Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetkowa niedziela z dwiema kultowymi porro
Autor Wiadomość
Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Lis, 2021   Lornetkowa niedziela z dwiema kultowymi porro

W ostatnią niedzielę z kolegą Wikingiem odbyliśmy kolejne lornetkowe posiedzenie.
Bohaterami byli:
• Nikon 8x30 E2 porro z aktualnej produkcji
• Zeiss 8x50B porro
• Zeiss FL 7x42
• Zeiss SF 10x42
• NL Pure 12x42
Głównym tematem ćwiczeń było porównanie obrazów między Nikonem 8x30 E2 i dwa razy większym oraz cięższym Zeissem 8x50B. Szukaliśmy przede wszystkim różnic w intensywności efektu 3D.
Nowoczesne powłoki Nikona oczywiście dają mu przewagę nad Zeissem w kolorystyce obrazu. Również Nikon ma wyjątkowo duże pole widzenia, choć mniejsze pole Zeissa wcale nie daje efektu patrzenia przez rurkę.
Obie lornetki dają piękny obraz. Wyraźnie ciepła tonacja Zeissa może kogoś drażnić, ale zauważyłem, że trawa i liście zyskują dzięki temu dodatkowy urok – zieleniom taka lornetka moim zdaniem sprzyja (rzecz gustu).
Efekt 3D obecny jest w obu lornetkach, ale w Zeissie jest on moim zdaniem większy. Nawet patrząc przez niego na roślinę z kilku metrów widzimy wyraźną przestrzeń między bliższymi i dalszymi gałązkami. Ten intensywniejszy efekt trójwymiarowości jest zasługą większego rozstawu obiektywów w Zeissie i większej głębi ostrości, która wynika zapewne z innej konstrukcji (Zeiss to 50 mm).
Gdyby połączyć pole widzenia, kolorystykę i wagę Nikona z jasnością i głębią ostrości Zeissa, mielibyśmy porro idealne – czyste marzenie zmanierowanych lornetkowych maniaków.
Zeiss SF po raz kolejny zachwycił mnie łatwością ustawiania ostrości, co przypomina używanie aparatu z szybkim autofocusem.

3. Nikon 8x30 E2, Zeiss 8x50B, Zeiss FL 7x42, Zeiss SF 10x42, NL Pure 12x42.jpg
Plik ściągnięto 3318 raz(y) 125,84 KB

2. Nikon 8x30 E2, Zeiss 8x50B, Zeiss FL 7x42, Zeiss SF 10x42, NL Pure 12x42.jpg
Plik ściągnięto 3318 raz(y) 104,36 KB

1. Nikon 8x30 E2, Zeiss 8x50B, Zeiss FL 7x42, Zeiss SF 10x42, NL Pure 12x42.jpg
Plik ściągnięto 3318 raz(y) 70,04 KB

Reklama

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Lis, 2021   

Fajnie było :) . Jak dobrze się spotkać z kimś kto szuka w optyce piękna i harmonii , żeby w końcu po latach poszukiwań odkryć poezję obrazu w Nikonie EII 8x30 . Gdyby ktoś przysłuchiwał się naszym dyskusjom mógłby odnieść wrażenie że rozmawia dwóch poetów :) . Mieliśmy trochę szczęścia ponieważ pomimo chłodnej listopadowej aury w Wiśle pluskali się miłośnicy lodowych kąpieli . A po plaży biegały fajne dziewczyny w skąpych strojach kąpielowych . Dobrze że Wojtek zabrał statyw , Swarovski NL 12x42 pokazał klasę :) .

Wiking69 
Optyczny

Na ostatnim zdjęciu nasze lornetki wyglądają jak zagraniczni turyści na placu Zamkowym . Jak widać najwięcej turystów przyjechało z Niemiec :) .

Wojtas_B 
Optyczny

A Japończyk spóźnił się na Konkurs Chopinowski.

Wiking69 
Optyczny

Nikon EII pomimo braku słońca zaskoczył mnie jasnością i żywymi kolorami , piękny obraz :) . Natomiast Zeiss SF 10x42 był dużo jaśniejszy od Swarka NL 12x42 . Okazuje się że wielkość źrenicy wyjściowej ( 4,2 mm kontra 3,5 mm ) robi dużą różnicę w takie pochmurne dni .

