Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kowa Genesis 8.5x44
Autor Wiadomość
mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wysłany: Czw 26 Sie, 2021   

Również popieram , nie przepłacać …..

Reklama

Maciek 
Maniak

Wracając do meritum to myślę, że z tymi topowymi lornetkami jest trochę jak ze wzmacniaczami. Z jednej strony są wzmaki tranzystorowe w których uzyskuje się wysoką dynamikę i niskie szumy aby parametry HiFi (papierowe) były jak najlepsze. Jednak słuchacze w ślepej próbie zawsze wybierają lampowce, które w prawdzie nie spełniają norm HiFi i mają straszny poziom szumów - brzmią jednak lepiej. Niektórzy mówią, że bardziej fizjologicznie.
Podobnie z lornetkami - pogoń za niskimi poziomami wad optycznych i komputerowe projektowanie krzywizn soczewek powoduje, że obraz jest niefizjologiczny. Jest wręcz zbyt idealny i po dłuższym patrzeniu męczy.
Stąd też zafascynowanie lornetkami robionymi klasycznie - mają wady, ale lepiej się przez nie patrzy. Dlatego doskonale rozumiem kol. Wikinga i w pełni podzielam jego fascynację dialytami.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Coś jest w tym co piszesz ….

adaher 
Maniak

Z 3 strony... Gdybym bawił się ciągłym panoramowaniem (EL 10x50) przez pół godziny, albo więcej to może oczy by się tym zmęczyły. Ale... Kiedy oglądam świat "normalnie" to oczy nie męczą się WCALE! Mam wrażenie, że moje (przynamniej) oczy w ogóle nie wiedzą, że tam są jakieś szkiełka i lustereczna😊 Mogę patrzeć godzinami i nic...

Santre 
Entuzjasta

Adaher dobrze wiesz że jak się człowiek przyzwyczaji do optyki z najwyższej półki to ciężko patrzeć przez budżetowe średniaki i nic tego nie zmieni. Ostatnio sam się załatwiłem kupiłem Vortexa Vipera.. To był spontaniczny zakup jednak jak się ma w domu lornetki swarovskiego czy leica to przy całej sympatii do tej marki nie jest to równorzędna optyka. Kiedyś miałem Vipera który był produkowany w Japonii był lepszej jakości od nowych produkowanych na Filipinach.

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021   

Stare lornetki z drugiej połowy XX wieku naprawdę zachwycają , nie tylko wspaniałą mechaniką i perfekcyjnym wykonaniem . Ale również jakością optyki i harmonią obrazu . Maćku faktycznie bardzo lubię Dialyty , szczególnie model 7x42 T* :) . Ale jak popatrzyłem przez Leitz 10x40 i od razu porównałem z moim SF 10x42 , to zupełnie wymiękłem . Dzisiaj wszyscy szukają nowych technologii , nowych rodzajów szkieł bezołowiowych . A te stare konstrukcje potrafią piękniej malować światłem niż topowe lornetki za kilkanaście tysięcy złotych .

TRYTON7 
Rozmowny

Swarek EL jest dopracowany do perfekcji...
jedzie tak szybko ,ze niektórzy wypadają z powodu problemów błędnikowych.

nie ma co porównywać sprawności optycznej, ostrości, kontrastu ,starych lornetek do nowożytnych o ile w astro nie jest to pierwszym wymogiem to w "ptaszarni" już tak.

Warto mieć lornetkę nawet tę najmniejszą wiedząc ,ze na chwile obecna nie ma ostrzejszej.

Być może są to już lornetki dla następnych generacji ludzi ,którzy nie będą mieli problemów błędnikowych . :cool:

T

Wojtas_B 
Optyczny

Jestem podobnego zdania.
Topowe lornetki, których sens zakupu kwestionują tu niektórzy jako pójście na łatwiznę, mają jeszcze jedną ważną cechę - kontrast, który w połączeniu z wyżej wspomnianą ostrością daje wspaniały sumaryczny efekt.

Przykładałem na przykład do oka Nikona 8x30 EII (czuję że muszę ją kiedyś mieć) na zmianę z NL Pure 8x42. Z pół godziny tak ćwiczyłem, żeby zrozumieć różnice w obrazowaniu. W Nikonie trudno mi było zakwestionować ostrość na osi optycznej. Oceniałem ją na korze drzewa. Na to samo drzewo patrzyłem przez Swarka i trudno mi było wyłowić różnicę w ilości widocznych detali. Jednak coś za każdym razem przemawiało za Swarovskim - był to właśnie wybitny kontrast, zauważalnie lepszy niż w Nikonie, przy całej swoją drogą wielkiej przyjemności z patrzenia przez bardziej trójwymiarowego Nikona. Pomijam sprawę ocieplania kolorów przez Nikona przy chłodniejszej (ale bliższej "prawdzie") tonacji Swarka. Kolorystyka jest jednym z najbardziej względnych parametrów, bo percepcja kolorów u ludzi różni się, jedni wolą wręcz cieplejsze barwy, innym to przeszkadza.

