Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Lut, 2022 Podatność na sugestię podczas wyboru lornetki
Przyznam się szczerze że lubię czytać opinie uznanych autorytetów , zwłaszcza Tobiasa Mennle . Jeżeli ktoś z tak dużym doświadczeniem chwali konkretny model lornetki , nie mam żadnych wątpliwości że taka opinia jest wiarygodna i poparta latami spędzonymi z najlepszymi lornetkami . Ale widzę że nawet w jego poglądach występuje proces ewolucyjny , zwłaszcza odkąd pojawiła się najnowsza seria Swarovskiego NL . Teraz dla Tobiasa Mennle numerem jeden jest NL Pure ... długo długo nic ... i reszta świata .
Dzisiaj w "Pytaniu na Śniadanie" zaprosili jakąś - jeśli dobrze zrozumiałem, bo nie oglądałem całego wywiadu - redaktorkę, która spędziła parę dni na Malediwach, w tym chyba przynajmniej jeden dzień w super-hiper-ober-och-i-ach-luksusowym hotelu. Prowadzący usiłowali z niej wyciągnąć najpierw cenę, a potem co w tym hotelu było takiego szczególnego. No i ta pani z wielkim trudem, po naleganiach, przyznała, że cena za - uwaga! - JEDEN NOCLEG W TYM HOTELU TO ok 20 000 pln! Słownie: DWADZIEŚCIA TYSIĘCY POLSKICH NOWYCH ZŁOTYCH!! Jakby zawstydzona tą ceną zaraz dodała, że akurat ONA MIAŁA ZNIŻKĘ i zapłaciła, bagatela, 12 000 PLN, słownie: DWANAŚCIE TYSIĘCY POLSKICH NOWYCH ZŁOTYCH, za JEDEN NOCLEG, MA SIE ROZUMIEĆ!
No więc teraz Pan Redaktor "przystąpił do ataku" starając się wydusić z podróżniczki, co takiego niezwykłego za tą cenę było w tym hotelu. Najpierw zaczęła uciekać w ogólniki w stylu "wszystko" itp, aż w końcu stwierdziła, że to był hotel tak niezwykły, że "jesz w nim zwykłą pizzę a masz wrażenie (...)" - no i jak usłyszałem ten wstęp, to prawie "wziełem-i-parsknełem-śmiechem" po czym niezwłocznie wróciłem do przerwanego na moment zajęcia, czyli... prozaicznego sprzątania mieszkania.
I tak to właśnie jest z tymi "superluksusowymi markami": JESZ ZWYKŁĄ PIZZĘ, A MASZ WRAŻENIE, ŻE TO-I-TAMTO...
W lornetkach też tak to działa, chociaż oczywiście skala zjawiska jest mniejsza, no bo spędzenie choćby i jednej nocy w takim hotelu na Malediwach to coś znacznie bardziej wysublimowanego i ekstrawaganckiego, niż noszenie choćby i najbardziej luksusowej lornetki.
A niestety, sporo pospolitych ptakolubów daje się nabierać na ten marketing i wyobraża sobie, że jak kupią Swarka NL Pure (albo teleobiektyw Canona 600/4), to będą traktowani jak równorzędni członkowie elity finansowej co najmniej z listy stu najbogatszych ludzi Forbesa.
No, nie będą.
Ps: to jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
Wysłany: Sob 05 Lut, 2022
Nie jest dobrze gdy tworzymy sobie ołtarzyki z czegokolwiek. Często kupujemy coś nie dlatego że potrzebujemy ale żeby mieć ponieważ...(jest to the best, chcemy się pochwalić, nie mamy co robić z pieniędzmi...) Próżność leży w naturze ludzkiej ale Konstytucja tego nie zabrania. Szanuje tych ,którzy mimo niewygórowanych dochodów są w stanie wysupłać pieniądz na rzecz, którą maksymalnie wykorzystają, np, NL ( i wcale nie muszą aspirować do jakiejś tam elity). Tym którzy kupują aby tylko mieć - daj Boże zdrowie, skoro daje to jakąś radość. Gospodarka potrzebuje konsumentów.
Miałem 8.5x42 raczej bez problemów technicznych poza oberwaniem zaślepek ale Swarovski wysyła nowe bez problemów. Niestety największą wada dla mnie był problem z uchwytem. Nie mogę użytkować lornetek z podwójnym mostkiem. Zamienilem na nowego malucha cl companion 8x30 i nową Meoptę 7x42. To był bardzo dobry wybór.
Soniak10, wyobraź sobie taką sytuację: Jesteś myśliwym. Idziesz na polowanie zbiorowe w kole gdzie poluje wicepremier, dwóch ministrów, prezes dużego banku, Główny Inspektor Weterynarii i dowódca brygady wojsk zmechanizowanych, a Ty stoisz w gumofilcach i na szyi dynda Ci pociesznie Delta Optical Titanium 8x56 w wersji porro. I weź tu nie kup Swarka za 15 tysięcy. Tak to działa.
