Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja bym nie żałował Swarka którego masz ale ponoć NL Pure jest jeszcze ostrzejszy ?
T
nie jestem pewien czy do mnie pytanie było ...
ale ja w żadnym wypadku nie żałuję kupna NL , wątpliwości są zawsze bo to kupa pieniędzy
porównać do EL bezpośrednio nie miałem okazji
ale pamiętam że EL ma mniejsze pole i to widać i ... może kiedy oglądałem w/ przed sklepem warunki były sprzyjające dla AC ale widać ją było blisko osi optycznej, dodatkowo praca pokrętła ostrości mnie trochę rozczarowała , te drobne niuanse w tamtym momencie odwiodły mnie od kupna EL.
rok później przy NL nie było się do czego przyczepić ....
co do lepszej ostrości to nic nie na piszę bo byłyby to konfabulacje po prostu nie pamiętam ( nie miałem zastrzeżeń do ostrości )
Ostrość , kontrast i kolory są takie same w NL , EL i SLC . To oczywiście moja subiektywna ocena . Długo próbowałem znaleźć różnice , ale nie potrafiłem . Trzeba mieć oczy Mnicha żeby dostrzec te subtelne różnice . Natomiast pole widzenia w NL ... to jest inna bajka , człowiek czuje że oddycha pełną piersią . Ergonomia też jest wspaniała , żadnej innej lornetki nie trzyma się tak pewnie , może poza Zeissem Dialyt 7x42 T* .
...Istnieje jednak pośredni obszar pierścieniowaty między może 80% a 90% do krawędzi, wewnątrz których obraz staje się nieco bardziej miękki. To nieuchwytne zjawisko (czasami określane jako "pierścień Absam") nie jest widoczne pod nocnym niebem, ale w raczej ekstremalnych warunkach, podczas powolnego przesuwania się po strukturalnych powierzchniach.
EL 8x32 ma o 2 mm większą odległość oka od źrenicy wyjściowej ( aż 20 mm ) w stosunku do NL 8x32 . Niby nie dużo , ale jednak . Zresztą wystarczy porównać komfort obserwacji Zeissa FL 8x42 ( 16 mm ) do Zeissa SF 8x42 ( 18mm ) .
Co do ostrości to temat jest dosyć kontrowersyjny . Ponieważ te topowe lornetki które mają ekstremalnie wyśrubowaną ostrość na brzegach , do tego stopnia że czasami brzegi wydają się ostrzejsze niż centrum obrazu . To właśnie w tych lornetkach doświadczeni pasjonaci narzekają na efekt toczącej się kuli i dyskomfort podczas długich obserwacji . Niektórzy wolą optykę ( bez bólu głowy ) ale kosztem gorszej ostrości na brzegach .
z tym "bólem głowy" to prawda bo parę osób mi to zgłaszało podczas testów... ja widocznie byłem zauroczony na tyle fluorytem ,ze jeszcze nie złapałem tego...
Dla mnie bardzie zaskakujące /niż ostrość brzegowa/ była ostrość i kontrast na osi optycznej w porównaniu do innych lornetek, manifestowało to się w postaci np. ostrzejszych i bardziej oddzielających się od toni otoczenia obrazów: pojedynczych drzew ,lasów, gór ,reflektorów samochodach oddalonych : 5- 20km.
a fakt ,ze snop ostrego światła skupia lepiej od Nikon-a porro jest dowodem wyśmienitej optyki.
wg mnie te bóle głowy to nie od ekstremalnej ostrości a raczej od gwałtownego spadku ostrości na brzegu na granicy działania flatenera ...
w Kowie tak miałem i w Meopcie .. i związane to było z dystorsją w na brzegach które są nieostre , występuję głównie przy panoramowaniu ..
w NL nie ma problemów ( przynajmniej u mnie )
generalnie jeśli boli głowa przy obserwacjach przez lornetkę to szukałbym przyczyny w złym ustawieniu rozstawu okularów ( nie zawsze najwygodniejsza pozycja przy nosie jest prawidłowa pod względem rozstawu ) , brak kolimacji lub złej korekcji dioptrii miedzy prawym a lewym okularem , nagminnie w lornetach dachowych pozycja "0" na okularze nie jest zerem, w vortexie razorze HD musiałem ustawić -3 żeby obraz był jednakowy na obu torach optycznych ( a nie mam wady wzroku , no może poza "starczowzrocznością" )
w DO 15x70 to już była całkowita loteria, fuji miałem 4 i wszystkie w punkt tak samo jak seria EII i SE
Ostatnio zmieniony przez mariuszi Czw 26 Sie, 2021, w całości zmieniany 1 raz
Przerabiałem to dokładnie porównując Ultravid 10x50 z EL 10x50. Wszystko zgadza się w 100% z artykułem H.M. Dla mnie w EL efekt kuli jest widoczny (delikatnie), ale mało/bardzo mało uciążliwy (można się przyzwyczaić, u mnie zawrotów ani bólu głowy nie ma), jednak delikatna dystorsja poduszkowa by się przydała (coś za coś...). W Ultravidzie panoramowanie doskonałe
ja akurat tego efektu z błędnikiem nie miałem ale efekt kuli był widoczny...
jak ten efekt wpływa na innych ?
ciężko oceni ale groteskowe jest opisywanie ,ze jeśli ktoś ma problemy "błędnikowe" to jest stary bez jednego oka i nie wie z której strony przyłożyć lornetek .
Wysłany: Czw 26 Sie, 2021
Wiking69 napisał/a:
(...) Niektórzy wolą optykę ( bez bólu głowy ) ale kosztem gorszej ostrości na brzegach .
W pełni popieram,
Właśnie mnie wyleczyliście z astronomicznie drogich lornetek. Bulić dziesięć tysiaków po to, żeby mnie trzaskała bania jak po obserwacjach przez chochlę stalową Pozostanę przy sprzęcie za kilka tysiaków
Maciek ... jesteś jedynym trzeźwym ( trzeźwo myślącym ) facetem na tym Forum . Muszę się zapisać do Twojego Klubu AA . Koniec z uzależnieniem od drogich lornetek i drogich trunków .
Właśnie mnie wyleczyliście z astronomicznie drogich lornetek. Bulić dziesięć tysiaków po to, żeby mnie trzaskała bania jak po obserwacjach przez chochlę stalową Pozostanę przy sprzęcie za kilka tysiaków
Lepiej późno niż wcale. Osobiście wyleczyłem się z drogich lornetek (czytaj lornetek "wielkiej trójki") pięć lat temu w Łochowie i bardzo mi z tym dobrze. Tak dobrze że mogę zacytować Korę: czuję się świetnie ach jak wspaniale nie będę przepłacać wcale ach wcale!!!
Wysłany: Czw 26 Sie, 2021
Maciek i kot sylwester...popieram a zwłaszcza kota "czuję się świetnie ach jak wspaniale nie będę przepłacać wcale ach wcale!!!". To jest tekst- cytat,człowieka zdroworozsądkowego, do czego i ja się podpinam, jeśli można .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11