Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ten Opticron wydaje się fajną opcją, podoba mi się waga tej lornetki.. trochę mniejsze polę bym chyba jakoś przebolał ale z tego co widzę cenowo zaczyna się od 550 zł.. chyba że podeślesz linka do sklepu gdzie widziałeś za 450.
Edit: Znalazłem na Polskim Amazonie, mają zarówno 8x42 i 10x42 a ten pierwszy kosztuje zaledwie 400 zł. i co ciekawe zamiast drożeć to tanieje teraz mam niezłą zagwozdkę, nie wiem czy nie poczekać na dostępność 10x50 bo waga jest nadal akceptowalna tylko to pole 6*..
Wysłany: Nie 06 Mar, 2022
k3lt, niestety ale inflacja robi swoje , jeszcze tydzień temu ceny były niższe, widzę, że mój Opticron Traveller BGA ED podrożał 30% , a Adventurery średnio 10-15%. No cóż, złotówka spadła na pysk więc i ceny idą w górę. To, czy czekać na 10x50, czy kupić którąś z tych co są w tych cenach (400), to już zależy od Ciebie. Mam obawy, że ceny u nas nie spadną tak szybko do poprzedniego poziomu. Ten 10x50 u nas kosztował przed podwyżką 550 zł więc podrożał tylko 50 zł a 450 kosztowały te z mniejszymi aperturami. Miejsce zakupu zależy od Ciebie.
Piszesz że Adventurery podrożały o 10-15%.. masz na myśli lokalne polskie sklepy? Na Amazonie te Adventurery z mniejszymi aperturami kosztują właśnie w okolicach 400-450 zł. to chyba ceny jeszcze z przed podwyżek? Dokładnie tutaj https://www.amazon.pl/dp/...oding=UTF8&th=1
Chyba się zdecyduję na 8x42, dzięki za doradzenie bo nie brałem jej nawet pod uwagę.
Wysłany: Nie 06 Mar, 2022
k3lt, tak, piszę o polskim sklepie "Edredon", bo tylko on jest przedstawicielem Opticrona w Polsce. Natomiast na Amazonie są ceny stare, ale ich chyba inflacja w Polsce nie interesuje, dlatego mają normalne ceny. 8x42 będzie dobrą decyzją, jeżeli ją podejmiesz.
k3lt, tak Sv202 to seria najlepsza w SvBony. Co masz na myśli pisząc, że 8x32 jest mała. Jeżeli wielkość lornetki, to wcale nie jest mała, chyba, że masz wielkie dłonie, natomiast jeżeli chodzi Ci o powiększenie 8x32 vs 10x42 to uważam, że jak byś popatrzył przez tą 8x32 z polem 7,6* to już nie popatrzyłbyś przez tą 10x42 z polem 6,1*, tym bardziej, że na forach uważają ją za słabszą od 8x32 właśnie ze względu na pole i troszkę słabszą optykę, nie mówiąc już o tej za 350 zł z linku jaki podałeś. Na 10x42 możesz zyskać coś lepiej ale tylko wtedy jeżeli będzie optycznie lepsza od 8x32. Mam Kowę BD II 10x42 i Opticrona Travellera BGA ED 8x32, obie świetne optycznie, i patrząc przez nie, nie widzę jakiejś różnicy w obrazie na rzecz Kowy. Różnicę widzę, ale patrząc przez Vortexa DB HD 8x32 i Kowę. Różnica jest na korzyść Kowy, która jest lepsza optycznie od Vortexa, chociaż Vortex nie jest słabą optycznie lornetką, ale słabszą od Opticrona. Żeby mieć coś lepszego optycznie to musisz dołożyć do tej kwoty jaką masz, w tym przypadku ja bym się nie zastanawiał tylko kupował to Sv 202 8x32, bo coś w miarę sensownego w 10x42, to jest ten Forest II, a to już jest prawie 300 zł więcej do Twoich 400 zł.
Hmmm, zamówiłem Sv202 10x42, ma przyjść w środę, będzie można "wirtualnie porównać" z 8x32.
Ja akturat potrzebuję na strzelnicę przede wszystkim, więc 10x zamiast 8x - poczciwe Tento 12x40 mało poręczne jest, zobaczymy jak się sprawdzi.
Jeśli ktoś jest z Łodzi / okolic możemy zrobić "szybki spocik".
Wysłany: Pon 07 Mar, 2022
Qbutek, na strzelnicy to pewnych niuansów optycznych w tej 10x42, nie zauważysz. Generalnie to, tą lornetkę uważają za ostrą w środku pola, a słabszą od 8x32 pod innymi względami. Do tarcz strzelniczych nie potrzeba, chyba, szerokiego pola, więc powinna Ci spasować, zwłaszcza za taką cenę .
Qbutek, na strzelnicy to pewnych niuansów optycznych w tej 10x42, nie zauważysz. Generalnie to, tą lornetkę uważają za ostrą w środku pola, a słabszą od 8x32 pod innymi względami. Do tarcz strzelniczych nie potrzeba, chyba, szerokiego pola, więc powinna Ci spasować, zwłaszcza za taką cenę .
W następnej kolejności planuję APM 6x30 (czy możesz o swojej napisać coś więcej?), więc 8x32 trochę "zbyt blisko", a 6tka z 10tką ładnie się uzupełnią.