I znowu na forum "mądrości" o bezsensie wydawania pieniędzy na najlepsze lornetki, mało taktowne sugestie o wyłącznie snobistycznych pobudkach ludzi je kupujących i nielogiczne analogie z dziedziny ekonomii podwórkowej.
Po co to? No co to? O czym to?
Wojtas_B, bo prawda jest taka, że znaczna część wysokiej klasy sprzętu trafia właśnie w ręce snobów, reszta zaś w ręce ludzi rzeczywiście takiego sprzętu potrzebujących. Czy ja jako biedak nie mam prawa choćby pośmiać się z takich snobów? Kiedyś sprzedawałem sprzęt fotograficzny i lornetki. Miewałem nieraz tak ciekawych klientów, że o mało za głowę się nie łapałem, bo nie mogłem uwierzyć w to co od nich słyszę. Pewnego razu przyszedł człowiek, który chciał żebym sprzedał mu obiektyw do jego lustrzanki. Tylko koniecznie taki gruby, z wielką soczewką z przodu, bo z takim obiektywem będzie wyglądał bardziej pro. A ilu myśliwym w wieku 65+ próbowałem bezskutecznie odradzać pomysłu noszenia na swoich wątłych karkach lornetek 8x56 to tylko ja wiem.
Mam dzisiaj zły dzień, to i pozwalam sobie nieco na przeróżne złośliwości.
Idziesz na polowanie zbiorowe w kole gdzie poluje wicepremier, dwóch ministrów, prezes dużego banku, Główny Inspektor Weterynarii i dowódca brygady wojsk zmechanizowanych, (...)
No i to akurat jestem w stanie sobie wyobrazić, niestety...
Mechooptyk napisał/a:
Czy ja jako biedak nie mam prawa choćby pośmiać się z takich snobów?
Zdecydowanie MASZ! I ja też. Z tym, że tu nawet nie chodzi o śmianie się ze snobów, tylko swobodną wymianę zdań na temat rozmaitych aspektów pogoni za luksusem. Nie uważam, że bogaci powinni kupować tanie rzeczy - niech kupują co chcą, ale nie zgadzam się, gdy dorabiają do swoich decyzji zakupowych ideologię, że kupują to, bo potrzebują sprzętu najwyższej jakości i z tańszym nie uzyskaliby tego, co chcą, np. mieliby problemy z rozpoznaniem gatunku ptaka przez lornetkę za 3000 PLN "bo ona zniekształca kolory" itp bzdury. A przytoczyłem konkretny przykład, jaskrawo obrazujący przegięcia w tej kwestii.
Bogaci ludzie cenią swój czas. Zamiast marnować go na wybór lornetki i bawienie się w niuanse, kupują najlepszą, nawet wtedy gdy nie wykorzystają pełni jej możliwości. Bo mogą i mają na to pieniądze, a nie mają ani chęci, ani czasu bawić się w długie wybieranie. I wielokrotnie to nie jest snobizm lecz praktyczne podejście.
Ten wątek dedykuję osobie która ostatnio się pytała ... Dlaczego Mnich już nic nie pisze ? . Musicie wiedzieć że Mnich choć jest człowiekiem cichym i niezwykle skromnym . Bardzo sobie ceni perfekcję obrazu i harmonię w życiu . Dla niego kolory , kontrast i plastyczność obrazu są źródłem z którego czerpie radość i energię do życia . Niestety obawiam się że czytając niektóre wpisy , poczułby się jak Złota Rybka wrzucona do szamba . Trudno wytrzymać wasz śmiech , drwiny i poniżanie ludzi którzy spełniając swoje marzenia , kupują najdroższą optykę jaka jest dostępna . Większość właścicieli topowych lornetek , omija forum lornetkowe z daleka .
Wysłany: Nie 06 Lut, 2022
Abs napisał..." Szanuje tych ,którzy mimo niewygórowanych dochodów są w stanie wysupłać pieniądz na rzecz, którą maksymalnie wykorzystają, np, NL ( i wcale nie muszą aspirować do jakiejś tam elity)".
Abs, jaką kwotę dochodów uważasz za niewygórowaną ?. Pytam tak z ciekawości.
Jan55, ale po co pytasz? Żeby dalej jątrzyć ten głupi wątek? Niewygórowana dla jednego, jest wygórowana dla drugiego. A nawet dla tej samej osoby podobna kwota na różnych etapach życia jest różnie odbierana.
Opowiem Ci historię. Będąc na studiach doktoranckich zarabiałem jakieś 900 zł miesięcznie. Musiałem wyremontować mieszkanie, gdzie trzeba było wyburzyć solidną ścianę, skuć tynki i cały ten gruz wynieść na dość odległy śmietnik. Znalazłem ekipę, która chciała mi to zrobić za 700 zł. Ponieważ to był prawie miesiąc mojej pracy, zakasałem rękawy i przez ponad weekend zrobiłem to sam. Teraz bez wahania był zapłacił. Czy w związku z tym te 700 zł było kwotą wygórowaną czy niewygórowaną?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 16