Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jako, że nikt o 12x56 nie pisze, wspomnę o czymś podobnym. Miałem z 10 lat temu Minoxa 13x56 BL BR i nawet dość stabilnie dało się to powiększenie z ręki utrzymać, jako, że lornetka była długa i dość ciężka, a to pomaga. Sprzedałem bo miała dużą aberrację chromat. Jak było na gwiazdach już nie pamiętam.
Od dawna chodził mi po głowie zakup mocniejszej lornetki bo mam same ósemki i jedną 6,5x21.
Pierwsze podejście miałem ok. roku temu. Kupiłem Olympusa EXPS 12x50. Nie umiałem jej jednak ustabilizować na tyle aby przewaga powiększenia dawała dodatkowe szczegóły obserwowanych obiektów. Owszem widziałem większe obiekty ale drgania nie pozwalały wyciągnąć więcej informacji niż stabilny obraz z ósemki. Porzuciłem więc temat bo lornetki używałem głównie podczas wyjazdów w góry i na rowerze. Lornetkę zwróciłem.
Ostatnio jednak rzadziej wyjeżdżam w Beskidy a częściej chodzę na spacery po okolicy. I znów naszło mnie, że przydałaby mi się większa moc w lornetce. Jak oglądam ptaki wodne na okolicznych zbiornikach czy rozległych polach to ósemka niedomaga .
Byłem dziś w sklepie i przymierzyłem się znów do tego Olympusa i o dziwo ustabilizowałem go w stopniu zadowalającym bez większych problemów. Na bliskich obiektach do 30 metrów większe powiększenie nie wiele wnosiło. Ale już oglądając obiekty 70 - 150m moim M7 8x30 widziałem, że coś jest a dwunastką widziałem co to jest. Oczywiście mam na myśli małe obiekty. Olek był jaśniejszy od M7 i obraz poza niewielkim polem był ok.
Później wziąłem na testy Pentaxa SP 12x50. Również nie było większych problemów ze stabilizacją. Jednak optycznie był sporo gorszy. Cały obraz jakby się iskrzył a na wszystkich krawędziach budynków były żółte obwódki...W ten szary nieprzyjemny dzień aż prawie fajnie patrzyło się na ten pokolorowany obrazek .
Potem poprosiłem o Nikona EX 16x50 i wydawało mi się, że to musi być również dwunastka bo nie widziałem różnicy w powiększeniu. Ustabilizowałem go równie łatwo jak poprzednie ale obraz był słabszy niż w Olympusie.
Ten Olympus od biedy by mi starczył ale wiem, że po czasie bym żałował oszczędności tak jak było w przypadku Kowy SV 8x25. Dlatego chciałbym kupić coś lepszego. Na ten moment mam trzy typy: Vortex Viper 12x50, DO Chase 12x50 i jeszcze zastanawiam się nad Bushnelem Forge 15x56. Ten ostatni jest okrutnie ciężki 1450 g ale może ta waga pomogłaby okiełznać większą moc? Na dwu- trzy godzinnym spacerze może bym dał rady. Nie prowadzę dłuższych obserwacji. Jak coś mnie zaciekawi to zerknę kilkanaście sekund i idę dalej. Chciałbym zamówić dwie lornetki i lepszą zostawić. Jakie są Wasze doświadczenia z tymi modelami co radzilibyście wziąć pod uwagę? Oczywiście inne propozycje mile widziane.
Często tutaj na forum pada stwierdzenie, że porro jest optycznie równe dwukrotnie droższej dachówce więc przy cenie Olka 750 zł aby kupić coś lepszego należało by szukać w przedziale 2-3 tys. Dlatego zainteresowałem się Viperem. Jednak więcej pozytywnych opinii znalazłem na temat serii Chase od DO. Proszę o pomoc w wyborze.
Vortex Viper 12x50, DO Chase 12x50 i jeszcze zastanawiam się nad Bushnelem Forge 15x56
Co do DO Chase to nie powiem, bo nie miałem w ręku, ale jak zapewne wiesz, wielu internautów ocenia bardzo pozytywnie tą serię Delty. Moi znajomi, głównie myśliwi, którzy ich używają, przeważnie o średnicy 42mm, również sobie je chwalą.
Co do Bushnella 15x56 to mogę powiedzieć tylko tyle, że miałem przez chwilę w ręku lornetkę o podobnej masie i chyba gabarytach - Docter Nobilem 8x56 i... czym prędzej odłożyłem tą cegłę zastanawiając się, jak można dźwigać ją na szyi. Fakt: kolega, który ją miał, woził ją jedynie w samochodzie, a brał do ręki na krótko, gdy potrzebował, raczej nie nosił jej na szyi. A jest ona i tak o 100 g lżejsza od tego Bushnella.