Brałem jeszcze pod uwagę Pirscha od Bressera, zobaczymy jaka ta SVka będzie i czy ją zatrzymam...
[b]Qbutek[/ napisał..."Brałem jeszcze pod uwagę Pirscha od Bressera, zobaczymy jaka ta SVka będzie i czy ją zatrzymam..."
Którego Pirscha bierzesz pod uwagę, jak nie spasuje Ci Sv, zielonego czy tego z ED ? Pytam z ciekawości, bo różnica w cenie między Sv a Pirschem ED jest dość znaczna, natomiast w stosunku do zielonego, porównywalna. Co do wielkości pól, to są identyczne jak w Sv.
Co do APM to dobry wybór, oczywiście jeżeli Ci pasuje porro z taką aperturą. APM to lornetka warta swojej ceny pod każdym względem. Ja kupiłem ją z czystej ciekawości, nie jestem fanem porro, ale ponieważ jest świetna więc została ze mną, chyba, na stałe . Piszę chyba, bo nigdy nie wiadomo co może się zdarzyć w życiu .
[b]Qbutek[/ napisał..."Brałem jeszcze pod uwagę Pirscha od Bressera, zobaczymy jaka ta SVka będzie i czy ją zatrzymam..."
Którego Pirscha bierzesz pod uwagę, jak nie spasuje Ci Sv, zielonego czy tego z ED ? Pytam z ciekawości, bo różnica w cenie między Sv a Pirschem ED jest dość znaczna, natomiast w stosunku do zielonego, porównywalna. Co do wielkości pól, to są identyczne jak w Sv.
Co do APM to dobry wybór, oczywiście jeżeli Ci pasuje porro z taką aperturą. APM to lornetka warta swojej ceny pod każdym względem. Ja kupiłem ją z czystej ciekawości, nie jestem fanem porro, ale ponieważ jest świetna więc została ze mną, chyba, na stałe . Piszę chyba, bo nigdy nie wiadomo co może się zdarzyć w życiu .
Tego tańszego, względem SV 45 PLN więcej, na SV skusiło szkło ED (strzelnica głównie ale nie wyłącznie).
Względem APMa, lubię porro, mam już 2 inne i zamierzam także tą kupić (trochę do turystyki / przyrody, trochę do nieba - myślałem o 7x50 / 8x56 ale oczy już nie te a i okazji do wykorzystania mało jak się mieszka w mieście...), ale właśnie położyłem ponad 6k za sprzęt do dziurawienia tarcz a budżet z gumy nie jest.
W każym razie lornetka ma być jutro, Amazon się postarał z dostawą - zobaczymy.
Qbutek, miałem tego zielonego (tańszego) 8x42. Jeżeli 10x42 jest tak dobra jak 8x, to jest to dobra lornetka, zwłaszcza w cenie za jaką ją można jeszcze kupić. Ma tylko małe pole, no ale SV też ma małe pole. Zobaczysz jak dostaniesz przesyłkę, czy Sv Ci spasuje.
Qbutek, miałem tego zielonego (tańszego) 8x42. Jeżeli 10x42 jest tak dobra jak 8x, to jest to dobra lornetka, zwłaszcza w cenie za jaką ją można jeszcze kupić. Ma tylko małe pole, no ale SV też ma małe pole. Zobaczysz jak dostaniesz przesyłkę, czy Sv Ci spasuje.
Porównać z Pirschem niestety nie będę w stanie wobec braku wspomnianego, ale z pewnością opiszę na forum jakość wykonania / pracę mechanizmów, oraz oczywiście kwestie optyczne. 8x42 jest trochę "zbyt blisko" 10x42 żeby kupować obie, choć nie ukrywam sporo o takiej myślałem.
Ale dla mnie 10x do tarczy lepsza niż 8x: na kbks mam lunetę 3-9x40 i na 50m przy x9 widzę przestrzeliny; .223 robi dziurki takie same ale tu mam 1-6x24 i stąd potrzeba x10...
Zdecydowałem się jednak na tego Opticrona 8x42 cena wydaje się uczciwa, Amazon nie wie czy i kiedy 10x50 wróci do sprzedaży a też cholera wie ile będzie kosztować..
Edit:
Nie wiem czy to nie jest jakiś błąd cenowy bo 8x42 jest tańsza zarówno od 6,5x32 i 8x32
Lornetka dotarła i póki co jestem pod wrażeniem, moim amatorskim okiem: daje fajny ostry obraz z naturalnymi kolorami, nie doszukałem się żadnych paprochów w środku, tubusy ładnie wyciemnione, powłoki na wszystkich powierzchniach powietrze-szkło, bardzo lekka jak na 8x42, kolimacja bez zastrzeżeń, chwilkę popatrzyłem na niebo - gwiazdy punktowe bez żadnych ogonków, aberracji chromatycznej nie zauważyłem ale będę musiał jeszcze sprawdzić w dzień albo na łysym, póki co to najsłabszym punktem obserwacji jest stabilność mojej ręki. Dzięki Jan55
Wysłany: Czw 10 Mar, 2022
k3lt, cieszę się, że mogłem pomóc i gratuluję zakupu. Ciesz się nabytkiem, ćwicz stabilność i oglądaj wszelkie widoki wokół siebie. Lornetka to takie coś, co wprowadza patrzącego przez nią, w inny rozległy świat .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10