Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obserwacje z reki z powiekszeniem 12x.
Autor Wiadomość
gruber 
Bywalec

Wysłany: Pon 14 Lut, 2022   

Jan55 chcąc doprecyzować szczegóły warunków gwarancji wysłałem kolejne zapytanie. Niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Zadzwoniłem więc na drugi dzień. Sprzedawca zapytał czy to ja wysyłałem zapytania mailem. Kiedy potwierdziłem włączyła mu się funkcja nieuprzejmości. Więc nie udało mi się tego doprecyzować.
Wychodzę z założenia, że są dwa lata gwary/rękojmi i akceptuję to. Będzie więcej super. Zresztą nie wiem jak wygląda gwarancja w Bushnelu. Naj ważniejsze aby, któraś lornetka mi podpasowała. Oby nie obie bo będzie ból głowy, którą zostawić :mrgreen: .
Oczywiście ze względu na wybitną uprzejmość sprzedawcy podczas rozmowy telefonicznej lornetkę zamówiłem gdzie indziej.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 14 Lut, 2022   

gruber, tak właśnie u nas wyglądają warunki różnych gwarancji, oczywiście te po upływie tej dwu letniej :shock: . Życzę Ci obyś nie musiał w ogóle korzystać z gwarancji. Napisz coś więcej na temat zakupionej lornetki, oczywiście jak się z nią "oswoisz".

gruber 
Bywalec

Wysłany: Wto 15 Lut, 2022   

Rano o 7.00 odebrałem z paczkomatu Vortexa :mrgreen: . Od razu zacząłem go testować. Śruba ostrości pracuje za ciężko. Za to mostek moim zdaniem za luźno. Nie wpływa to póki co negatywnie na pracę lornetki ale nie wiem czy da się to samemu kiedyś dociągnąć? Jeśli ktoś z Was ma wiedzę w tym temacie proszę o info. Lornetka jak na tak duże powiększenie leciutka. Muszle są dla mnie wygodne ale ich praca i ogólny odbiór nie wzbudza we mnie przekonania, że są wysokiej klasy. Łatwo ustawia się do moich oczodołów. Efekt blackout minimalny w porównaniu do mojego M7. Po testach parapetowych wziąłem Vipera nad wodę popodglądać ptaszory na mojej miejscówce. Na dzień dobry na drzewie ok. 200 m trzy czaple. Jedna biała dwie siwe. Rzut oka przez M7 potem Viper. Jest odczuwalnie lepiej, widać już jakieś szczegóły. Choć oczywiście była nadzieja na więcej... Dość szybko ogarnąłem stabilizację i nie miałem z tym żadnych problemów. Lornetka przypadła mi do gustu i już widziałem oczyma wyobraźni, że M7 straci szanse na lokalnych spacerach.
Po kilkunastu minutach trzeba się zbierać z powrotem, bo kiedy przypinałem rower to dostałem smsa, że Bushnel czeka na Orlenie :razz: .
Jak wziąłem paczkę do rąk to wiedziałem już, że waga Forga będzie problemem...
Wróciłem do domu wypakowałem Forga i testuję obie przez okno. Nie mogę ustabilizować żadnej, co jest? Przypomniałem sobie, że już pora obiadowa z emocji nie czułem głodu. Zjadłem coś na szybko, Monstera do plecaka razem z trzema lornetkami i długa z powrotem nad wodę.
No niestety Forge to cegła ciężka jak cholera :grin: . Zdecydowanie w moim przypadku bardziej podatna na blackoty. Ale po kilku godzinach spędzonych nad wodą obcykałem sobie jak ją ustawiać aby było ok. Muszle gorzej mi podchodzą ale ich wykonanie i praca moim zdaniem lepsza niż w Viperze. Nad wodą nie miałem już żadnych problemów z ustabilizowaniem obu lornetek. Mam wrażenie, że nie miałbym też problemu z 18x. Oczywiście jak już pisałem na co dzień nie prowadzę dłuższych obserwacji choć dziś wyjątkowo używałem lornetek dwie godziny ciągiem. Waga Bushnela niestety jest mocno odczuwalna. Oczywiście nie używałem paska czy szelek więc moje dłonie odczuwały trud dźwigania tego kowadła :grin:
Nie zdecydowałem się jak na razie którą zostawić.
Jeśli chodzi o stabilność to ogarniam obie bez większych problemów.
Jasność o dziwo bez większych różnic w dzień jak i wieczorem.
Odbiór wielkości obrazka w obu całkiem zadowalający. Absolutnie nie ma mowy o patrzeniu przez dziurkę. Jest lepiej niż przypuszczałem.
O dziwo patrząc na białe ptaszory siedzące na barierce bez problemu widać było filetowe blaski na ich obrysach. Ale było to zauważalne tylko przy bardzo wolnym przesuwaniu lornetki wzdłuż szpaleru ptaków. W obu lornetkach ale w Viperze trochę mocniej.
Jeśli chodzi o różnicę w powiększeniu to... no nie widać jej specjalnie.
Viper gabarytowo oczywiście pasuje mi bardziej. Lecz jednak trochę bardziej podoba mi się widok z Forga.
Etui na Vipera fajne ale ciasne. Na Busnela w sam raz ale jak i lornetka wielkie jak...
Ptaki fruwające obok mnie 20-50 m dosć łatwo uchwycić w kadr. Ale samoloty już dużo trudniej, to niestety nie ósemka z dużym polem :grin:
Ciężki orzech do zgryzienia..

