Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetkowa niedziela z dwiema kultowymi porro
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wto 09 Lis, 2021   

W Łomiankach widnieje cena 3299, w Laniusie widnieje od roku na stronie ""oczekiwanie na dostawę", a jak dzwoniłem w maju to powiedzieli, że cena może być wyższa i wystawiona jest 3199, więc nie wiem skąd takie masz ceny, chyba, że po znajomości albo stały klient. Najtaniej jest od 3 m-cy na teleskopach 2799. Jak pisałem wcześniej, ceny E II śledziłem od dawna, więc wiem jakie były i są obecnie. A i tak te, najniższe, które są obecnie, w/g mnie są o 1000 zł za wysokie. :sad: Ale to jest i tak nieważne bo nie mam już parcia na E II, chyba, że trafi się jakaś okazja.

Reklama

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wojtas_B napisał/a:
mariuszi, Dawaj (w oddzielnym wątku)!

musze zdjęć trochę zrobić , z zmotać jakiś adapter do fotografii afokalnej, kilka dni wolnych z pogodą się szykuje :wink:

Wojtas_B 
Optyczny

Zdradź choć, co to jest (jako teaser).

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Nie chce sztucznie napięcia budować … :cool:

Lornetka znana i jak myśle lubiana …. w parametrze 7x50

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 10 Lis, 2021   

Kiszka i pietruszka, nie wspomnę o blasze falistej i kostce brukowe zddrożały bardziej. Wszystko zdrożało bardziej. To kwestia inflacji i kursów walut.
Niektórzy myślą, ze te 1600 sprzed 10 lat to jakiś magiczny punkt odniesienia.
EII wartuje więcej niż wynosi jej aktualna cena. Jest raczej niedoszacowana. To optyczny skarb. To nie gumowce, dachowce. Trochę żartuję, ale tylko troszeczkę.
Pozdr. Ch.
p.s. Wiking wisisz mi piwo. Musiałem Cię zastępować.

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55, Jeszcze niedawno w Łomiankach mieli ją za 2800.
Chomsky napisał coś istotnego. Oczywiście, pięknie by było, gdyby wciąż kosztowała 1600, ale odnoszenie się do tamtej ceny nie ma sensu, jeśli przeanalizuje się, jaką rzeczywistą wartość optyczną E2 stanowi obecnie na rynku w porównaniu do innych lornetek w podobnej cenie. Gdzie jest jej odpowiednik z tak pięknym, przestrzennym obrazem, tak dużym polem, taką łatwością patrzenia? Nie ma takiego.
Na początku byłem z automatu na nie z powodu braku wodoszczelności, ale to był błąd. Po pierwszym spojrzeniu przez nią poczułem, że muszę ją mieć.

Chomsky 
Entuzjasta

Wodoszczelność to cecha do ominięcia. W końcu można przerwać obserwacje i zapakować lornetkę. Stary sprzęt optyczny służył w wojsku w każdą pogodę i o każdej porze roku. Był nieuszczelniony i dział latami. Coś na ten temat wiem, jestem artylerzystą. Dobra torba, plecak, worki strunowe, nawet reklamówka pomaga załatwić problem.
Pozdr. Ch.

anatol1 
Rozmowny

Mam pytanie odnośnie większego brata (siostry ?) EII 8x30 a mianowicie 10x35. Czy jest równie dobra ? Ktoś miał/ma i może coś powiedzieć na jej temat ?

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 11 Lis, 2021   

Nikon Ell 10 x35 jest bardzo dobra lornetką. Jeśli potrzebujesz parametr 10 możesz spokojnie brać i będziesz zadowolony. Osobiście jestem zwolennikiem 8x. Obraz nie wchodząc w szczegóły jest podobny. Ell w kolekcji musi być bo dla mnie jest to odnośnik kiedy porównuje lornetki.

Volver 
Entuzjasta

E2 10x35 jest genialna! Potężne pole widzenia, także AFoV, lekka, poręczna, a nieco dłuższe tubusy powodują lepszy balans i wygodę trzymania niż w 8x30 - moim zdaniem. :mrgreen: Optyka jest praktycznie pozbawiona w 90% pola komy, a kolejną zaletą jest niemal całkowity brak odblasków pod Słońce. Dawna jakość projektu i wykonania - gorąco polecam. Wg mnie 10x35 i 600 gramów to uniwersalne parametry na każdą okazję.

leniwiec 
Rozmowny

anatol1, mam obydwie. Uważam, że obie są świetne ale wolę dziesiątkę. Wrażenie patrzenia przez otwarte okno w dziesiątce jest moim zdaniem jeszcze większe niż w ósemce. Zresztą jest trochę tak, że ta dziesiątka, dzięki rozległemu polu, daje jednocześnie wrażenia i dziesiątki i ósemki. Np. taki Prominar pierwszej generacji 8x32 (skądinąd fajna lornetka) ma zmierzone przez Arka 7.15 stopnia. W EII 10x masz niemal tyle samo obrazu, z tą różnicą, że ten obraz jest po prostu ogromny a jeszcze do tego dzięki dobrej ergonomii stabilny.

Niektórzy narzekają na AC w EII 10x. Mimo, że nie lubię tej wady, w tej lornetce specjalnie mi nie nie przeszkadza.

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 12 Lis, 2021   

Dziesiątka ma nieco większą aberrację chromatyczną. No, troszkę mi bardziej telepie. Nie wiem co lepsze, wolę ósemkę, nie wiem czemu. Może lepiej mi leży przy oku?
Ostatnio nad Sanem miałem dziesiątkę, szerokie plenery, spore odległości preferują większe powiększenia.
Pozdr. Ch.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wysłany: Pią 12 Lis, 2021   

anatol1 napisał/a:
Mam pytanie odnośnie większego brata (siostry ?) EII 8x30 a mianowicie 10x35. Czy jest równie dobra ? Ktoś miał/ma i może coś powiedzieć na jej temat ?

Odpowiadając na pytanie :
Tak , jest równie dobra :cool:

Odpowiedz do tematu