiele opinii jakoby w duże lornetki klasy 8x56 i 10x56 , w jasne słoneczne dni miały gorszy kontrast i ostrość od lornetek z obiektywami 42 mm a nawet 32 mm . Niestety nigdy nie miałem okazji sam tego sprawdzić .
Wiking69 jeszcze głębszy sens może mieć porównanie 10x56 z 10x25, a na poważnie to tylko ze względu na tą samą wartość powiększenia.
W kwestii opinii zalecam spokój dystans i rozsądek oraz nie traktowanie ich jako normę.
Robiłem tego typu porównania i uważam że tu nie ma żadnych reguł.
Gdy porównywałem 8x56 z 8x32 to akurat ta pierwsza była lepsza.
W porównaniu 42-ki z 32-ką ta druga na odmianę.
Moim zdaniem to nie zależy od wielkości obiektywów. Zarówno z małymi jak i z dużymi może być i dobrze i źle.
To indywidualna cecha danej konstrukcji!!!
Piotr_0602 pamiętaj że bino bandit też ma swoje słabe strony i nie w każdych warunkach się sprawdzi choć faktycznie ma sporą uniwersalność (średnice okularów) w zastosowaniu.
Piotr_0602 pamiętaj że bino bandit też ma swoje słabe strony i nie w każdych warunkach się sprawdzi choć faktycznie ma sporą uniwersalność (średnice okularów) w zastosowaniu.
Na podlinkowanych wątkach z forów ktoś wspominał że okulary mogą parować jak jest duża wilgotność od tą bandycką przykrywką. Ale to niedrogie jest, w USA jakieś 20$, więc sobie chyba to zorganizuję z USA. Mam 3 lornetki (no, 4) i wygląda na to że będzie tego można z nimi używać zamienne.
To takie prosty pomysł, że aż dziwne że tego u nas nikt nie produkuje i kupić nie można. Jakieś patenty na tym są? A może ma jakieś nieprzetestowane wady.
Ogólnie użytkownicy to chwalą:
https://www.cloudynights....utside-the-box/
kilka cytatów:
"Bino Bandit has become a mandatory add in to my binos, works perfect in my 8x42 and in my Zeiss 10x50 but the biggest effect is in my 15x70. i need to pull it hard to fit the eyepieces, but once installed, it improves a lot my observations from my city location."
"... they don’t stretch well around the larger eyepieces that many of my binoculars fans to have. I use a hood, though gravity is not kind when looking towards the zenith
For daytime use on my birding binoculars they are invaluable!"
"I like my Bino Bandit on this Swarovski binocular. I have used on the other binoculars etc. SMark I would think that would help Cory out quite a bit looking at the shadow on the picture."
"IMHO the wise use of the Bino Bandit is on "large" binos such as the 15x70 and the big eyes in the above photos. Smaller roofs and porros, say around 8x30, 7x35, even some 40-42s, can be held with hands cupped around the eyepieces. This achieves the wonderful side light blockage of the Bino Bandit plus these two benefits: steadier hold braced to cheeks and brow; no bulk and finicky handling of adding a floppy neoprene accessory to an otherwise compact and easy handling model.
I have quite narrow IPD and deep eye sockets. The Bino Bandit allows me to use models that I otherwise could not, because I can fold down or screw down the eye cup all the way, without generating view-ruining side light. "
"Tha is exactly my assessment, with small binos we can use the hands, but moving to heavier binos like the 15x70, the bino bandit helps to block the stray light, so we do not need to use the hands as eyecup, moving the support point to a better place (in case of hand held). The Bino bandit has improved significantly the performance of my 15x70, its more enjoyable, a immersive experience. I use it also with glasses and the binos retracted eyecups without any issue."
"I use them for daytime and love them. They were indispenable for city viewing at night. At a truly dark site, it is surprising how bright the surroundings are once I am dark adapted. They get used at dark sites too."
"Bino Bandit works great with swarovskis 12x50 , works fantastic for me day & night !
Although not so great with the APM 120 with big eyepieces ,way more trouble than its worth ."
jakość gość używa tego także do teleskopów przy nasadce bino:
"I've even used them on the lenses on a binoviewer."
albo do małego, przeglądowego, galileuszowego Vixena:
"Vixen SG 2.1 x 42 wide bio's, works fine."