Jan55 
Optyczny
amator

Ale trzeba też brać pod uwagę, że każdy ma też inną percepcję co do ostrości i kontrastu widzianego obrazu. To co dla Ciebie czy dla mnie jest ostre i kontrastowe, dla innych już nie musi być takie samo, tak jak i kolorystyka obrazu (testowałem to już osobiście na wielu osobach). Jest niewiele ludzi dla , których te cechy są podstawowe i są w stanie to zauważyć w lornetkach nawet z najwyższej półki. Dla 50% lornetkowiczów, obraz z lornetek z średniej półki jest wystarczająco ostry i kontrastowy, a dla 49% nawet te z niższej półki i tej z Lidla, jest bardzo ostry a na kolory czy kontrast nie zwracają wcale uwagi. Pozostały 1%, to już zaawansowani binomani, dla których każdy niuans optyczny jest wychwytywany od razu i stanowi jakiś dysonans w patrzeniu przez lornetkę :grin: .
Dane procentowe są moim, jakimś tam "szacunkiem",ogólnikowym porównaniem, nie zobowiązującym do niczego :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55, Gdy zaczynałem przed laty pić whisky na poważnie, przeceniałem wypusty, które dziś wydają mi się przeciętne. Analogia jest luźna, ale tylko pozornie, bo mechanizm jest ten sam. Wyostrzają nam się z czasem zmysły, gdy poddajemy długim ćwiczeniom.

TRYTON7 
Rozmowny

Na Kudłaczach 100% potwierdziło ze El jest ostrzejszy od Kowy / na osi optycznej również/,która pierwotnie wydawała się ostra jak brzytwa...
Zapewniam was ,ze owe osoby 99% swojego czasu spędzają na obserwacji nieba.
:cool:

Wojtas_B 
Optyczny

TRYTON7 napisał/a:
Na Kudłaczach 100% potwierdziło ze El jest ostrzejszy od Kowy / na osi optycznej również/,która pierwotnie wydawała się ostra jak brzytwa...
Zapewniam was ,ze owe osoby 99% swojego czasu spędzają na obserwacji nieba.
:cool:

No bo to jest te kilka dodatkowych tysięcy, które trzeba wyłożyć na ostrość najlepszą, choć alfy używane z poprzednich generacji pojawiają się na giełdach w dobrych cenach.

Ostrość testowana na gwiazdach, które są przy ich odległościach właściwie teoretycznymi punktami, a ostrość testowana na obiektach terenowych, to dwa różne eksperymenty.
Nawet wybredni miłośnicy lornetek, których nie obchodzi astro, nie mają świadomości wad optycznych własnych lornetek, które to wady wychodzą dopiero na gwiazdach.

Wiking69 
Optyczny

A ja wam mówię że nie doceniacie starych lornetek . Nie zdajecie sobie sprawy ile radości i czystej przyjemności potrafią dostarczać stare konstrukcje takie jak ... Dialyt , Habicht , Leitz , Hensoldt i wiele innych . Te lornetki ( w idealnym stanie ) potrafią dzisiaj zachwycać swoim kontrastem , niesamowitą ostrością i pięknymi kolorami . Wiecie jak pięknie maluje stary poczciwy Leitz 10x40 . Nie wiecie i się nie dowiecie :) . Wolicie nowe zabawki z gwarancją :) .
Ostatnio zmieniony przez Wiking69 Pią 27 Sie, 2021, w całości zmieniany 1 raz  

TRYTON7 
Rozmowny

tak ,ale testy gwiazdowe były prawie na zerowym poziomi gdyż były chmury :) .

porównanie dotyczyło obiektów naziemnych :lasy ,góry, reflektory samochodowe ,itp.
myśl ,ze ornitolodzy-optyczni :roll: wyciągnęli by jeszcze inne smaczki z porównania,które są poza zasięgiem astro amatorów.

Tak czy siak różnice : ostrości i kontrastu zostały dobrze zdefiniowane.

Wojtas_B 
Optyczny

Wiking69 napisał/a:
A ja wam mówię że nie doceniacie starych lornetek . Nie zdajecie sobie sprawy ile radości i czystej przyjemności potrafią dostarczać stare konstrukcje takie jak ... Dialyt , Habicht , Leitz , Hensoldt i wiele innych . Te lornetki ( w idealnym stanie ) potrafią dzisiaj zachwycać swoim kontrastem , niesamowitą ostrością i pięknymi kolorami . Wiecie jak pięknie maluje stary poczciwy Leitz 10x40 . Nie wiecie i się nie dowiecie :) . Wolicie nowe zabawki z gwarancją :) .

Ja tam przeglądam giełdy internetowe i czekam na okazję ktoregoś z tych klasyków, ale w Warszawie lub okolicach, bo nie będę specjalnie dymał do Rzeszowa, żeby sprawdzić lornetkę.

Odpowiedz do tematu