Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tylko że cena za niego jest znacznie rozdmuchana, sztucznie zawyżona. Albo Bushnell zbyt słabo wyceniony. Ta dwukrotność dopłaty to brak szacunku do pieniądza😄
Poza tym w tych 3 parametrach jak ostrość, astygmatyzm, czy kolimacja jest trochę lepszy a Ty tego nie przyjmujesz do wiadomości. A to kluczowe własnie parametry optyczne. Mechanicznie w czym jest gorszy? Proponuję jeszcze raz zobaczyć Bushnella, najlepiej fabrycznie zapakowanego.
Strasznie się upierasz przy Vortexie, nie dość że z ceną pojechali to to jest sprzęt porównywalny a nie 2x lepszy czy gorszy.
Wysłany: Nie 15 Sie, 2021
Nic nie jest sztucznie rozdmuchane czy zawyżone. Czy dewaluacja złotówki nic Ci nie mówi? Vortex w 2020 r kosztował 899 zł a później staniał. Jest to chyba jedyna firma, która od lat stara się utrzymywać ceny sprzętu na w miarę jednakowym poziomie, a skoki cen wynikają z aktualnego w danym momencie kursu waluty, co jest logiczne. Bushnell został wyceniony tak bo tyle jest wart, a ponieważ jego sprzedaż nie jest wysoka to i cena stoi w miejscu, natomiast Vortex i tak nie jest drogi jak na swoją jakość, a że stał się popularny to i zniknął z półek. Za granicą kosztuje 200 do 250 E lub Funtów, wiec sobie przelicz. Tam lornetki są wyceniane według klasy i jakości a taki Bushnell jest pozycjonowany w klasie niższej, jakby podstawowej i kosztuje w granicach 100-120 E. Np.lornetki Delty są wyceniane za granicą wyżej bo są w klasie Bushnelli Nitro, Engage czy Forge, chociaż w Polsce nie są drogie. O czymś to świadczy ale na pewno nie o braku szacunku dla pieniądza. Chyba, że chodzi Ci o szacunek dla pieniądza przez kupującego, który kupuje tańszą lornetkę zamiast droższej, bo taka mu wystarczy. Ale to już jest inna bajka .
Bushnell to marka, która ma w ofercie zarówno bardzo przyzwoite lornetki, jak i tani chłam. Pamiętam jak (ze 20 lat temu co prawda) byłem w USA, i w supermarketach w takich wielkich kartonach luzem leżały sobie lornetki po $19.99, firmowane właśnie przez Bushnella. Vortex chyba aż tak niskiego segmentu nie obstawia, bardziej ceni swoją markę.
Wysłany: Pon 16 Sie, 2021
Bushnell to marka, która w ostatnich czasach, chyba nie wie, w którą stronę podążać ze swoimi pomysłami na lornetki, czy w stronę marketów czy w stronę dojrzałego klienta, który jest świadomy tego, że chce kupić dobry, klasowy sprzęt optyczny. Zamiast iść w stronę dobrych niegdyś lornetek serii Legend M i L oraz ulepszyć optycznie serię Elite, to idą w coraz większe cuda optyki typu "cegłowata" Forge, Engage, którą rozdrobnili na kilka różniących się detalami między sobą modeli, obniżając cenę, a co za tym idzie jakość optyczną i mechaniczną. Wypuścili na rynek, jako nowość, serię Legend, która jest gorsza jakościowo od starej serii Legend E i łapią na ten chłam mniej zorientowanych klientów . Zamiast ulepszyć serię Ultra HD 8x36 w wersji moro na czarną lub zieloną, to zaprzestali jej produkcji. Dobrze, że chociaż w zamian za Ultra HD 10x36 wypuścili Nitro 10x36 w wersji optycznie lepszej, bo jest to całkiem dobra lornetka i w niezłej cenie, w tej chwili nie do kupienia. A tak w ogóle to seria Nitro jest w założeniu pozycjonowana niżej od Engage a okazuje się, że optycznie jest lepsza. Nie pomyśleli albo nie chcą, żeby produkować np. Nitro 8x42 czy 8x30-32 z dobrymi parametrami optycznymi, lornetki najbardziej chodliwe, natomiast wolą produkować marketowy chłam i wysyłać go do Europy bo w USA mało kto to kupuje. Zresztą Bushnell mimo, że to amerykańska firma, to w USA nie cieszy się zbytnią estymą właśnie ze względu na swoje wyroby a amerykańscy binomani są na to bardzo uczuleni mając do wyboru znacznie szerszy wachlarz firm optycznych ze swoimi lepszymi lornetkami .