Wojtas_B 
Optyczny

Ludzie, kupujta EII, bo drożeją.

Wojtas_B 
Optyczny

Wiking69 napisał/a:
Nikon EII pomimo braku słońca zaskoczył mnie jasnością i żywymi kolorami , piękny obraz :) . Natomiast Zeiss SF 10x42 był dużo jaśniejszy od Swarka NL 12x42 . Okazuje się że wielkość źrenicy wyjściowej ( 4,2 mm kontra 3,5 mm ) robi dużą różnicę w takie pochmurne dni .

Absolutnie nie odebrałem różnicy w jasności jako dużej, ale przyznaję, że ją zauważyłem, gdy patrzyłem na zmianę przez SF i NL ze statywu.

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas napisał..."Ludzie, kupujta EII, bo drożeją" (Nikon E II 8x30)

One już drożały, nawet 3x :shock: , teraz troszkę staniały :wink: , ale gdyby wróciły do poziomu normalnego, jak kiedyś (1600-1800 zł), to była by to normalna cena :mrgreen: i może bym się skusił na takie porro :wink: .

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55, Obecnie widzę już ceny od 2,8 k w górę. Jeszcze niedawno była za 2,3 k. Zobaczymy, co będzie w przyszłym roku.

Wojtas_B 
Optyczny

Ale abstrahując od cen, mam już romans z tą lornetką.

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas...kiedy te 2300 było ? Ja śledzę od sporego czasu ( od 2019 r.) ceny E II i jedynie pamiętam ceny 3200-3300, a taką cenę jak Ty piszesz to widziałem raz, półtora roku temu, za 6-cio letnią, używaną, na OLX, która poszła w 10 min. Ceny w sklepie wtedy były na poziomie 3300 zł. Czas leci, więc prawdopodobnie widziałeś taką cenę dużo wcześniej, albo od tego niedawno,o którym piszesz, minęło ze 3 lata :mrgreen: . Natomiast cena 2800 jest na rynku od jakichś 4 m-cy i jak dla mnie jest co najmniej o 1000 zł za wysoka :cry: .
Gratuluję "romansu", oby służyła Ci jak najdłużej.

Maciek 
Maniak

Jan55 napisał/a:
Wojtas...kiedy te 2300 było ? Ja śledzę od sporego czasu ( od 2019 r.) ceny E II i jedynie pamiętam ceny 3200-3300, a taką cenę jak Ty piszesz to widziałem raz, półtora roku temu, za 6-cio letnią, używaną, na OLX, która poszła w 10 min. (....)

Jesienią 2014 roku kiedy kupowałem Zeissa Conquesta HD 8x32 za 2450 zł EII była za 1590. Licząc inflację nawet po 3% rocznie to powinna kosztować 1898 zł :shock: . Wychodzi na to, że lepiej wówczas było kupić 10 Nikonów niż akcje KGHM-u.
Tak przy okazji ... Zeis proporcjonalnie zdrożał tyle samo.

adaher 
Maniak

Piękny zestaw lornetek!!! Kolekcja marzeń...(wytrawnego pasjonaty)😊 Wprawdzie rozłożona na dwie osoby, ale pomarzyć można😊

Janie, rok temu prawie kupiłem eII 8x30 w Lanius Books za 2550, ostatecznie zdecydowałem się na coś innego. W międzyczasie w dwóch chyba sklepach można było kupić za ok. 2600, a ostatnio w Łomiankach za 2700, więc nie jest tak źle... Za 3300 często widywana jest EII na alle. alle tam to można też kupić, jak ktoś ma ochotę, Kandara za 9999...
Pozdrawiam!

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

cieszę się że puls wraca :cool:

no i jak widać porro ma się dobrze.

ja sobie tez cos kupiłem i tez porro ale to na oddzielny watek

Wojtas_B 
Optyczny

mariuszi, Dawaj (w oddzielnym wątku)!