Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Lut, 2022
Arek napisał"Jan55, ale po co pytasz? Żeby dalej jątrzyć ten głupi wątek?"
Arek...ja napisałem "Pytam tak z ciekawości". Pisząc to nie miałem nawet zamiaru ciągnąć tego wątku nie mówiąc o jątrzeniu. Chciałem, z czystej ciekawości, dowiedzieć się, jaka kwota jest dla kogoś, niewygórowanym dochodem. Tyle i tylko tyle .
Zauważyłem już, że pisanie na tym forum o lornetkach nie kosztujących kilka tysięcy i więcej jest "obraźliwe" dla co niektórych, ale pisanie o zakupach lornetek za 12000 też "dotyka" co niektórych .
Co do wynoszenia gruzu to też przechodziłem taką ścieżkę jak Ty (wynoszenie gruzu), ale nie wynikało to z moich niewygórowanych zarobków (10 lat temu było to 1800 zł na rękę), tylko z tego, że nie było chętnego żeby zarobić, bo trzeba było znosić gruz z 4 piętra .
To "pisanie o zakupach lornetek za 12000" po raz kolejny odbywa się w tonie pogardliwym, który sam pogardy jest godny, nie do przyjęcia na forum, które powinno skupiać miłośników optyki. Znów muszę czytać wpisy poziomem przypominające bzdurne komentarze gminu na portalach z wiadomościami, wpisy przesiąknięte małostkowością, zazdrością, chłopską filozofią w najgorszym znaczeniu tego słowa i po prostu zwykłą durnotą.
Na CN czy BF też ludzie piszą o dużym wydatku, jakim jest zakup NL czy SF. Tak, dla ludzi z Zachodu też to nie są grosze. Tylko tam widzę raczej dywagacje, czy warto wydać na NL, gdy ma się świetnego poprzednika EL, jakie będą korzyści z takiego awansu itp. Nie spotykam zawistnych komentarzy, a ten, który nie ma dużego budżetu, często gratuluje innemu zakupu lornetki nr 1, życząc często sobie w duszy, że kiedyś sam dostąpi tej przyjemności.
Wojtas_B, gdybyś wiedział ile "durnoty" jest wśród polskich myśliwych, o których wspomniałem w swoim poprzednim poście, to pewnie byś się w nieco innym tonie wypowiadał. Zaznaczam, że rozumiem sens i potrzebę istnienia łowiectwa. Jednakże widząc ogromną patologię w tym środowisku i to jak ludzka głupota i pazerność szkodzi przyrodzie, nie powstrzymuję się przed tego typu wypowiedziami. Tyle z mojej strony, bo trochę rzeczywiście zboczyłem z tematu wątku; za co wszystkich przepraszam.
Ostatnio zmieniony przez Mechooptyk Nie 06 Lut, 2022, w całości zmieniany 1 raz
Wojtas_B...czemu Ty bierzesz te wpisy, o zakupie lornetek za 12000, personalnie do siebie. Tutaj wcześniej były durnowate wpisy o zakupach lornetek za 600 do 1500 zł, że to dla biedoty ze slamsów i wtedy nie pisałeś nic o zaprzestaniu pisania takich postów, bo Cię to nie dotyczyło? Wyluzuj, kupiłeś taką lornetkę, bo Cię stać, to chwała Ci za to. Cieszysz się z niej to też super, jak napiszesz coś o niej to my też się ucieszymy i jeszcze coś się dowiemy o NL-ach. Ale nie reaguj od razu na każdy wpis tego typu, chyba, że personalnie będzie się odnosił do Ciebie, a wtedy napisz..."tak mam pieniądze, stać mnie na to więc kupiłem i się z tego cieszę" .
Akurat te wpisy, do których się odniosłeś zawierają w jakimś stopniu prawdę, ale nie odnoszą się do Ciebie. Nikt, chyba?, Ci tutaj na forum nie zazdrości zakupu a przynajmniej ja.Takie jest moje zdanie i z nim się zgadzam, Ty może nie koniecznie, a wtedy mówi się trudno i czyta się forum dalej.
Uprzejmie proszę o jeden konkretny cytat , w którym ktoś napisał że lornetki z przedziału cenowego 600-1500 zł są to lornetki dla biedoty ze slamsów . Jeden cytat ! .