moshica...Żeby zakończyć dyskusję o wyższości Prime nad Vortexem to co napisałeś - "Poza tym w tych 3 parametrach jak ostrość, astygmatyzm, czy kolimacja jest trochę lepszy" to chyba nie tyczy tego Bushnella. zgadza się tylko jeden parametr czyli astygmatyzm, jest lepiej skorygowany, ale co do dwóch pozostałych to coś się trochę mylisz. Kolimacja w obu jest jednakowa natomiast co do ostrości i przede wszystkim jasności już jesteś w lekkim błędzie. Wystarczy popatrzeć na przebieg krzywej wykresu sprawności i kształt źrenic. Chyba nie powiesz, że Bushnell jest lepszy, mając tak pościnane źrenice przez co jego jasność jest trochę okrojona a i krzywa sprawności jest co nieco na innym poziomie. jak sam napisałeś widać to po kolorystyce obrazu. Co do szerokości ostrego pola to procentowo jest podobnie ( B=5,4* a V= 5,7*) ale przy całkowitej szerokości w Vortex 8,2* to nie rzuca się w oczy, tak jak przy 7,4* w Prime. Przy tym wszystkim zastanawiam się jakim cudem ten Bushnell jest ostrzejszy od tego Vortexa. Miałem oba w rekach i takiej różnicy nie widziałem a wręcz przeciwnie, co już opisałem tutaj na forum, Bushnell zrobił na mnie bardzo niekorzystne wrażenie, przede wszystkim mechanicznie, optycznie trochę mniej ale jednak. Dlatego został kupiony Vortex, bo jest lepszy,w czym przyznał mi rację sam sprzedawca w sklepie.
Jeszcze jedno : poczytaj w internecie jak i z czego zbudowany jest Vortex a jak Bushnell. Będziesz miał wytłumaczenie skąd taka różnica w cenie miedzy nimi. oraz tak duza róznica punktowa (9 pkt) w rankingu 8x32. Nie jestem ambasadorem Vortexa ale za granicą ( USA,Kanada,Austria, Anglia) ten Bushnell to istota mało znana i co za tym idzie nie popularna, natomiast Vortex 8x32 i nie tylko ten, jest lornetką uznaną co potwierdza moją teorię.
To czym się posiłkowałem, tlumacząc Ci że ma 3 punkty wyżej w parametrach optycznych jest zaczerpnięte z testu Arka tych 2 lornetek. Mam nadzieję, że ten test analizowałeś. Mając Vortexa kilkanaście minut i przeglądając bliższe i dalsze cele, a mając później Bushnella w teście przed zakupowym, różnic nie widziałem. I to ani w odczuciu jakości optyki jak i mechaniki.
Tak jak Ty nie widziałbyś sensu dopłaty do Prominara czy Zeissa, tak ja na tym etapie też nie widziałem sensu dopłaty. Bo ta dwukrotność ceny, właśnie nie tłumaczy faktu, że skoro jest 2x droższy to i 2x lepszy. Bo nie ma między nimi tej przepaści.
Jak sam wiesz moje założenia od początku oscylowały wokół zakupu jak za najniższą cenę, i ten warunek został spełniony. Natomiast z tego co widzę to bardzo każdego starasz się namówić na Vortexa, a jest jeszcze wiele innych ciekawych opcji. Skoro mialbym wydać 900zł ma Vortexa to, może powinienem jednak zakupić Prominara, kasa tu nie grala roli, tylko zasada której się od początku trzymałem.