Natomiast jedyną z tych lornetek, którą mam i używam (służbowo) jest właśnie dokładnie ten Viper 12x50. Pierwsze wrażenie: obraz bardzo czysty, klarowny, a gabaryty i waga zdumiewająco mała jak na te parametry. Również bardzo dobrze "trzyma się dłoni".
MZ jeżeli wybierzesz między DO a Vortexem, to nie będziesz żałował.
Ps: a tu masz porównanie
Wysłany: Sro 09 Lut, 2022
gruber...Bushnell to cegła o małym polu i słabej transmisji, natomiast Vortex jest lżejszy, zgrabniejszy z większym polem o 1* i znając Vortexy na pewno jest jaśniejszy. Co do Chase to ma bdb opinie no i jest najmniejsza ma duże pole i optycznie na pewno jest porównywalna z Vortexem. Kwestia tylko porównania 1 do 1 albo kupienie na "czuja". Różnica w cenie też znaczna na korzyść Chase.
No wybór nie jest prosty. Nie ukrywam, że Forge kusi mnie największym powiększeniem.
Jan55 pole ma wyraźnie mniejsze od obydwu dwunastek ale to chyba koszt większej mocy. Wychwalana przez wszystkich Meopta Meostar z takimi parametrami kosztująca obecnie 6000 zł ma takie samo...Na Wzrokowcu kolega Kot Sylwester napisał recenzję tej Forge, która jest mocną pochwałą. Nie zauważył aby jej jasność była słaba. Wiem, że Arek w teście mocno krytykował słabą transmisję ale napisał, że mimo tego to jest dobra lornetka. Zawiódł się bo oczekiwał super wyników.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że waży blisko dwa razy więcej niż Viper i może się skończyć tak, że nie będzie mi się chciało jej używać...Bo co prawda w zestawie są szelki ale nigdy nie używałem takiego ustrojstwa i nie wiem czy mi to podejdzie.
Ale zanim wczoraj przekonałem się, że jestem w stanie utrzymać 12x a nawet 16x w Nikonie cały czas myślałem o jakiejś opcji do oglądu na większe odległości. Myślałem o Canonie IS 15x50 ale cena 6 tys. i do tego rok gwary skutecznie mnie odstraszyły. Myślałem też o lunecie ale nie ma opcji aby mi się chciało targać statyw. Do tego to rozwiązanie stacjonarne a ja potrzebuję sprzęt do spoglądania podczas spacerów.
Z tych dwóch dwunastek bardziej wizualnie leży mi Viper i jest z kolei najlżejszy. Przy tak nie wielkiej masie mógłbym go sporadycznie zabierać do plecaka podczas rowerowych wycieczek do obserwacji w ciekawych punktach widokowych.
Delta z kolei kusi ceną i być może okazać się, że leży mi do twarzy najlepiej.
No na ten moment to wygląda, że powinienem chyba zamówić wszystkie trzy i na spokojnie podjąć decyzję.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy wiecie jak w praktyce wygląda proces gwarancyjny w przypadku tych trzech firm? Czy naprawiają, wymieniają sprzęt bez łaski czy też odwrotnie robią problemy. Bo ja np. oddałem na gwarancji do Teleskopy.pl rozkolimowaną Kowę SV 8x25 i po kilku tygodniach ze Szwecji przyszła do mnie paczka z nową SV II. Czyli i Kowa i sklep stanęli na wysokości zadania.
Przyszło mi jeszcze do głowy, że prędzej czy później zachoruję na model 10x50 aby mieć naprawdę jasną lornetkę. Łatwiej będzie uzasadnić jej zakup gdy w szafie będą 8x i 15x niż gdyby były 8x i 12x
Mam trochę inne podejście - na ptaki prawie zawsze zabieram monarcha 5 12x42, jak dla mnie jest wystarczająco ostry, aberracja nie jest uciążliwa, pole ma przyzwoite. No i blisko ostrzy. Miałem SE 12x50 i EXWPI 12x50, ale sprzedałem, wygoda przeważyła - tu nawet o wagę nie chodzi, ale o poręczność, jak jeszcze lunetę i lustrzankę trzeba targać. Nikon właśnie odświeżył tą serię 5 i myślę o wymianie na nowszy model. Oczywiście NL 12x42 też kusi, ale (może na szczęście) nie miałem okazji przez niego spojrzeć.
Lubię duże powiększenia, ósemek nie używam, ale powyżej 12x z ręki bym nie wchodził, tu już drgania zabijają przyjemność z obserwacji.
