Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 10 Lis, 2021 Lornetka x6,5 do x8 w granicach 500zł
Cześć. Szukam w miarę kompaktowej lornetki o powiększeniu od 6,5 do 8. Szukam czegoś z w miarę wytrzymałą obudową i dobrą mechaniką. Czy w tym momencie jestem w stanie w ogóle kupić coś sensownego w takim budżecie ? Miałem kiedyś bressera 10x50 i celestrona 25x70 i nie były to zbyt dobre lornetki.
Wysłany: Sro 10 Lis, 2021
Sensowne i dobre to cena od 900 zł ( Vortex DB HD 8x32 ) a do 500zł to tylko Bushnell Prime 8x32 za 500 zł. Jeden z kolegów na forum kupił tego Bushnella i jest zadowolony, ale to on, a Ty nie musisz. Kup i sprawdż, w razie czego możesz zwrócić do 14 dni.
Wysłany: Sro 10 Lis, 2021
Blisko tej ceny (choć drożej) są np:
Vortex Raptor 6,5x lub 8x32
Kowa YF (starszy, z czerwonymi elementami jest tańszy) 32 mm
Kompaktowy Pentax Papilio 6,2x21
i inne kompakty np. Nikon Travelite Ex 8x25. Te ostatnie choć małe to są całkiem dobre.
Ja przez parę lat miałem Nikona Sportstara 8x25 (jedna z kilku moich lornetek), który w podróżach dawał mi sporo satysfakcji a z w.w. byłby najsłabszy.
Są też większe Aculony, np. Nikon 7x35 czy Opticrony Adventurery (np. https://edredon.com.pl/pl/p/Opticron-Adventurer-T-WP-8x32/471). Też całkiem całkiem choć wiadomo - za niską ceną idą kompromisy.
Wysłany: Czw 11 Lis, 2021
lobudek...jeżeli nie zależy Ci na tym czy będzie to dachówka czy porro, to kup tego Adventurera 8x32, o którym pisze Abs. Jest najlepszy optycznie ze wszystkich tu wymienionych, oczywiście poza Vortexem 8x32.
Dzięki za odpowiedzi. Tak jak myślałem, ceny optyki poszybowały w górę strasznie przez ostatni rok. Nie jestem wymagajacy, jak najbardziej może być porro. Adventurer 8x42 jest w podobnej cenie, będzie lepszy? Jest jeszcze 6,5x32 co zapewni też ok. 5mm źrenicy wyjściowej.
Mz. istotną różnicą modeli x32 i x42 jest waga i minimalna odległość ostrego widzenia (x32- 3 m, x 42- 5m). Zastanów się nad tym czy jest to dla Ciebie ważne. Kiedyś, nie zwracałem na to uwagi niemądrze kombinując, że przecież lornetka jest do patrzenia w dal a nie na czubki butów…
Ja w tej cenie zainteresowałbym się jakimś Aculonem, może 7x35 ? Od razu zaznaczam, że nigdy nie używałem Aculona, ani nawet nie miałem go w ręku, ale przez 20 lat jako jedynej lornetki z dużym zadowoleniem uzywałem Nikona Action Egret II, czyli cos co obecnie by się pozycjonowało między Aculonem a Action EX. Ci więcej po zakupie kilku droższych lornetek ten Nikon wcale nie poszedł w odstawkę. Ta lornetka (nowa) kosztowała mnie dawno, dawno temu 99 EUR. Nikon kiedyś potrafił zrobić fajną optykę za niewielkie pieniądze, ale czy tak jest nadal - nie wiem. Ale Aculona bym sprawdził.
