Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa 10×
Autor Wiadomość
Rafii72 
Początkujący
Rafii72

Wysłany: Pią 27 Sie, 2021   

Możesz się zainteresować również serią kite Lynx HD+ była dobrze oceniana na forach zagranicznych

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Many...Jeżeli Ci waga nie przeszkadza to kupuj Kowę. Do 5000 zł trzeba się pogodzić z pewnymi niuansami, powyżej 5000 należy się zastanowić czy jest sens dopłacać do mniejszych niuansów, które zawsze w każdej lornetce występują , nawet tej za 12000 zł. :???:

Wojtas_B 
Optyczny

Nie demonizowałbym ciężaru Genesis 10,5x44. Jak napisałem wcześniej, odczułem jego pozytywny wpływ na stabilizację, bo większa bezwładność robi swoje, a przy 10,5x to już ma znaczenie.

Anatomia ma również znaczenie, więc każdą lornetkę trzeba zawsze przymierzyć jak garnitur.
Ludzie sprzedają znakomite lornetki, bo nie pasują do ich oczodołów, a inni zachwycają się lornetkami optycznie przeciętnymi, bo są dla nich wygodne.

albert56 
Bywalec

Cytat:
Nie demonizowałbym ciężaru Genesis 10,5x44. Jak napisałem wcześniej, odczułem jego pozytywny wpływ na stabilizację, bo większa bezwładność robi swoje, a przy 10,5x to już ma znaczenie.
W pełni się zgadzam.

Many 
Nowy

A jak z jasnością, wyrazistość szczegółów?
Kowa to stara konstrukcja i czytam że zażółca obraz (mój Aculon strasznie). Hg chyba będzie jaśniejszy i bardziej neutralny?

Jan55 
Optyczny
amator

Rafii...Co do lornetek Kite, to opinie są bardzo podzielone. W Stanach żadnych ochów i achów na ich temat nie ma. Np. taki Lynx HD 8x30 optycznie i mechanicznie, traktowany jest jak Nikon M7 8x30, a wręcz uważają, że są to te same lornetki tylko w innych "ubiorach" i różnią się z tego powodu ceną, Kite droższa. Więc jeżeli faktycznie tak jest, to Kite nie jest takim rarytasem, a przynajmniej w obecnej cenie. Najgorsze jest to, że Kite jest chyba najbardziej tajemniczym wytworem lornetkowym, z powodu braku jakichkolwiek danych w sieci, na temat optyki jaka jest w tych lornetkach zastosowana. Na BirdForum piszą, że nawet komunikując się z producentem, nie uzyskali nic więcej ponad to co jest podane w opisie marketingowym w sieci. Jedynie dowiedzieli się, że wielkości ostrego pola we wszystkich modelach Kite+, są mniejsze niż podane w opisach. Nie umniejszając nic Kite, to są to bardzo dobre lornetki ale przeszacowane cenowo a kupno ich wiąże się z wielką, optycznie, niewiadomą :roll: .
Jeszcze jedno : nowy model Kite Falco optycznie jest na poziomie Delty Chase ale z większym polem i w lepszej obudowie oraz cenie prawie 50% wyższej, co powiedział mi pracownik jednego ze sklepów w Polsce :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

Many napisał/a:
A jak z jasnością, wyrazistość szczegółów?
Kowa to stara konstrukcja i czytam że zażółca obraz (mój Aculon strasznie). Hg chyba będzie jaśniejszy i bardziej neutralny?

Myślę, że Kowa jest lepsza od HG, mimo że Nikon jest pięknie wykonany. Odrzuciłem HG, ponieważ nie wydam 4,5k na lornetkę, w której widzę na osi AC. To samo dotyczy Conquesta 10x42 - również AC na osi nie trzeba długo szukać.
Tonacja obrazu w Kowie wydawała mi się delikatnie ciepła, ale nidgy nie nazwałbym tego zażółcaniem!

A propos AC, jest nawet alfa, która pokazuje śladową AC na osi - mianowicie nowa flagowa Leica Noctivid. Ta ciekawostka dla mnie eliminuje ten sprzęt z grona kandydatów za 10k.

Many 
Nowy

Wielce pomocna dyskusja.
Jeszcze jedno. Czy polecacie szelki do lornetki? Aktualnie mam zwykły futerał noszony przy pasku jak kaburę. Wyciąganie Bino jest strasznym ...... a pod kurtką to już całkiem kaplica.

Jan55 
Optyczny
amator

Do kilogramowej lornetki jak najbardziej, bo noszenie na pasku u spodni to czysty masochizm :mrgreen: . Na szelkach masz komfort uzytkowania, możesz schować pod kurtką mając cały czas w gotowości do użytku. Nie rzuca się w oczy, jak kurtka jest luźniejsza, a wystarczy zsunąć suwak zamka i lornetka jest w rękach. Po za tym ciężka lornetka na szelkach nie powoduje obciążenia szyi co skutkuje bólem kręgosłupa. :cry:

Wojtas_B 
Optyczny

Żeby tylko Kowa zaraz nie wyskoczyła z jakimś modelem odświeżającym flagową Genesis. Słyszałem takie plotki, ale nie wiem ile w nich prawdy.

Wojtas_B 
Optyczny

Czy któryś z Kolegów miał okazję testować Vortex Razor UHD 10x42, czyli najwyższy model produkowany w Japonii?
Test na Optyczne bardzo pozytywny, przyzwoite pole widzenia, minimalnie lżejsza od Genesis 10,5x, trochę od niej droższa.
Gdy patrzę na tory optyczne, mam podejrzenie, że może dawać lepszy efekt 3D niż typowe dachówki.

kot Sylvester 
Maniak

Wojtas_B napisał/a:
Gdy patrzę na tory optyczne, mam podejrzenie, że może dawać lepszy efekt 3D niż typowe dachówki.

Efekt 3D w ABBE KÖNIG-ach jest lepszy niż w Schmidt-Pechanie choć nie jest to duża różnica.

Many 
Nowy

Wojtas_B napisał/a:
Czy któryś z Kolegów miał okazję testować Vortex Razor UHD 10x42, czyli najwyższy model produkowany w Japonii?
Test na Optyczne bardzo pozytywny, przyzwoite pole widzenia, minimalnie lżejsza od Genesis 10,5x, trochę od niej droższa.

Transmisja :neutral:

Abs 
Optyczny

Wiele nie wniosę ale...
- Genesis to dobra alternatywa dla najlepszych i na tę bym także postawił
- jako miłośnik lornetek zgrabnych zerknąłbym na Genesis 10x33 ( w ok. 90% normalnych sytuacji obserwacyjnych ta apertura nie zaniży jakości obrazu, zwłaszcza że świetna transmisja i ciut więcej niż 32mm)
- co do Vortexów - w tańszych czuje się deficyty ale od Vipera w górę to "miód malina". Pewnie test Razora widziałeś - 152pkt gdy Kowy miały nieco mniej... (jednak w testach nie bierze się pod uwagę paru rzeczy np. kraju produkcji)
- 12x zdecydowanie bym odpuścił (mam, nie jest zła ale używam rzadko)...
- na koniec - jeśli jednak usłyszysz w sumieniu że 5000 to za dużo (ten głos sumienia zazwyczaj wychodzi z ust żony) ;) to zostaje kilka fajnych opcji np. Kowa BDII 10x42... ale jeśli możesz celuj wysoko.
Powodzenia

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Genesis 10x33 jest dość czuły na nieosiowe patrzenie .. blackout

Jeśli 33 to x8 bym wybrał ..

A jak ma być 10 to lepiej 42/44

Odpowiedz do tematu