Wysłany: Czw 10 Lut, 2022
gruber...co do gwarancji to z Kowy dostałem też nową lornetkę, co do Bushnella Nitro, którego reklamowałem na urywajace się zatyczki obiektywów, to dostałem zwrot pieniędzy a co do Delty to serwis jest w Polsce i to serwis podobno bdb. Vortexa nie reklamowałem ale w USA jest baedzo chwalony za gwarancję VIP, natomiast jak to funkcjonuje na inne kraje świata to nie wiadomo. Na pewno lornetkę wysyła się na własny koszt tam i z powrotem a to ponoć kwota z ubezpieczeniem około 300 $, więc każdy się zastanowi czy jest sens reklamować, chyba, że to model Razor za większe pieniądze kupiony.
Napisałeś jeszcze..."Przyszło mi jeszcze do głowy, że prędzej czy później zachoruję na model 10x50 aby mieć naprawdę jasną lornetkę. Łatwiej będzie uzasadnić jej zakup gdy w szafie będą 8x i 15x niż gdyby były 8x i 12x".
Mając w szafie 8x i15x jaki jest sens kupowania 10x, w/g mnie to już raczej dobrą 8x i do tego 12x i 15x, ale może się mylę. To lepiej wiedzą bardziej obznajomieni w lornetkami z dużym zbliżeniem .
Mam trochę inne podejście - na ptaki prawie zawsze zabieram monarcha 5 12x42, jak dla mnie jest wystarczająco ostry, aberracja nie jest uciążliwa, pole ma przyzwoite. No i blisko ostrzy. Miałem SE 12x50 i EXWPI 12x50, ale sprzedałem, wygoda przeważyła - tu nawet o wagę nie chodzi, ale o poręczność, jak jeszcze lunetę i lustrzankę trzeba targać. Nikon właśnie odświeżył tą serię 5 i myślę o wymianie na nowszy model. Oczywiście NL 12x42 też kusi, ale (może na szczęście) nie miałem okazji przez niego spojrzeć.
Lubię duże powiększenia, ósemek nie używam, ale powyżej 12x z ręki bym nie wchodził, tu już drgania zabijają przyjemność z obserwacji.
Ja spojrzałem przez NL 12x42. Przy pierwszej okazji miałem wrażenie znalezienia się w innym świecie. Potem spojrzałem drugi raz po paru tygodniach i choroba przeszła w fazę nieuleczalną.
Popatrz też przy okazji, a będziesz miał w życiu nowy cel - uzbierania paru złotych na coś, co jest tego warte.
Marcinkle no jak chodzisz z większą ilością sprzętu to waga i wielkość ma duże znaczenie. Ja na spacery chodzę z plecakiem w którym mam najważniejsze rzeczy czyli lekkim.
Jan55 jeśli z Vortexem jest tak jak piszesz to właściwie można uznać, że nie ma gwarancji...
1200 zł za transport tam i z powrotem to połowa wartości Vipera. A nigdy nie wiadomo co producent odpowie na nasze roszczenia. Gdzie znalazłeś takie informacje?
Czy Bushnela musiałeś odsyłać czy może oddawałeś osobiście do Militaria w Krakowie?
Dobrej ósemki nie zamierzam kupować bo już mam Kowę 8x25, M7 8x30 i Victory 8x25. Więc dość tych ósemek. 10x50 jest uniwersalna dla mnie bo nie powiela powiększenia 8x a źrenica 5.0 jest pewnie maxem moich możliwości bo mam prawie 5 dych na karku. Uniwersalna nie znaczy najczęściej używana. Ze względu na to, że dużo śmigam na rowerze najczęściej mam przy sobie Victory. A na pieszych wycieczkach, spacerach M7. Ta mocna lornetka byłaby używana wtedy gdy wybierałbym się nad wodę lub otwarte tereny.
gruber...szkoda, ze wcześniej nie napisałeś o tych 8x bo bym się tak nie rozpisywał Ale do rzeczy,Gwarancja Vipera jest i to ważna ale niestety kosztuje bo nie mieszkamy w USA i trzeba wysyłać do nich. Użytkownicy w USA i Kanadzie też płacą za przesyłkę, tylko dużo mniej, około 100$ z Kanady. Bushnella musiałem wysłać bo kupowałem w sklepie internetowym, a rozpatrzenie reklamacji trwało 4 godz. od momentu otrzymania przesyłki z mojej strony. Pieniądze zwrócono mi z kosztami przesyłki, ale musiałem się o to upomnieć.