Wysłany: Pią 12 Lis, 2021
twegier...nie polecaj Aculona bo to słaba lornetka, słabsza od starego Actiona VII, a obie slabsze od Opticrona 8x32. Ex 7x35 kosztuje około 700zł i też nie jest wcale jakiś lepszy, trochę od Aculona a od Optictona w/g mnie słabszy, więc lepiej dopłacić te 120 zł i kupić Vortexa 8x32, bo to typowy kompakt do kieszeni i o lepszej optyce i budowie a także połowę lżejszy od tych Nikonów. Nikony to duże i ciężkie klamoty z optyką z przed kilkunastu lat.
lobudek...ten Opticron 8x32 jest najlepszy ze wszystkich tu wymienionych lornetek do 500 zł. jak i tych Nikonów. Ma duże ostre (do 80%) pole (8*) a optyka jest na bardzo dobrym poziomie, waga i wielkość idealna do wędrówek i dłuższych obserwacji, natomiast 6,5x32 jest słabszy, ma szerokie pole (9,5*) ale co z tego jak bd ostrość kończy się w połowie między środkiem a brzegiem, a sam brzeg (20%) to już sieczka.
Miałem te pięć lornetek (Nikony Action, Aculon i EX oraz Opticrony 6,5x32 i 8x32) więc wiem co są warte. Ale to moja opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić.
Co do cen to podrożały generalnie tylko Nikony, nie wiedzieć czemu, reszta lornetek tutaj wymienionych raczej trzyma te same ceny, od kilku lat, a przynajmniej od 3. Częściej zmieniają się ceny lornetek z wyższych półek optycznych, ale na to mają wpływ inne czynniki.
Jan55 OK, rozumiem, szkoda, że obecnie tanie porro Nikona nie są już konkurencyjne. Ale też nie "polecałem" Aculona, a jedynie pisałem, że "zainteresowałbym się"/"bym sprawdził". I to w sumie podtrzymuję, choćby ze względu na 9-stopniowe pole widzenia Aculona 7x35. Ja go lub Action EX 7x35 kiedyś przy okazji w jakimś sklepie z optyką sam przetestuję, tak "dla porządku".
twegier...co z 9* pola jak jest ono słabe pod względem ostrości już od 60 czy 65%. Wolę pole 8* ale przynajmniej ostre w 75-80% i lepiej skorygowane niż te w tych Nikonach. Przed laty te Nikony były w jakimś stopniu dobrymi lornetkami, ale Nikon uznał najwidoczniej, że po co coś ulepszać jak to co jest i tak się sprzedaje w dodatku za wyższą cenę. Nikon to jest Nikon, celuje w podnoszeniu cen nie dając nic w zamian, vide Nikony M7 i M5 w "nowej" odsłonie, nie mówiąc już o złej sławy serwisie, co piszą też na zagranicznych forach. Oczywiście te lornetki Nikona nie są złe, a nawet są dobre, w porównaniu do jakichś lornetek po 200-300 zl, ale nie są na tyle dobre aby były w takich cenach jak obecnie, mimo inflacji panującej w Polsce. Jeszcze jedno, nie mam nikogo w gronie znajomych, którzy mając lornetki typu te Nikony, zabieraliby je na wycieczki czy spacery. Po prostu uznali, że nie są to lornetki turystyczne ze względu na wagę i wielkość, więc nie ma sensu ich kupowanie. Woleli dołożyć i kupić lżejsze dachówki typu 8x32-42 bo są mobilniejsze. Ja sam miałem te lornetki i je posprzedawałem właśnie z tych względów. Może kiedyś doczekam się lornetki APM-MS 6x30 w Polsce i może się na nią skuszę, bo jak na razie to recenzje ma bardzo dobre a czy tak jest to musiałbym się sam przekonać, oczywiście jeżeli cena w Polsce nie będzie świrowata, a zamknie się w kwocie około 1000 zł. Ale kiedy to będzie i czy będzie ? nie wiadomo.
twegier... bo źródło APM nie jest w stanie określić kiedy dostarczy lornetkę. W USA ludzie przedpłacili rok temu i do dzisiaj czekają na przesyłkę, chociaż niektórzy już dostali, ale to garstka szczęśliwców.
lobudek...tak to jest ta lornetka. Ciekawe, że jest ? w Astroshopie, bo tydzień temu nie było. Muszę zadzwonić i wybadać czy mają fizycznie, czy tylko marketingowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10