(do tego Vixena, to nawiasem mówiąc - świetny pomysł - bo ma specyficzne okulary którymi boczne światło może wpadać, a tak zanurzenie się w niebo będzie z tym pełne)
Piotr_0602, Czy ten bandzior pozwala na dociśnięcie oczodołów do muszli okularów (jest odpowiednio elastyczny?), czy też tworzy dystans, przez co może być problem z widzeniem całego pola?
Piotr_0602, Czy ten bandzior pozwala na dociśnięcie oczodołów do muszli okularów (jest odpowiednio elastyczny?), czy też tworzy dystans, przez co może być problem z widzeniem całego pola?
w gruncie rzeczy to prymitywnie prosty produkt, ale użyteczny:
https://www.youtube.com/watch?v=rv56Hb9hj7U
teoretycznie samemu można by coś takiego uszyć w miarę opanowawszy jakieś krawiectwo
Również czytuję BirdForum i CloudyNights. Jest tam dużo sensownych wpisów, ale też sporo chłamu, nawiedzonych dziwaków, tolli nie wiadomo skąd i komu służących. Wczoraj czytałem bzdury jakiegoś Amerykanina, który próbował udowodnić, że NL Pure ma silną AC. Wstawił jakieś fotki telefonem przez lornetkę. Duże forum, to i muszą być idioci.
W dyskusji o bandycie ktoś napisał, że nie zaleca jej do małych dachówek klasy 42 i 32, bo lepiej sprawdza się blokowanie światła zewnętrznego ręką. To kolejna głupota, bo jak można stabilnie trzymać lornetkę w obu łapach i jednocześnie zasłaniać światło między okiem i okularem? Próbowałem, ale to nie działa.
Zatem niektóre wpisy pozornie doświadczonych ludzi trzeba brać z dystansem.
Wojtas_B jest elastyczny i nie ma żadnego problemu z dociśnięciem oczodołów do muszli. Znakomicie odcina górne i boczne oświetlenie, lepiej widać całe pole, niestety "przepuszcza" nieco światła dołem (okolice nosa) dlatego nie jest idealny.
Piotr_0602 właśnie parowanie miałem na myśli pisząc że nie w każdych warunkach się nie sprawdzi. Paruje, sam tego doświadczyłem.
Ps. Uprzedzając ewentualne zapytanie dodam że swojego zakupiłem na brytyjskim Ebay-u.
Ps.2 O ile mnie pamięć nie myli to było już jakiś czas temu na forum (nie chce mi się szukać bo się urlopuję) na ten temat.
Aż dziwne, bo to taki teoretycznie nieskomplikowany produkt, a użyteczny.
Nikt na to nie wpadł? Rynek w Polsce za mały? Ale w UE to już byłby.
Wojtas_B napisał/a:
No waśnie, dziwne, że to nie jest popularne.
W dyskusji o bandycie ktoś napisał, że nie zaleca jej do małych dachówek klasy 42 i 32,.
Widzę w necie że zapinają to do różnych lornetek, i 8x32 i 16x70, i większych astronomicznych ze 120mm obiektywem. Spodobało mi się zdjęcie z Vixenem 2,1x42. Mam takowego i jemu wybitnie by się przydało. Spróbuję zorganizować sobie takiego bandytę z USA i zobaczę. Do 15x50 IS, ale też do tego Vixena. Dokupię może mocowanie na głowę do GoPro i przerobię tego Vixena z tym bandytą na takie cuś:
gość w necie właśnie opisuje że połączył tego Vixena z mocowaniem GoPro:
Również czytuję BirdForum i CloudyNights. Jest tam dużo sensownych wpisów, ale też sporo chłamu, nawiedzonych dziwaków, tolli nie wiadomo skąd i komu służących. Wczoraj czytałem bzdury jakiegoś Amerykanina, który próbował udowodnić, że NL Pure ma silną AC. Wstawił jakieś fotki telefonem przez lornetkę. Duże forum, to i muszą być idioci.
Zatem niektóre wpisy pozornie doświadczonych ludzi trzeba brać z dystansem.
No cóż każdy „śpiewać może” …. Taka tez jest jedna z idei internetu -wolność słowa trzeba umieć wybrać to co wartościowe ..
Będę zamawiał bandita na lornetkę , jak ktoś się podpiąć pod zamówienie chce to sprawy nie ma, wyjdzie taniej za przesyłkę ..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13