Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka na statyw 15x56
Autor Wiadomość
Rafii72 
Początkujący
Rafii72

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2021   

Na tym teście jest porównywalny model Swarovski SLC (NEW) 15x56 WB z 2004 roku (wg bazy Optycznych). Ten artykuł czy recenzja wprowadziła trochę dezinformacji na forum. Nazwa na pewno nie ułatwia, bo nazywa się tak samo tylko że jest spacja między W a B - "Swarovski SLC 15x56 W B" Meopta nie jest aż tak zła ale przed pandemią kosztowała 4 tyś (była nawet promka na 3699 zł) a teraz życzą sobie 6000 zł - trochę za dużo w porównaniu do SLC 15x56 za 9000 zł . Jeżeli kupować lornetkę na lata to już lepiej iść w pewniaka Swarka

Reklama

Piotr_0602 
Rozmowny

Rafii72 napisał/a:
przed pandemią kosztowała 4 tyś (była nawet promka na 3699 zł) a teraz życzą sobie 6000 zł

Inflacja 62%, a GUS raportuje "oficjalną" tylko 5,4%.
Paliwo prawie 40% w górę, drewno 300% w górę, lornetki 60% w górę.
Cholera... Co staniało, że wyszło im 5,4%? Lokomotywy? Wozy drabiniaste?

Widać podwyżki cen Meopty były podstawą dla PiS do przeforsowanych podwyżek plus 60% dla posłów i prezydenta.

Wiking69 
Optyczny

Jeżeli cena Meopty podskoczyła z 4000 zł do 6000 zł , to przyszłość mojego hobby widzę w ciemnych barwach :( . Moje zarobki stoją w miejscu .

Wojtas_B 
Optyczny

Wiking69 napisał/a:
Jeżeli cena Meopty podskoczyła z 4000 zł do 6000 zł , to przyszłość mojego hobby widzę w ciemnych barwach :( . Moje zarobki stoją w miejscu .

A czy nie powinieneś już dawno mieć kupionej "lornetki na całe życie"?

Wiking69 
Optyczny

Masz rację , Zeissa FL 7x42 już mam :) i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję . Właśnie mi uświadomiłeś że zaglądanie na forum lornetkowe rujnuje mój budżet :( .

Wojtas_B 
Optyczny

Wiking69 napisał/a:
Masz rację , Zeissa FL 7x42 już mam :) i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję . Właśnie mi uświadomiłeś że zaglądanie na forum lornetkowe rujnuje mój budżet :( .

Ja po zakupie NL Pure 12x42 mogę już najwyżej kupować tańsze lornetki. Ma ona (poza ceną) swoje wady, ale nie na tyle wkurzające, żebym miał potrzebę dalej poszukiwać, przynajmniej w zakresie dużych mocy.
Jeszcze jakieś "dożywotnie" 7x albo 8x mi zostało do nabycia. Na FL 7x42 raczej nie wyłożę, bo to jakiś kosmos kosztuje. Pewnie na 8x30 EII się skończy, bo mnie to szkło urzeka.

Wojtas_B 
Optyczny

Wiking, przepraszam, dodałem Cię niechcący do ignorowanych, bo mi się mysz omsknęła (chciałem kliknąć "cytuj").

Ktoś wie, jak się usuwa z ignorowanych?

Wojtas_B 
Optyczny

Dobra, rozkminiłem jak usuwać z ignorowanych.

Wiking69 
Optyczny

Już sam nie wiem czy to tylko hobby , czy jakiś rodzaj uzależnienia :) . Ale gdy widzę fajną lornetkę , czuję to samo co alkoholik patrząc na butelkę wódki :) . Szkło jednak uzależnia :( .

adaher 
Maniak

Wiking, oczywiście, że przynajmniej naszym przypadku, to rodzaj uzależnienia... Tyle, że pozytywnego uzależnienia :smile: Ja już oduczyłem się mówić/myśleć, że coś już jest ostatnie, na zawsze itd... :smile:

moshica 
Rozmowny

Fotograf martwi się o światło, amator o sprzęt. Jak jest w Waszym przypadku ? ;-) Martwicie się o kolejny model na który trzeba mieć kasę czy powinniście szukać ciekawych miejsc i celów do oglądania tym, czym dysponujecie ?
No właśnie, to sposób uzależnienia i wmawiania sobie, ze to podniesie jeszcze bardziej przyjemność oglądania ;-) Wszystko super jak się ma kasę, której każdemu życzę ;-)
No ale jak każde hobby wymaga czasem wielkich wyrzeczeń...
No to na jakim etapie jesteście, szukacie celów czy wymówek ?

Wiking69 
Optyczny

Pasjonaci żyją dłużej :) , oczywiście oprócz tych którzy uprawiają sporty ekstremalne . Szczęściarze którzy znaleźli dla siebie jakieś fajne i bezpieczne hobby są pogodnymi ludźmi . Hobby jest lekarstwem , bez skutków ubocznych :) . Pozwala nam szybko zregenerować się po stresach , zapomnieć na chwilę o kłopotach . Pasja lornetkowa zachęca nas do częstych spacerów w pięknych okolicznościach przyrody . Kupując nową lornetkę od razu planuję gdzie z nią pojadę , co będę obserwował . Oczywiście jest pewne niebezpieczeństwo , bo kiedy zaczniemy się bawić w Indianę Jonesa i zaczniemy poszukiwać Świętego Grala , możemy przy okazji wpaść w pułapkę kolekcjonerstwa .

moshica 
Rozmowny

Dobrze to ująłeś, bez hobby ciężko by nam było w życiu. Jak każde hobby wymaga czasu poznania dziedziny i niestety często głębokiej sakiewki. Ważne że jest cel, rozwój i przyjemność z tego. Ja pomimo że mam słaby lornetkowy sprzęt, to ostatnio szukam celów do obserwacji. Czasem obserwacja tylko drzew powoduje odprężenie. Czasami prozaiczne obserwacje i rozkład swiatła o różnych porach dnia też czegoś uczy, choć brakuje jakichś spekatakularnych ostatnio miejsc do obserwacji...

Wiking69 
Optyczny

Trzeba sobie powiedzieć to otwarcie :) . Wysoka cena lornetki nie zagwarantuje nam że zobaczymy przez nią coś ... czego nie zobaczymy przez trzy razy tańszą lornetkę . Podobnie jak droga wędka nie zagwarantuje nam że złapiemy większą rybę :) . Niektórzy mają w szufladach lornetki warte 150 tyś zł . A na obserwacjach przyrody i nocnego nieba , poświęcają mniej czasu niż pasjonat z jedną lornetką wartą tysiąc złotych .

dar1981 
Początkujący

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2021   

Dziękuję wszystkim za informacje na temat dużych lornetek, mam kolejne :) jak do tych topowych ma się Nikon Monarch 5 16x56 ? czy ktoś go stosuje do dalekich obserwacji ptaków ?

Odpowiedz do tematu