Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Mar, 2022
ekspedykt, o jakich Bushnellach, o połowę tańszych od Chase, piszesz ? Bo jeżeli o tych, w cenach od 400 do 1000 zł to szkoda porównań, natomiast te kosztujące powyżej 1500 zł do 1800, czyli Nitro i Engage, coś są "warte" ale i tak słabsze od Chase, dopiero Bushnelle Forge 1900-2200 są lepsze, ale to cegły gabarytowo-wagowe.
Piszesz, że szukasz lżejszej 10x42, ale nie piszesz o kwocie jaką chcesz przeznaczyć na zakup, a to jest kluczowa kwestia wyboru lornetki. Lornetki Chase 8-10x42 kosztują od 1200 do 1300 zł, nie masz tyle, to są Delty Forest II 8-10x42 od 650 do 700 zł za nowe. Używane Chase można trafić parę setek taniej. Masz jeszcze Vortexy DB HD 8-10x42 od 1000 do 1200 zł, porównywalne optycznie z Chase, albo na Amazonie SvBony 202 10x42 za około 560 żł (promocja).
Wszystko o takich lornetkach jest napisane tutaj na forum,zwłaszcza w ostatnim okresie, tylko poszukaj sobie i poczytaj , rozważ, co Ci pasuje i dopiero wtedy napisz o radę. To będzie najlepsze rozwiązanie Twoich lornetkowych rozterek .
Jan55, Chase najtańszą znalazłem za 1390 i tak do 1400 mam zamiar wydac. Lornetka Bushnell Engage X 10x42 (BENX1042) 900. Więc trochę jest rożnicy. Moje preferencje to min. 10x40 max 12x i jak najlepsza obowiązkowo z korekcją wzroku i jak najlżejsza. Budhnell jest 10dg lżejszy. Ale nie z amazonu. Tylko Polska. 2 powody tu zarabiam tu wydaje i nie będę się w razie czego szarpał z jakimś "my name is Zocha"
Ekspedykt, z tego co patrzę na specyfikacje to Engage X jest wyraźnie gorszy niż wersja bez X-a i dla siebie ani przez chwilę bym nie rozważał (a dopiero co kupowałem lornetkę z obiektywami 42 mm, tylko 8x a nie 10x).
Droższy Bushnell ma większe pole widzenia, szkło ED w obiektywach (czyli mniejsza aberracja chromatyczna - kolorowe obwódki na styku kontrastowych obszarów) oraz powłoki dielektryczne i fazowe (czyli jaśniejszy i bardziej kontrastowy obraz).
Delta Chase 10x42 ED też ma szkło ED, a zamiast powłok dielektrycznych ma srebrne, ale ta technologia też poprawia jasność i kontrast obrazu w stosunku do tanich lornetek z powłokami aluminiowymi.
Skoro masz budżet 1400 zł to w ogóle nie patrz na lornetki bez ED i zaawansowanych powłok na pryzmatach.
Wysłany: Wto 15 Mar, 2022
ekspedykt, nie wiem gdzie patrzysz, ale na allegro Chase widzę za 1099zł i 1249. Najlepszy Bushnell Engage (1699)jak i Nitro (1599), mają niższą pozycję w testach od Chase, a najlepsza Engage, jeszcze niższą od Nitro. Pozostałe, tańsze, Bushnelle są słabsze od Delt Forest II 8-10x42.
Szkła ED wcale nie świadczą o lepszości optyki w lornetce, vide Engage. Są lornetki beż ED i są lepsze optycznie od tych z ED, vide Kite Falco.
