Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 09 Sie, 2008 ale to już było, czyli co proponujecie wybrać...
Problem jest poważny od jakiegoś czasu siedzi mi kupno lustrzanki w głowie... no i - kupowanie w USA już sobie wybiłem z głowy, teraz ewentualnie jeszcze kraje EU - zwłaszcza anglia wchodzą w rachubę, ale to tak naprawdę tylko w razie super oferty...
No i:
System
Canon - jakoś mnie nikon nie przekonuje, reszta to samo...
Body
Tu mam pewien dylemat. Bo czy lepiej kupić 40D, czy może wydać trochę mniej kasy i kupić 30D?? tyle że zawsze pozostaje wątpliwość o stan 30d...
Obiektyw
Nie ukrywam że ważniejszy jest dla mnie szeroki kąt, niż tele... interesuje mnie przedział ok.15-200
Znalazłem ofertę canon 40d + 17-40L za 4000zł - i nie ukrywam że moim zdaniem to dobra oferta poza tym
40d + 17-85 można za 3600 dostać, jednak ten obiektyw to jednak klasa w dół... i nie przekonuje mnie do siebie zupełnie...
40d + 17-55 - wszystko pięknie... niestety cena dostyć wysoka... ale kto wie może spadnie
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC - główna zaleta - cena, a czy jakością optyczną w miarę równa do canona??
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to baaaardzo proszę
W późniejszym czasie planuje Tamrona 70-200 f/2.8...
Tylko jedno powiem. Jesli chodzi o ceny w Polsce to nie zauważyłem aby 30D było tańsze od 40D
http://www.skapiec.pl/sit...0_0_0_0_0_0_0_0
Więc jednak 40D
I raczej nie licz na obniżkę ceny 17-55 2.8 IS, a napewno nie w krótkim okresie. jeśli już to ta obniżka będzie raczej symboliczna.
Witam!
Jak widzicie nie ja pierwszy i ostatni szukam porady fachowcow i użytkowników luster.
Proszę poradźcie mi co mam kupić w rachubę wchodzą takie modele:Canon 40d, Canon 405d lub Nikon d300 .Jestem amatorem kiedyś bawilęm się duzo Zenitem 11 a później przesiadłem się na kompakcika ale chcę powrócić do dobrego lusterka mam na to przeznaczone 5000zl.
Wiele przeczytałem recenzji i opini na różnych forach i mam taki młyn że wysiadłem i muszę poprosić kogoś rozsądnego i znajacego sie na rzeczy.
Oczywiście nie focę zawodowo!
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
5000 na d300 za mało, kupuj 40d.
biorąc pod uwagę to co napisałeś
Za obecną cenę lepiej wziąść 40d, jak dla mnie to na początek jest on aż za dobry rozważająć d300 lepiej trochę dołożyć i kupić C 5d (zależy oczywiście do czego). davaeorn, widzę, że rozważasz też kupno obiektywów posujących pod FF np. 17-40 L, moim zdaniem to dobry wybór, gdy w przyszłości zechcesz kupić pełnoklatkowy aparat - szklarnię już będziesz mieć. Zamiast Sigma 24-60 f/2.8 EX DG ja bym zdecydowanie brał 24-70 f2,8 EX (w sumie o mało bym jej nie kupił).
Czy kupić D300 czy 5D to chyba jednak zależy do czego chce się stosować swoją nową puszkę. Te wymienione powyżej różnią się przecież tzw. targetem i mają różne „plusy dodatnie” i inne „plusy ujemne”...
ok - czyli załóżmy że kupię zestaw 40d + 17-40L (4000zł)
co dokompletować do tego?? jak już pisałem zależy mi na zakresie do 200mm - a obiektyw tele musi mieć stabilizacje - bo niestety moją chorobą zawodową jest mały parkinson
Myślałem o sigmie 70-200 f/2.8 ale ona niema stabilizacji więc ........ Czyżby tylko Canon f/2.8 IS USM zostawał??
Proszę o propozycję sensownych cenowo obiektywów bo mimo że narazie ich nie kupię, to kupując aparat i pierwszy obiektyw chcę mieć w głowie obraz całości...
a co byście powiedzieli na połączenie 17-40L z 50mm f/1.4?? czy to ma sens??
A może Sigma 50-150 f/2.8...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9