Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
heding, tak , aczkolwiek nie do końca
nic nie tworzę, a z pokorą przyznaję; przyjmuje złą nomenklaturę panującą w Polsce
powinienem był napisać w swoim poście zamiast "z" - "w". będę sie pilnował
heding, przeczytaj wątki o obiektywach, a zobaczysz, że utarło się już żeby tak nazywac podstawowe szkła. Nie szkodzi, że do wyższych modeli w zestawie są inne obiektywy. Jest 'kit canona' i 'nowy kit canona', czyli 18-55 i wersja z IS. Kaleczenie angielskiego, ale tak to już u nas wygląda.
Carolina, różne rzeczy takim szkłem zrobisz, widoczek, zdjęcia 'do kotleta', fotkę na imprezie (z lampą), portrecik jakiś (choc bez rewelacji). W sumie do wszystkich codziennych zastosowań.
Niestety fotografia ruchomych obiektów w trudnych warunkach oświetleniowych wymaga już specjalistycznych obiektywów. Podobnie makrofotografia, standardowym obiektywem nie uzyskasz odpowiedniego powiększenia.
Carolina, jeśli masz sladowe doświadczenie w robieniu zdjęć, a na dodatek zerowe z lustrzanką. ograniczony budget i niepweność zainteresowania tematem, to ja radzę zakupic coś najtańszego na rynku foto z miarę dobrą optyka i powoli rozpcząć przygodę z fotografią. zdecyduj się co dokładnie na początek chcesz robić i pod to trzeba by bylo zbudować ci zestaw.
wchodzenie w 40d/d90/d300/a700/k20 to imho przesada, chyba, że pieniądze nie są w twoim przypadku ważne. po prostu chcesz zakupić lustrzankę,dobrą, i już.
najlepiej w twoim wypadku, to kontakt z kims kto robi zdjecia, ma lustrzankę i potrafi/ma chęć pokazać i wytłumaczyc "na żywca" o co chodzi.
Krisv740 na moje hobby potrafie sie splukac do zera, ale fotografia nie jest moim hobby, moze bedzie w przyszlosci .....dlatego nie chce inwestowac, wiec od czego bys zaczal na moim miejscu? Rozumiem ze obiektyw moge sobie z czasem dokupic.
Sony R1 odpada bo tam obiektyw jest na stale......
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
Carolina, a może jesteś z wrocławia?
tam jest silna grupa woft
koledzy z chęcią poszerzyli by twoją wiedzę praktycznie?
jesli chodzi o to z czym ja bym w tym momencie rozpoczął?
lubię pentax'a, ale canono 450d byłby na początek ok. nawet jeśli zdecydujesz sie potem sprzedać i pogrzebać mysli o fotografii to zbyt wiele nie stracisz. do tego obiektyw tamrona 70-200 2.8 (wiem, że drogo, ale jeśli masz byc zadowolona ze zdjęć to lepiej zainwestować na początku). tylko jedna uwaga - to ciężkie szkło!
ewentualnie na pczątek nauki sigme 70-300 apo dg, lub canona 55-200 usm, albo z lepszych (stałoogniskowych ) 100/2 lub 135/2.8. i ja osobiście brałbym zestaw (kit) z 17-85 is usm.
tylko jeszcze jedno pytanie. na co nastawiasz się najbardziej i w jakich warunkach będziesz fotografować?
Jestem z Wa-wy.
To nie jest tak ze przestane robic zdjecia , bo zdjecia wiaza sie w pewien sposob z moim hobby, a z niego nie zamierzam rezygnowac. A wiec jezdze na wystawy z moimi psami i potrzebuje pofocic konkurencje do tego oczywiscie nie potrzeba dobrego aparatu bo im gorzej wyjdzie pies konkurencji tym lepiej
A teraz na powaznie, potrzebuje robic zdjecia psom na wystawach, a najbardziej interesuja mnie foty w ruchu, bo ruch mowi najwiecej o anatomii psa, w ruchu nic sie nie ukryje. Wystawy sa w halach a latem na powietrzu, ale w statyce tez bedze robic. Wlasciwie to te foty beda tylko dla mnie.
Pozwolę sobie jeszcze na chwilę podrążyć off-topicowy temat słowa „kit”. Jeśli można mówić o ugruntowanym powszechnym użyciu, to o terminie obiektyw kitowy, co ma znaczenie zgodne z oryginałem (obiektyw zestawowy, czyli z zestawu). Potocznie używany przez nas na oznaczenie obiektywu termin kit jest raczej kolokwialny i nie trzeba się przejmować, że po angielsku to oznacza coś innego. Bylebyśmy nie użyli tego terminu w pracy magisterskiej, artykule do gazety czy innym nieco poważniejszym i sformalizowanym tekście...
Jestem z Wa-wy.
To nie jest tak ze przestane robic zdjecia , bo zdjecia wiaza sie w pewien sposob z moim hobby, a z niego nie zamierzam rezygnowac. A wiec jezdze na wystawy z moimi psami i potrzebuje pofocic konkurencje do tego oczywiscie nie potrzeba dobrego aparatu bo im gorzej wyjdzie pies konkurencji tym lepiej
A teraz na powaznie, potrzebuje robic zdjecia psom na wystawach, a najbardziej interesuja mnie foty w ruchu, bo ruch mowi najwiecej o anatomii psa, w ruchu nic sie nie ukryje. Wystawy sa w halach a latem na powietrzu, ale w statyce tez bedze robic. Wlasciwie to te foty beda tylko dla mnie.
tu wszyscy spieraja sei ze potrzebujesz body z duza uzyteczna czuloscia i sa w bledzie bo z twoim budzetem sobie nie mozesz na taki pozwolic masz takie wyjscia
1. kupujesz jakis kompakt ultra zoom jak np sony h50
2. kupujesz lustrzanke jakies tanie body np sony a200 i dobry tele do niego
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
jeśli możesz pogodzić się ze stratą "uniwersalności" obiektywu, to na początek, szczególnie do zdjęć w hali 100/f2 canona będzie najlepszy. jasny obiektyw, 160mm ogniskowa (w pzeliczeniu na pełną klatkę) i szybki af (usm - silnik) do tego na początek 17-85 is usm jako obiektyw uniwersalny. jeśli jestes gotowa na wyzwania , to 70-200 tamrona (f 2.8), albo sigma 70-200 2.8 hsm (szybszy af) . dlaczego wyzwanie? raz - wyższa cena. dwa - ciężar.każdy z nich waży ok 1.5kg! canon 100/f2 waży 1/3 tego.
ewentualnie; kup 450d (samo body) i do tego jasny obiektyw 17-50 (około) 2.8 tamrona lub sigmy. koledzy w dziale obiektywów na pewno ci pomogą. ja jestem w te klocki gorszy, bo zachorowałem na 17-40 L canona i inne szkła , innych producentów mnienie interesują
reasumując; 450d-1800-1900pln + tamron/sigma(obojetnie)1100-1400pln+ canon 100/f2-1500/ew.tamron 70-200/f2.8-2200pln. suma?=ok.4500-5200 lepsza wersja
albo 450d z 17-85 is usm -ok.2500 + canon 100/f2 - suma=4000pln
Pozwolę sobie jeszcze na chwilę podrążyć off-topicowy temat słowa „kit”.
no to i ja ciut podrążę...
powiedzmy że ktoś wchodzi do sklepu foto i mówi że chce kupić kit Canona...
myślę, że zostanie natychmiast wyprowadzony z błędu, bo będzie musiał zapłacić za całość a nie tylko szkło...
ale dobrze, na potrzeby forum możecie używać kita do woli... ja się więcej nie wychylę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9