Jak chcesz bdb lornetkę to dołóż i kup Kowę BD II 8x42( pole 8*)(jest promocja), Kite Falco 8x42 (pole 8*) w Bea Foto za 1590 (promocja), do tego masz Chase i Vortexa DB HD. W/g mnie są to lornetki lepsze od Bushnelli (poza Forge). Nie ma co więcej kombinować, bo można przekombinować.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Pierwszy wybór był najlepszy więc będzie chase 10x40 z allegro. Do łikendowego podglądania wystarczy i zostanie na benzynę.😃 Obejrze tu na forum jeszcze oferty sprzedaży może ktoś chce się pozbyć czegoś fajnego za rozsądne pieniądze. Pozdrawiam
Pierwsze wrażenia:
Delta Optical Chase 10x42
Lornetka zakupiona na allegro od sprzedawcy combat.pl za 1099 zł. Przesyłka dobrze zapakowana w pudełko z potrójnej tektury, dwóch warstw płaskich oddzielonych tekturką falistą. W transporcie do paczkomatów Inpost uległa lekkiemu uszkodzeniu, co w moim przypadku ostatnio jest standardem. Zakupiony towar dotarł na drugi dzień od zakupu około godziny 12 więc duży plus dla firmy kurierskiej i sprzedawcy, który nadał paczkę tego samego dnia co dokonałem zakupu. W środku dosyć ładne, tekturowe opakowanie firmowe Delta Optical. W opakowaniu mamy wykonany z tworzywa zielony futerał lornetkowy- sygnowany. Pasek do futerału i pasek lornetkowy oraz oczywiście lornetka z zakrywkami do okularu i obiektywu. Lornetka i zakrywki wykonane niemal w tym samym kolorze. Wszystko z dobrego materiału bez jakiegoś zbędnego zapachu jak to czasami bywa z towarami z dalekiego wschodu. Po dokładnym obejrzeniu uwidoczniła się różnica w dopasowaniu muszli ocznych. Prawa muszla lekko odstaje od gumy przy okularze. Czy za te pieniądze tak powinno być nie wiem? Co ciekawe na stronie producenta jest zdjęcie, z którego wynika, ze lewa muszla oczna nie do końca jest dopasowana. Może to taka uroda tych lornetek. Podana waga na stronie producenta 676g też trochę inna niż wskazywała moja waga 730g. Być może 676 g wazy bez zakrywek okularowych i obi obiektywowych. Lornetka dobrze leży w ręku choć guma sprawia wrażenie śliskiej. Po kilku dniach użytkowania nie wyślizgnęła się ani razu, ale dla pewności noszę z paskiem na szyi. Małe gabaryty nie meczą dłoni podczas obserwacji. Ale najważniejsze obraz, który daje ta lornetka moim zdaniem jest bardzo dobry. Jest to obraz 3D. Odniosłem wrażenie ze lekko ocieplony, ale możliwe, że z powodu testowania przy zachodzie słońca (dobra sprawność zmierzchowa). Trochę się obawiałem mojego astygmatyzmu, ale po korekcji dioptrażu widzenie jest wyśmienite patrząc obuocznie. Patrząc przez tą lornetkę odnoszę wrażenie że nie maiłem dotąd w ręku prawdziwej lornetki. Jak na ten rozmiar to lornetka oferuje szerokie pole widzenia. Ustawianie ostrości też jest bezproblemowe mimo, że ktoś opisywał jakoby trzeba było dużo kręcić pokrętłem. Fakt, że gdy się ustawi ostrość na daleki plan to co przed nosem jest zamglone i trzeba zrobić większy obrót regulatorem. Mnie to nie przeszkadza. Lornetka robi wrażenie dobrze dopasowanej. Ogólnie nie rozstawałem się z nią przez cały dzień obserwując ptaki w karmniku. Jedyny mały minus to chyba zbyt płaskie muszle oczne i trochę się brudzi soczewki okularowe mrugając rzęsami, natomiast przy wykręceniu okularu jest ok. Poza tym nie widzę wad a same pozytywy. Kończąc: obraz jest krystaliczny i wydaje się, że jednakowo dokładny w całym polu widzenia. Zakup uważam za udany.
Wysłany: Wto 22 Mar, 2022
ekspedykt, gratuluję zakupu i życzę Ci jak najlepszych widoków.
Kupiłeś lornetkę bdb optycznie i w bdb cenie, lornetkę, która niejednego lornetkowicza może zaskoczyć jakością optyczną jak i mechaniczną .
Jedyny mały minus to chyba zbyt płaskie muszle oczne i trochę się brudzi soczewki okularowe mrugając rzęsami
Ja tak mam we wszystkich lornetkach oraz okularach do lunety. Równo upaćkane od rzęs. Nie czyszczę, bo to nie ma sensu, wystarczy chwilę popatrzeć i są ślady (a na ogół ustawiam okular w pozycji maksymalnie wysuniętej). Taka wątpliwa uroda ze zbyt długimi rzęsami. Ale problemem to nie jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9