Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pewniak ... czyli lornetka której zakupu nigdy nie będziesz
Autor Wiadomość
RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021   

Mój typ to Swift Audubon 8,5x44 w wersji HR/5

Reklama

pandal 
Bywalec

Wysłany: Czw 19 Sie, 2021   

Wojtas_B, domyślam się, ze jesteś posiadaczem wmienionego NL. Piszesz moze o nim gdzieś szerzej na tym forum?

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Sie, 2021   

Panowie ... wasza twórczość literacka jest tak cienka :( że macie raczej małe szanse na nagrodę Nobla w dziedzinie literatury . Więc może skupicie się trochę i napiszecie wreszcie które lornetki za rozsądne pieniądze zasługują na szczególne uznanie . Oczywiście lornetki które od dawna nie są już produkowane i można je kupić tylko na rynku wtórnym , będą mile widziane w tym elitarnym gronie . Ja do swojego faworyta ... EL 8x32 dodam jeszcze Zeissa Dialyta 7x42 T*P* . Te dwie lornetki mogę z czystym sumieniem polecić każdemu kto szuka ukojenia na łonie przyrody .

Wiking69 
Optyczny

A kolegom którzy zaproponowali już swoich faworytów serdecznie dziękuję :) .

Piotr_0602 
Rozmowny

To z mojej strony, Nikony wersji E2 oraz SE

Wiking69 
Optyczny

Bez wątpienia Nikony z serii E2 oraz SE , są pewniakami i to na długie lata . Można je polecić każdemu kto szuka klasycznej lornetki z efektem 3D .

Wojtas_B 
Optyczny

pandal, Jestem potencjalnym posiadaczem, bo zamówienie jest w końcowej fazie realizacji (dziś czeka się na NL minimum 3 miesiące). Będzie w odpowiednim czasie z mojej strony krytyczna recenzja. Lornetka mnie zachwyciła, ale ma też drobne wady, które jednak nie wpłynęły na niełatwą decyzję o przeznaczeniu tak dużego budżetu.

Wiking69 
Optyczny

Jestem zaskoczony informacją że na NL czeka się minimum 3 miesiące :( . Mam nadzieję że pośpiech nie odbije się na jakości . Z drugiej strony konkurencja zgrzyta zębami z zazdrości :) . Swarovski sporo zainwestował w ten udany projekt , jakim niewątpliwie jest cała seria NL . A teraz spija śmietankę :) .

GAPik 
Początkujący

Wysłany: Sob 21 Sie, 2021   

Dodam swoje trzy grosze :wink:

Swarovski 8x32 EL ( fp _ 2016 ) jest dobrą lornetką, lecz ma swoje wady które wychodzą przy coraz dłuższym obcowaniu z tym urządzeniem, u mnie ta lornetka spędziła kilka miesięcy i z czystym sumieniem oddałem ją w inne ręce. Faktem jest, że ten model potrafi zauroczyć - bardzo fajna ergonomia, piękny design, mega ostry obraz, niebywała jasność to zalety, ale... efekt toczącej się kuli, bardo duże odblaski pod słońce, i słaba rozdzielczość zdecydowały o pozbyciu się malucha w szafy. Zeiss SF Victory 8x32 ma o wiele więcej do pokazania. Wracając do tematu :grin:

Jak dla mnie takim zakupem na którego nie skąpiłbym grosza to Nr. 1 Leica Noctivid 8x42 !
projekt wyjątkowy, pod wieloma względami deklasuję konkurencję.
Nr 2 EL 10x50 ! ( fp_2016) Flagowy model serii EL który jest lornetką " kompletną " nigdy nie zawodzi. Można rzec, że ten model jest kwintesencją całej serii. ( bez wpadek )

Pzdr.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sob 21 Sie, 2021   

Dla mnie
nr 1:
Swarovski El 10x50 jako lornetka absolutnie kompletna, tu w pełni zgadzam się z przedmówcami
nr 2:
Swarovski HABICHT DF 8x30W O GA STP, dla niewtajemniczonych to ten z krzyżem w prawym okularze, lornetka sprzed dekady ale parametry optyczne i budowa rewelacyjne.
nr 3:
Swarovski HABICHT 10x40 W GA, absolutny klasyk pod każdym względem, z niesamowitym efektem 3D i nic więcej nie muszę dodawać.

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Sie, 2021   

Taka mała refleksja w środku nocy :) ... Dochodzę do wniosku że mam chyba zbyt duże oczekiwania w stosunku do lornetek :( . Cały czas szukam tej wyjątkowej która pozwoli mi zobaczyć to czego oczami zobaczyć raczej nie można . Te tajemnice są dużo głębiej schowane . Lornetka na pewno nie przeniesie mnie do innego wymiaru . A zmysł wzroku podobnie jak inne nasze zmysły skutecznie ograniczają naszą zdolność poznawania rzeczywistości w której żyjemy . Nie wiem dlaczego ale poziom absurdu osiągnął taki szczyt , że naprawdę mam wrażenie jakbyśmy żyli na planie filmowym ... Truman Show . Kto do cholery pisze te scenariusze ? .

toomkoo7474 
Rozmowny

Wysłany: Nie 22 Sie, 2021   

Z tych najdrozszych obstawiam na Swarovski NL pure 12x42,obraz zyleta,a z drugiej strony powiedzmy z tych co kosztowaly mnie najmniej i przez jakie patrzylem i o ktore sie nie boje ze zniszcze czy co kolwiek to-Minolta Activia 7x35 z polem 9.3 za ktora dalem 27£ i tez lubie mojego Nikona 7x35 tez z polem 9.3,. No ale NL Pure to naprawde Kozak i za Kozackie pieniadze,heh.

Oj prawie zapomnialem o moim El 10x50 (bo jeszcze sie na mnie obrazi i zepsuje mi sie :mrgreen: ) ktory jest najlepsza lornetka jaka w zyciu posiadalem i posiadam nadal.

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 23 Sie, 2021   

Nie znam prawie drogich lornetek, więc wymienię te, które znam, czyli posiadam.
1. Nikon 8x30EII./ i jego brat 10 x35.
2. Swarovski HABICHT DF 8x30W O GA STP.
3. Meopta Meostar 7x42.
W moim przypadku problemem są oczy, nie lornetki.

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pon 23 Sie, 2021   

Szanowny kolego Chomsky :) ... Lornetki które posiadasz to wspaniała i bardzo przemyślana kolekcja której wielu pasjonatów może Ci pozazdrościć . Lornetki te świadczą o Twoim wytrawnym guście i dużym doświadczeniu . Twoja skromność i wysoka kultura osobista :) uświadamiają nam że niewątpliwie jesteś dżentelmenem . Serdecznie pozdrawiam :)

Piotr_0602 
Rozmowny

Wysłany: Wto 24 Sie, 2021   

Chomsky napisał/a:

1. Nikon 8x30EII./ i jego brat 10 x35.
2. Swarovski HABICHT DF 8x30W O GA STP.
3. Meopta Meostar 7x42.

I to bardzo dobra propozycja, nie ze szczytów cenowych. Choć w większości chyba już niedostępna prawie jako nowe egzemplarze.
Ta Meopta to B1? Nie ma za wąskiego pozornego pola widzenia w porównaniu do pozostałych? I gabaryty spore. Skąd wybór tej Meopty?

Odpowiedz do tematu