Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pewniak ... czyli lornetka której zakupu nigdy nie będziesz
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Sro 18 Sie, 2021   Pewniak ... czyli lornetka której zakupu nigdy nie będziesz

Miłośnicy wyścigów konnych znają to określenie :) , pewniak to koń który jest faworytem i teoretycznie powinien wygrać . W praktyce różnie to bywa :) :( i można stracić dużo pieniążków . Zastanawiam się czy można stworzyć listę 10-ciu lornetek których zakup gwarantuje dożywotnią satysfakcję i uśmiech na twarzy :) . Z całą pewnością są lornetki których zakupu nigdy się nie żałuje . Ze względu na wspaniałą optykę , niezawodność w różnych warunkach atmosferycznych , ergonomię i oczywiście wagę . Postaram się być obiektywnym i zaproponuję lornetkę której niestety nie mam :( , moim pewniakiem jest ... Swarovski EL 8x32 . Jakie wy macie typowania ? .

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Sro 18 Sie, 2021   

Piszesz o nowej wersji Swarovision?
Niestety, nie ma jej testu na Optycznych, a jest jedynie test starej wersji WB, który ujawnia wpadki optyczne.

Wiking69 
Optyczny

Oczywiście piszę o nowej wersji , EL 8x32 WB SV .

Wiking69 
Optyczny

Sądząc po ilości odpowiedzi :) ... temat jest do bani :(

pandal 
Bywalec

Fujinon 7x50.

pandal 
Bywalec

Lornetka, której nie można nic zarzucić.

Wiking69 
Optyczny

Optycznie i mechanicznie bardzo dobra , wspaniała głębia ostrości . Ale ze względu na wielkość i ciężar rzadko wychodzi na spacery :( . Pomimo tego że w lesie daje ogromny komfort obserwacji . Ale na nocnym niebie Fujinon 7x50 czuje się jak ryba w wodzie :) .

Jan55 
Optyczny
amator

Wiking...Temat nie jest do bani tylko skierowany do wąskiego grona binomanów z forum.Jak np. ja i mnie podobni, mamy odnieść się do tematu, jezeli nie mieliśmy nigdy w rękach lornetek pułapu "alfa", a generalnie tylko takie mogą spełnić Twoje kryteria.
Być może lepszy byłby np. ranking ostrości lornetek, taki jak niegdyś stworzyli na "śp" Wzrokowcu z podziałem na np. 4 klasy. Wiadomo, że stwierdzenie ostrości w lornetce to rzecz subiektywna jak wiele innych, ale możliwa do zrealizowania z tego powodu, że wystąpiłyby tam lornetki "ogólnodostępne" dla każdego a nie tylko te alfy. :wink: Ty masz szeroką gamę pomysłów więc może pomyśl nad czymś takim. :grin:

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021   

Dziś typuję NL Pure 12x42. Robi piorunujące wrażenie jakby teleportowania się w pobliże oglądanego obiektu dzięki ogromnemu polu własnemu okularów i dodatkowemu powiększeniu w stosunku do typowych mocy, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, z zachowaniem wybitnych, uzyskanych najnowszą technologią cech obrazowania siostrzanych modeli, czyli 8x i 10x. A te właściwości to w skrócie krystaliczna czystość obrazu uzyskana między innymi dzięki wyjątkowemu kontrastowi.

Oj, pomyślicie, że przepisałem to z folderu, bo taki napompowany ton mi wyszedł, ale to wyłącznie moja własna ocena.

adaher 
Maniak

Gdyby mnie było stać to pewnie byłby to NL 10x42, ale nigdy, ani przez chwilę nie pomyślałem, że zakup EL 10x50 był błędem, albo niepotrzebnym wydatkiem i właściwie nigdy się na niej nie zawiodłem!😊 Z małymi problemami z pracą pod ostre światło poradziłem sobie ucząc się odpowiednio układać lornetkę w oczodołach (błyskawicznie i właściwie odruchowo...) O lekkim efekcie kuli dawno zapomniałem 😊 EL 10x42 też jest świetna😊
Jarku, najwyższy czas abyś w końcu stał się posiadaczem wymarzonej (takie mam od dawna wrażenie) EL 8x32. Należy Ci się to jak Wikingowi EL... za Twój wkład w popularyzację obserwacji lornetkowej!😊

Wiking69 
Optyczny

Adamie :) ... żeby popularyzować obserwację lornetkową , musiałbym podobnie jak pan Sumiński prowadzić w TVP program dla dzieci Zwierzyniec . A każdy odcinek kończyłbym słowami :) ... Pamiętajcie , sokoli wzrok jest na wyciągnięcie ręki , lornetka pozwoli wam zobaczyć to czego nie zobaczycie gołym wzrokiem . Będziecie mogli obserwować życie dzikich zwierząt . Będziecie mogli odkrywać i podziwiać piękno przyrody .

Piotr_0602 
Rozmowny

Wiking69 napisał/a:
Sądząc po ilości odpowiedzi :) ... temat jest do bani :(

Temat do bani. Oczywiście odpowiedź jest głównie taka "najwyższy/najlepszy model w klasie", czyli obecnie w większości przypadków już nie Swarek EL ale NL. Tam gdzie Swarek nie ma propozycji albo przegrywa konkurencję z Leicą lub Zeissem, może trafić się np. Zeiss Victory 8x25 w konkurencji maluchy. Ewentualnie Fujinon w konkurencji 25x150.

Wiking69 
Optyczny

Nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko lornetki po 12 tyś zł , czyli te najnowsze i najdroższe . Mogą być lornetkami które gwarantują satysfakcję i uśmiech na twarzy do końca życia . Można wymieniać całe serie lornetek ( np. Habicht , EL , FL , Dialyt , Ultravid ) , które mają swoich wiernych fanów . A oni nie zamienili by ich na żadną inną .

Piotr_0602 
Rozmowny

Wiking69 napisał/a:
Nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko lornetki po 12 tyś zł , czyli te najnowsze i najdroższe . Mogą być lornetkami które gwarantują satysfakcję i uśmiech na twarzy do końca życia . Można wymieniać całe serie lornetek ( np. Habicht , EL , FL , Dialyt , Ultravid ) , które mają swoich wiernych fanów . A oni nie zamienili by ich na żadną inną .

Ot i o to chodzi... nie iść po najmniejszej linii oporu w stylu "NL Swarka" czy Fujinion 25x150, ewentualnie ze stabilizcją Zeiss 20x60. Bo to żadna informacja, że wchodzę do sklepu i mówię "dawać najdroższy/najwyższy model". Raczej wolałbym przeczytać tu o jakiś tańszych, nieoczywistych perełkach dostępnych dla Kowalskich a nie dla Kulczyków. Produkowanych, lub nieprodukowanych już, z drugiej ręki, ale wartych nabycia "na zawsze", w cenach poniżej 10 i poniże 5 tysia.

Maciek 
Maniak

Nie wiedzieć czemu temat zszedł wyłącznie na sprzęt klasy szczytowej typu Swarki NL, EL itp. Moim zdaniem pewniaków należy też upatrywać w tak zwanych perełkach, czyli lornetkach oferujących 80% jakości topowych modeli za powiedzmy 20% ceny. Nie sztuka wydać kasę (to każdy głupi potrafi ) - sztuka wydać ją efektywnie.

Odpowiedz do tematu