Test czytałem nie raz ale nigdzie nie doczytałem się, że Bushnell jest ostrzejszy i,że ma lepszą kolimację od Vortexa, więc coś tutaj mieszasz. Sam Arek pisze, że Bushnell w swojej klasie cenowej jest nie zły ale w swojej klasie. Co do dopłaty do Prominara czy Zeissa to Prominara nie kupiłem mimo, że kosztował wtedy 900 zł, bo duży i ma gówniane pole jak na 8x32, a Zeissa bo jest duży, i dla mnie jest to już biżuteria lornetkowa. Więc nie porównuj lornetki za 750, bo tak zapłaciłem za Vortexa, do lornetki 6x droższej czyli Zeissa.
Co do namawiania do zakupu Vortexa to nikogo nie namawiam tylko próbuję nakierunkować mniej zorientowanych, na coś co jest lepsze, a nie wiele droższe, bo wiem, nie tylko ja na tym forum, czym z reguły kończą się zakupy w miarę dobrych ale mało wartościowych lornetek.
Z tego co widzę, to kilka osób tutaj na forum i nie tylko, skorzystało z tego nakierunkowania i przyznali mi rację, kupując Vortexa zamiast czegoś tam tańszego i są zadowoleni, bo czasem warto trochę dopłacić i mieć coś lepszego niż za pół roku lub rok stwierdzić, że szkoda, że nie kupiłem lepszej.
Jeszcze jedno : gratuluję oceny lornetki mając ją kilkanaście minut w rękach i porównania jej z inną w innym otoczeniu i czasie a nie 1:1.
Można by powiedzieć, że jesteś lepszy od Arka , nic Arkowi nie umniejszając.
Kupiłeś to co chciałeś, pasuje Ci i jesteś zadowolony i tego się trzeba trzymać. Opisz swoje wrażenia "ku potomności" w dziale lornetki, jeżeli oczywiście chcesz.
Jak czytałeś ten test, skoro w punktacji jak byk stoi, który model ma ile i za co punktów?
Gdyby Vortex był do kupienia z dopłatą o jakiej piszesz to pewnie też bym dopłacił. Ale różnica płacąc 450 a 900zł, chyba jest odczuwalna co nie?
Jeśli po prawie miesiącu nie widzę żadnych mankamentów, to oznacza że podjąłem słuszną decyzję. A mechanicznie, ani nię kręce mostkiem, ani wysuwanymi muszlami ocznymi. A od sporadycznego kręcenia pokrętłem głównego focusa, nie zakładam że go szlag trafi. Ty przedstawiasz wszystko w takim świetle, jakby Bushnell to był prawdziwy bubel. Masz zbyt surową ocenę jakby nie patrzeć sprzętu 2 krotnie tańszego, który spełnia póki co pokładane oczekiwania, dodam że moje własne.
Nie staraj się na siłę przekonywać innych do swoich racji, daj im wolną rękę, jeśli sugerujesz zakup, to to zaznacz ale nie wpisuj że to jedna sensowna opcja.
A tak każdemu kto pyta właśnie czynisz.
Gdybym bym niezadowolony z zakupu to bym to też napisał, miałem prawo zawrotu. Po całej akcji zwrotu pewnie bym szukał droższej opcji, ale nie muszę, serio.