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wto 15 Lut, 2022   

gruber...fajnie piszesz :smile: . MZ to są właśnie dylematy zakupu dużych i ciężkich lornetek z małymi polami. Powinieneś jeszcze spróbować Delty Chase 12x50, a nuż Ci spasuje muszlami i optycznie. Co do muszli Vortexów to jest to sprawa problematyczna, żeby było dobrze to muszą naprawdę spasować do oczodołów. Mają cieniutkie ranty i to powoduje, że nie są komfortowe dla każdego, chociaż mnie, o dziwo, w miarę to nie przeszkadza. Masz trochę czasu (14 dni) więc potrenuj i zobaczysz czy Ci któraś spasuje bardziej :wink: .

gruber 
Bywalec

Wysłany: Czw 17 Lut, 2022   

Drugi dzień testów za mną. Decyzja zapadła. Niestety okazało się, że choć wiedziałem o dużej masie Bushnella i byłem skłonny ją zaakceptować to właśnie ten czynnik zdecydował o jego przegranej.
Proszę pamiętajcie, że wszystko co napiszę poniżej jest moją subiektywną opinią. Nie mam technicznej wiedzy na tematy optyki i miałem styczność z kilkoma zaledwie lornetkami.
Forge jest moim zdaniem lepszy optycznie od Vipera. Obraz z niego bardziej mi się podoba. Jest lepiej wykonany. Jego duża masa nie przeszkadza mi podczas obserwacji. Nawet wydaje się, że stabilizuje instrument. Obraz jest stabilny co najmniej jak w Viperze. A kiedy chwytałem za koniec tubusów to może efekty były nawet lepsze niż w dwunastce.
Przez dziesięć minut oglądałem dzięcioła zielonego buszującego w trawie jakieś 100 metrów ode mnie i nie mogłem za nic stwierdzić czy widzę go większego przez Forga czy tylko wiem, że tak jest (testy Arka). Niestety pomimo tylu godzin spędzonych z lornetkami to wystarczy te kilka sekund przy zmianie lornetki aby już nie móc dostrzec różnicy w powiększeniu.

Podczas korzystania z obydwu lornetek doszedłem do wniosku, że to może będzie mój podstawowy sprzęt do użytku lokalnego. Tak mi podeszło to powiększenie. Być może to tylko efekt nowej zabawki :grin: I tutaj masa Forga jest kłopotem. Założyłem pasek i podczas testu siedziałem z Forgiem na szyi przez 30-45 minut na zmianę patrząc przez niego i przez Vipera. Po tym czasie czułem już zmęczenie karku. A podczas trzymania go w ręce przez kilka minut też już ręka odczuwała dyskomfort. Oczywiście są jeszcze szelki ale uznałem, że nie będę na siłę się przekonywał iż Bushnell jest dla mnie.

Uznałem, że Viper choć minimalnie gorszy optycznie i pod względem wykonania będzie lepszym wyborem. Jego najpoważniejszą wadą jest ciężko pracujące pokrętło ostrości. Przy ciasnawy futerał to niewielka niedogodność za to jest zdecydowanie mniejszy co przekłada się na dużo większą mobilność przy przewożeniu w plecaku. No i koronny argument efekt blackout jest wielokrotnie mniejszy niż w Forge, który pod tym względem jest podobny do M7. Oczywiście ogarnąłem jak go ustawiać aby tego efektu nie było jednak zawsze to dłużej trwa. Wracając z miejscówki nad wodą odwiedziłem kolejną gdzie urzędują myszołowy. Z plecaka wyciągnąłem już tylko Vortexa i poszedłem na półgodzinny spacer z lornetką w ręku. Ciężar nie sprawiał dyskomfortu a drapole wyłuskiwałem dużo wcześniej niż ósemką M7. W sumie myślałem wieczorem czy nie dołożyć do jakiejś lepszej dwunastki ale podnosząc limit o 1000-1500 nie znalazłem nic dużo lepszego.

Wniosek dodatkowy po kontakcie z tymi lornetkami (Wiem, że nie odkrywczy) jest taki, że testy testami, również opinie innych użytkowników nie koniecznie przekładają się nasz odbiór konkretnych lornetek. Trzeba jak najwięcej modeli testować osobiście co nie jest łatwe biorąc pod uwagę mizerię naszego rynku. W testach Arka transmisja Forge wypadła słabo a ja nie dostrzegłem różnicy w porównaniu do Vipera. A np. różnicę w jasności między Victory 8x25 a M7 8x30 widzę. Kolejną sprawą jest powiększenie. Powszechna opinia jest taka, że dwunastka to max do użytku z ręki. I faktycznie ja przy pierwszym podejściu do Olympusa 12x50 nie ogarnąłem jej. Ale winna była moja zła technika. Teraz dałem radę z piętnastką i być może ogarnąłbym też 18x.

Dziękuję Wam bardzo za rady i wskazówki.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 17 Lut, 2022   

gruber...gratuluję wyboru.

Co do Twoich końcowych konkluzji to całkowicie się z nimi zgadzam. Zawsze piszę, że tylko własna ocena, przyswajalności danej lornetki przez nasze oczy jest tą prawidłową oceną, zakładając, że wiemy o co w tym wszystkim chodzi. Testy i opinie można potraktować jako coś informacyjnego o danej lornetce, bo każde oko jest inne i każdy widzi inaczej, że o możliwościach fizycznych(dźwiganie) już nie wspomnę. Lornetka to jak okulary korekcyjne u optyka, nie powinno się jej kupować "na oko" :grin: ani na podstawie samych testów i opinii innych użytkowników.

Odpowiedz do tematu