Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 30 Sty, 2022
Kondzio41... i już masz wyjaśnioną sytuację wagową. Przy takiej aperturze waga ma duże znaczenie. Trzymanie lornetki o 15 dkg cięższej daje o sobie znać już po 5-10 min obserwacji. Chyba, że ktoś jest "Pudzianem", albo używa statywu. Znając "życie" i marketing producentów, to Nikon może ważyć nawet 1 kg a Opticron 85 dkg, co i tak pozostaje dużą różnicą wagową między lornetkami. Pozostaje kwestia jakości optyki, MZ w Opticronie powinna być lepsza, ale to musisz (jak napisałem wcześniej) sam sprawdzić. Podstawowe znaczenie ma kwestia muszli ocznych, które są różne w obu lornetkach. Może się okazać, że muszle Nikona Tobie nie pasują do oczodołów albo na odwrót, Opticrona nie pasują, ma to kolosalny wpływ na jakość i komfort patrzenia przez lornetkę .
Sprawdzic pewnie bedzie ciezko. Jestem z Mielca, a tu nie ma takich sklepow. Ten Nikon jest tanszy o 100. Nie wiem jak wypada tam aberacja chromatyczna. W tescie 10x50 raczej slabo. Z drugiej strony moj wzrok doskonaly i tak nie jest.
Wysłany: Nie 30 Sty, 2022
Kondzio41... możesz kupić przez internet i jedną zwrócić. Niestety ale Aculony nie słyną z dobrej jakości optyki. Są słabsze od wcześniejszej wersji Action VII. Nawet wydając 500 zł na lornetkę pasuje sprawdzić jej jakość optyczną i przede wszystkim spasowanie muszli ocznych. Bo czym słabsza optyka(AC,nieostrość itd) to tym gorzej będziesz widział i szkoda pieniędzy na lornetkę, nawet te 500 zł.
Podczepię się pod pytanie. Która z lornetek 12x56 byłaby najlepszym zakupem w kategorii cena-jakość ?
Priorytet to obserwacje astronomiczne, głównie do tzw. szerokich pół, czyli spokojnego przeglądu nieba. A więc dobrze gdyby gwiazdy były ostre tak daleko od centrum jak się da. Wady dające się we znaki podczas dziennych obserwacji mogą być nieco większe.
anatol1...jeżeli nikt nie odpisuje to znaczy, że nikt chyba nie miał z taką lornetką do czynienia i wygląda na to, że popularniejsza jest 12x50 .
Być może. Ale jest przecież DO Roh, Monarch DCF, Vortex Diamonback a z tańszych Omegon, Celestron ...
Zależy mi na informacji n/t dachówek 12x56, nie porro 12x50 (tutaj EX12x50 chyba rządzi w kategorii cena-jakość).
Dachówki 12x56 są to chyba najrzadziej kupowane lornetki , nawet nie mogę sobie przypomnieć czy kiedykolwiek miałem taką lornetkę w rękach . Masz szansę zostać pionierem który odkrywa dziki zachód .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13