Musisz nauczyć się czytać z uwagą bo widzę, że masz problem ze zrozumieniem pewnych rzeczy. Jeżeli uważasz, że wytlumaczenie komuś o co chodzi i doradzenie to coś złego, to Ci współczuję. Nikogo nie namawiałem i nie namawiam do niczego. Każdy ma swój rozum i swoje pieniądze za które coś ma zamiar kupić. Ale jeżeli piszesz na forum i prosisz o opinię oraz doradzenie to nie pisz później głupot, że Cię ktoś zmusza w ten sposób do zakupu. Mam trochę większe amatorskie doświadczenie od Ciebie, w rozróżnianiu, która lornetka jest lepsza i za jakie pieniądze i o tym piszę i nikogo nie usiłuję przekonywać do swoich racji. Zawsze sugeruję zakup czegoś lepszego ale za rozsądne pieniądze nie sugerując , że to jedyna sensowna opcja. Kto chce to z tego korzysta, a jeżeli to Tobie nie pasuje to nie pytaj o dorady, bo szkoda czasu i miejsca na forum. Na koniec sprawdź jeszcze raz sumaryczną punktację testu, bo chyba nie doczytałeś do końca, a ona wyjaśni Ci o co chodzi. Widzę, że dla Ciebie liczy się tylko różnica punktacji jednej czy dwóch pozycji aby stwierdzić która lornetka jest lepsza a która gorsza. Z tego powodu też Ci współczuję i jeszcze raz napiszę : Kupiłeś to co chciałeś, pasuje Ci i jesteś zadowolony więc tego się trzymaj. . A cha i jeszcze mam radę z, której możesz ale nie musisz skorzystać-nie przekonuj nikogo,że coś słabszego, gorszego jest lepsze od lepszego. Już jeden taki był co stwierdził, że białe to czarne a czarne to białe. Nie idź tą drogą bo to zła droga.
To by było tyle i aż tyle, bo widzę, że dalsza "dyskusja" nie ma sensu.
Odwracasz kota ogonem z pojęciem doradzania, nie musisz niczego współczuć, myśleć i wnioski trafne potrafię jeszcze dostrzegać. Usilnie stałeś przy swoim a ja dokonałem swojego wyboru. Też uważam że dalsza dyskusja bez sensu. Ty masz uprzedzenia do Bushnella a ja jestem zadowolony z własnego wyboru.
Vortex to nie jest jedyna słuszna decyzja, przemyśl tę sentencję zanim dalej pójdziesz w zaparte.
Wysłany: Wto 17 Sie, 2021
Ktoś kiedyś mi powiedział..."nie wdawaj się w rozmowy i dyskusje z kimś kto nie ma pojęcia o czym ta rozmowa czy dyskusja jest". To tyle, teraz wiem o czym mówił.
Jak już mogłeś zakończyć dyskusję, to musiałeś na koniec zlośliwie podjąć próbę deskredytacji moich wypowiedzi. Zawziety jesteś, tak jak w sugerowaniu jedynego slusznego zakupu. Pewnie po tym wpisie, dalej będziesz jątrzył, bo ktoś miał inne zdanie od Twojego. Może w innym temacie będzie ciekawiej.
No to mamy mały kryzys na forum . To wszystko przez niezwyciężoną US.Army , które uciekając w pośpiechu z Afganistanu zostawiło talibom setki lornetek i dużo sprzętu wojskowego . Gdyby tak któregoś dnia uciekali z Polski ...
Ostatnio zmieniony przez Wiking69 Wto 17 Sie, 2021, w całości zmieniany 1 raz
To wszystko przez niezwyciężoną US.Army , które uciekając w pośpiechu z Afganistanu zostawiło talibom setki lornetek
Mam nadzieję, że opuszczając swoje bazy, Amerykanie przynajmniej pamiętali, żeby rozkolimować pozostawione lornetki, hę?! Jak talibowie je przejmą i zaczną przez nie "szukać wrogów", to łatwo będzie ich potem rozpoznać na ulicach Kabulu po makabrycznym zezie "jedno oko na Maroko a drugie na Kaukaz"...
Wiking69 napisał/a:
Gdyby tak któregoś dnia uciekali z Polski ...
Z punktu widzenia zysków lornetkowych, najkorzystniej byłoby do nas zaprosić armię austriacką, coo? I czym prędzej "zachęcić do powrotu" do Austrii? Czy widzicie już te stosy Swarków NL Pure, EL, SLC itp, czekających na nowych właścicieli? Mniam-mniam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10