Odpowiadam na pytanie Jana "Abs, jaką kwotę dochodów uważasz za niewygórowaną ?. Pytam tak z ciekawości."
Dokładnie tak jak pisze Arek. Mamy tutaj wyraźny relatywizm czyli ocenę własną. Niby można się pokusić o jakieś przykłady uogólnione, np że dochód niewygórowany to cząstka ceny lornetki NL a wygórowany - odwrotnie. Nie znaczy to że taka lornetka jest przeznaczona tylko dla jednej grupy nabywców. Jest przeznaczona dla tych którzy ją chcą i są w związku z tym skłonni wydać tę sumę. "Wolnoć Tomku w swoim domku" jak pisze pośrednio Arek o remoncie w swoim mieszkaniu.
Abs napisał..."Nie znaczy to że taka lornetka jest przeznaczona tylko dla jednej grupy nabywców. Jest przeznaczona dla tych którzy ją chcą i są w związku z tym skłonni wydać tę sumę".
Abs napisał..."Nie znaczy to że taka lornetka jest przeznaczona tylko dla jednej grupy nabywców. Jest przeznaczona dla tych którzy ją chcą i są w związku z tym skłonni wydać tę sumę".
Masz rację. Dziękuję za odpowiedź.
W końcu to do Ciebie dotarło...
Szkoda, że tak późno...
Wysłany: Pon 07 Lut, 2022
Binokularnik napisał...''W końcu to do Ciebie dotarło...
Szkoda, że tak późno..."
Ponieważ zacytowałeś tekst z mojego cytatu(wpis Abs) to mniemam, że odnosi się do mnie, Jeżeli tak to napisz dokładnie co do mnie dotarło, bo nie rozumię Twojego wpisu. Napisz jaśniej o co Ci chodzi .
Zadałem w tym temacie jedno, nie mające podtekstów, pytanie do Abs, co rozumie przez dochód niewygórowany, na co On odpisał filozoficznie i naukowo, a ja nie mający na myśli, rozwijania tego tematu, zakończyłem podziękowaniem i przyznaniem racji, na co Ty od razu piszesz że coś do mnie wreszcie dotarło, tak jakby do tej pory coś do mnie nie docierało. Więc napisz dokładnie co do mnie nie docierało, bo widzę, że z jednego pytania zaczyna się robić wielkie gówno, że napiszę tak ordynarnie. Myślę, że ten Twój wpis, to odegranie się za to, że Ci kiedyś, którymś moim wpisem "nadepnąłem na odcisk", chyba, że się mylę.
Odnoszę wrażenie, że to forum zaczyna przybierać styl "wojenki warszawsko-krakowskiej" a szkoda bo doprowadzicie do tego, że pewnego dnia na forum zostaną "cztery osoby na krzyż", które i tak w pewnym momencie się "pozagryzają", bo to takie polskie postępowanie jest.
Jeszcze jedno, jeżeli jeszcze komuś, na tym forum, nie pasuje moje uczestnictwo (moje posty), to proszę o wystąpienie do właściciela forum o wykreślenie mnie z listy uczestników i będzie po sprawie. Mniej moich postów, mniej stresu dla co niektórych uczestników forum.
Z największym bólem i trwogą , przeczytałem informację kolegi Jana55 w której zauważył że jest ktoś tak nikczemny na naszym forum lornetkowym . Kto uważa że lornetki z przedziału cenowego od 600-1500 zł są to lornetki dla biedoty ze slamsów . Zacząłem analizować czy przypadkiem nie pochwaliłem się na forum zakupem lornetki z tego właśnie przedziału cenowego . Z przerażeniem stwierdziłem że 1 sierpnia 2021 roku naiwnie pochwaliłem się na naszym kochanym forum zakupem wspaniałej lornetki Hensoldt Wetzlar 8x30 za kwotę 150 zł . A jeszcze później napisałem że jest to lepsza lornetka od Zeissa 8x30 Oberkochen . Oznacza to że jestem w hierarchii społecznej znacznie poniżej biedoty ze slamsów . W związku z powyższym zwracam się z uprzejmą prośbą do kolegi Jana55 żeby wskazał osobę która wprowadza kastowość na forum lornetkowym .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10