Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kupno NL poprzedziłem 4 dniowym testem i porównaniem do 3 innych lornetek o podobnych parametrach , nie było sytuacji czy też warunków w których NL było gorsze od EII Kowy Genesis czy habichta ...
ale rozglądam się za klasyczna lornetką ... może siódemką , nie dlatego że mam nadziej że bezie lepsza od tych co mam , bo pewnie nie będzie , ale raczej z sentymentu ..
- Kilka starych jeszcze z dzieciństwa (PZO, Tento)
- Obecnie w terenie używana Kowa BD II 10x42
- Jedzie do mnie NL Pure 12x42
- 8x30 EII mocno rozważana
Jeśli na mojej półce będą NL Pure 12x42 + 8x30 EII, to raczej zrezygnuję z poszukiwania drogawych klasyków typu Dialyt, natomiast Kowę BD II 10x42 albo sobie zostawię, albo rozważę jej odsprzedanie, ponieważ a) wskazane może być wsparcie budżetu na dwie pierwsze, b) powiększenie 10x nie będzie potrzebne do wypełnienia luki między 8x i 12x, bo to nie jest w sumie żadna luka.
Wojtas_B, miałeś okazję popatrzeć przez NL 12x42 przed zakupem, porównać z 10x? Mógłbys podzielić się wrażeniami, jeśli tak? Pytam, ponieważ 12x42 to dość egzotyczne parametry,a zewsząd słychać zachwyty nad nl 12x. Ciekawi mnie ta lornetka.
Wojtas_B, miałeś okazję popatrzeć przez NL 12x42 przed zakupem, porównać z 10x? Mógłbys podzielić się wrażeniami, jeśli tak? Pytam, ponieważ 12x42 to dość egzotyczne parametry,a zewsząd słychać zachwyty nad nl 12x. Ciekawi mnie ta lornetka.
Tak, decyzja była przemyślana. Pierwszym i zasadniczym etapem była decyzja o zakupie NL w ogóle. Już nawet nie chodziło o to, czy mnie stać, tylko czy w zdrowym rozsądku mieści się alokacja takiej kwoty na lornetkę. Ale kiedy żona, którą lornetki nic nie obchodzą, powiedziała, żebym tego Swarovskiego kupił, dylemat się skończył.
Na początku, jeszcze przed decyzją o zakupie, testowałem wszystkie 3 NL jednocześnie. 10x wydawała mi się potencjalnym automatycznym wyborem, ponieważ jako jedyną na ptaki lornetkę wolę 10x niż 8x.
Wirtualny wybór NL 10x wzmocniony był naocznym przekonaniem się, jak kasuje ona Nikona HG i Conquesta o tym samym powiększeniu, ponieważ miałem je wszystkie na raz na stole.
Gdy podczas tych testów patrzyłem przez NL12x, podobał mi się efekt zanurzenia w obrazie, większy niż w 10x.
Gdy zapadła decyzja o zakupie NL, automatycznie więc zamówiłem 10x. Miałem jednak w pamięci unikalne wrażenia, których dostarczała 12x, z tyłu głowy recenzję NL12x na Optyczne, a potem znalazłem kilka wątków na BF i CN oraz trafiłem na recenzją Rogera Vine:
Powyższe spowodowało, że zacząłem żałować zamówienia 10x. Szybko pojechałem jeszcze raz porównać NL 10x z 12x, tym razem ze skupieniem uwagi na 12x, między innymi na lepszym kontakcie z obserwowanym obiektem. Musiałem się też przekonać, że nowa konstrukcja zapewni wystarczającą stabilność. Uwierzyłem, że po opanowaniu odpowiedniej techniki trzymania ta lornetka nadaje się do ręki.
Po tym ćwiczeniu skontaktowałem się z moim dostawcą, który zgodził się zmienić zamówienie z 10x na 12x.
Wysłany: Nie 29 Sie, 2021
Wojtas napisał... "Ale kiedy żona, którą lornetki nic nie obchodzą, powiedziała, żebym tego Swarovskiego kupił, dylemat się skończył". Gratulacje z powodu zakupu lornetki ale przede wszystkim z "posiadania takiej żony", niczego nie umniejszając mojej.
Dzięki, Wojtas, za odpowiedź. Też czytałem recenzję na scopeviews, jej autor, podobnie jak Arek tutaj, uznał NL 12x za najlepszą lornetkę przez jaką kiedykolwiek patrzył.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9