Co do lornetek, jeżeli masz tyle 8x i takich jak piszesz, to zakup 10x50 jest uzasadniony jak najbardziej. Pasowała by Ci 10x z jak największym polem i bdb optyką, co by nie okazało się np, że Victory 8x25 daje lepszy widok niż 10x (jakość optyczna i wielkość pola), pomijam jasność i gabaryty obu lornetek, bo w dzień to jest mało zauważalne (jasność).
marcinkle,...myślałem kiedyś nad tym Nikonem 12x42, bo lekki i mały ale to pole 5* mnie powstrzymywało. Jakoś nie mogę się "przystawić" do tak małych pól, 6,5* to dla mnie minimum, przy którym odczuwam komfort "ogarniania" obrazu.Może ja tylko tak mam . Co do "nowego" M5 12x42 to zmienili tylko na papierze wielkość pola z 5* na 5,1* no i obudowę a wszystko pozostałe jest po staremu ale ja tego nie sprawdzałem tylko wiem od kogoś kto sprawdził i nie stwierdził żadnych zmian tak w M7 jak i w M5. Dlatego może zaczęły znikać ze sklepów, stare M7 8x30 i M5 12x42 bo ceny ostatnio miały bdb.
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Czw 10 Lut, 2022, w całości zmieniany 2 razy
Wojtas - nie kuś, może to i lepiej, że nie patrzałem przez NL bo cena skutecznie gasi wszelkie zapędy do kupna. Zresztą jakoś z wiekiem ( może się wzrok pogorszył)już nawet dobra optyka nie robi na mnie takiego wrażenia jak kiedyś. Kupiłem kilka m-cy temu aktualną wersję Habichta 10x40, no i owszem jest ostro jak lubię, ale jakiegoś efektu "wow" nie było. A pamiętam jak jakieś 8? lat temu na pokazie Swarovskiego nawet companion robił duże wrażenie.
Też miałem podobny problem skończyło się na Vortex Viper 12x50.
Dla mnie w tej cenie nic lepszego nie znalazłem.
Tak z woli ciekawości co to może być za optyka:
DDoptics Binoculars Pirschler 12x56 Gen. 3 green
DDoptics Pirschler 15x56 Gen. 3 green
DDoptics EDX 8x30 Fieldstar - pole widzenia aż 8,6 stopnia.
merkury, to firma pokroju GPO. Ogólnie produkują optykę na wysokim poziomie jak GPO a porównywalną z optyką Zeiss Conquest, Leica Trinovid. Ceny mają wysokie za serię EDX.
DDoptics EDX 8x30 Fieldstar - pole widzenia aż 8,6 stopnia to lornetka taka jak GPO Passion 8x32 lub Nikon HG 8x30, Zeiss SF 8x32 Swarovski CL 8x32 C B, Zeiss Conquest, z prawie identyczną, zmierzoną, transmisją. Jak porównasz zdjęcia GPO i DDoptics to zobaczysz,że DDo jest klonem GPO o nieco zmienionym wyglądzie. W sieci prawie nic o tych lornetkach( z tej serii) nie ma więc nie wiadomo o co chodzi.
Na wstępie Kot Sylwester dziękuję za wiadomość. Odpowiedziałem na nią ale nie wiem czy odpowiedź dotarła do Ciebie bo w skrzynce status "brak wysłanych wiadomości". W razie czego daj znać proszę czy ją odczytałeś.
Byłem wczoraj na przejażdżce rowerowej w Łączanach i pierwszy raz miałem okazję obserwować czaple białą. Najpierw w odległości ok 150 m i ósemka spoko pokazała wystarczająco dużo szczegółów. Późnej siadłem na wale między Wisłą a stawem i na nim również obserwowałem czaple białą i siwą. Ale tutaj odległość był ok. 250 m i wyraźnie brakowało mi mocy w szkle. Zaraz po powrocie zamówiłem Forge. Napisałem również zapytanie do sklepu jak wygląda sprawa gwarancji Vortexa. Dostałem odpowiedź, że gwarancje obsługuje krajowy dystrybutor i klient nie musi sam wysyłać lornetki za ocean.
Wysłany: Pią 11 Lut, 2022
gruber, czy pytałeś o gwarancję dożywotnią po upływie dwuletniej sklepowej ? Bo coś mi nie pasuje, jeżeli w Stanach muszą płacić to dziwne by było, że z Polski się nie płaci. Może chodzi o to, że wysyłasz do dystrybutora ale z pokryciem kosztów wysyłki. Kosztów nie pokrywasz w przypadku 24-ro miesięcznej rękojmi sklepu. Reklamowałem Kowę, Bushnella i Bressera w okresie gwarancji, więc nie płaciłem za koszty wysyłki, ale po tej gwarancji powiedziano, że gwarancja producenta np 10 lat będzie w mojej gestii, czyli do serwisu , w innym sklepie też było podobnie. Można prawdopodobnie wysłać przez sklep w którym dokonano zakupu ale nie sądzę aby sklep był skłonny do pokrycia kosztów wysyłki, do serwisu, za klienta, a już nie do USA gdzie te koszty są wysokie. Może się mylę, nie miałem sytuacji, żeby reklamować lornetkę po upływie gwarancji sklepowej, bo wtedy te wszystkie niuanse wychodzą na jaw . Trzeba by napisać np do Vortexa i niech Vortex odniósłby się do tego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9