Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zapomniany HABICHT 8x30 W
Autor Wiadomość
TheNewOne 
Rozmowny

Wysłany: Nie 01 Maj, 2022   

"że nie nadaje się do "użytku codziennego" - mocne :-) Ci od marketingu w Internecie robią dobrą "brudną" robotę :-)

Janie55, ale propagujesz takie opinie jak własne :)
Myślę, że ta tzw. kultowość tej lornetki to wartość dodana, której inne mogą jej zazdrościć, i że nie bierze się z niczego.

Pozdrawiam

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

Radzę w końcu przez nią popatrzeć.

_Tomek_ 
Optyczny

koraf napisał/a:
lato godz. ok. 21:30-22:00 przy zmierzchu i praktycznie ciemno test obserwacja napisów-znaków oddalonych ok. od 50 m do kilkuset m. Zeiss conquet 8x42 okazał się generalnie jaśniejszy, ale to była tak bardzo mała różnica, aż sam byłem zaskoczony stąd "prawie". Moja źrenica na pewno nie rozszerzyła się do 5 mm, ale myślę, że tak samo dla obydwu lornetek :mrgreen: w tych samych warunkach.

Pewnie jeszcze latarnie w pobliżu... Tak, to nie są warunki kiedy źrenica rozszerza się do 5 mm. To zależy od wieku, ale ja jestem młody (czterdzieści kilka lat) i abym miał te 5 mm to muszę się potykać, np. tyle osiągam jak w bezksiężycową noc zgaszę lampy w ogrodzie, sąsiad akurat nie włączy; najbliższa latarnia jest 80 metrów ode mnie. A 7 mm to chyba tylko po atropinie po badaniu dna oka, bo nawet po pół godzinie w ciemni jest 6 mm :lol: . Czyli, jak myślałem, zmarnowałeś potencjał większego obiektywu Zeissa.

koraf napisał/a:
Natomiast jak porównałem mojego habichta do Nikon E2 w tych samych warunkach to różnica była kolosalna, nikon e2 jest ciemny jak noc przy tym swarku :shock: .

Kluczowe jest chyba to co napisał mariuszi:

mariuszi napisał/a:
W moim przekonaniu w znacznym stopniu na postrzeganie jasności w habichcie ma krzywa transmisji … w EII jest ubytek w zakresie +- 500 nm, co wg mnie przekłada się właśnie na postrzeganie jasności

Spójrzcie na krzywą transmisji Habichta, którą podlinkował wyżej Jan55 oraz krzywą transmisji Nikona EII 8x30 (test z 2013):
https://www.optyczne.pl/2...n_8x30E_II.html
W okolicach 500 nm różnica sięga 10% (punktów %), a to właśnie jest maksimum czułości pręcików odpowiadających za widzenie nocne, co opisane jest tutaj:
https://www.optyczne.pl/4...bserwacji_.html

Jan55 
Optyczny
amator

TheNewOne, napisał..."Janie55, ale propagujesz takie opinie jak własne".

Ponieważ lubię czyste sytuacje, to w związku z tym mam pytanie, do czego zmierzasz tym zdaniem. Czy to ma być jakiś zarzut ? Jeżeli tak to proszę, wyjaśnij to, a jeżeli nie, to wstrzymaj się na przyszłość ze swoimi osądami, chyba, że masz dowód na to że ktoś kłamie albo "sieje" wrogą propagandę.

_Tomek_ 
Optyczny

TheNewOne napisał/a:
"że nie nadaje się do "użytku codziennego" - mocne :-) Ci od marketingu w Internecie robią dobrą "brudną" robotę :-)

Też nie lubię takich mocnych i jednocześnie ogólnych stwierdzeń, bo co kto lubi.... Ale trzeba zauważyć, że ta lornetka (Nikon EII 8x30) ma istotne z punktu widzenia codziennego, intensywnego użytkowania wady: brak szczelności i wypełnienia gazem obojętnym (czyli kłopoty z parowaniem zimą), obicie skajem zamiast grubej gumowej okładziny (czyli większa podatność na uderzenia). Są też indywidualne kwestie ergonomiczne, np. w moim wypadku wpadanie palców w obiektywy.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wysłany: Pon 02 Maj, 2022   

Jeśli przyjąć że poziom wykonania i uszczelnienia EII nie kwalifikuje jej do użytku codziennego to co z innymi lornetkami które są często i gęsto wykonane gorzej lub na podobnym poziomie jak chociażby wspomniany w innym poście APM MS 6x30. ( choć nie miałem w ręku i czytałem tylko opis Jana )

Lornetka czy obiektyw foto to sprzet z natury niejako o który trzeba dbać.. jak się chce lornetke na deszcz , śnieg itp to bez problemu się taką znajdzie

Wojtas_B 
Optyczny

Jeśli ktoś chce za podobne pieniądze porro o obrazie dorównującym EII, tylko dodatkowo w wykonaniu szczelnym i w obudowie do przeciągania po błocie, to niech czeka, może ktoś taką kiedyś wyprodukuje.

Santre 
Entuzjasta

Dobra alternatywa dla Ell to Opticron SR.GA 8x32. Ogumowana, wyprodukowana w Japonii. Optycznie zbliżona do Nikona. Jedyną wadą są małe muszle okularów. Bardzo dobra cena.

Jan55 
Optyczny
amator

mariuszi, co do APM-a to jest to lornetka w obudowie magnezowej, uszczelniona, wypełniona azotem, okleina prawdopodobnie taka jak w E II, wykonanie jak na lornetkę za 1000 zł idealne. To jest ta przewaga nad E II. Ja nie porównuję jej z E II bo go nie miałem w rękach, a tylko piszę na podstawie tego co opisują zawodowi testerzy i użytkownicy, którzy mają obie lornetki w domu.
Więc, gdyby E II miała wszystkie te cechy co APM, to byłaby lornetką rewelacyjną, nawet za te 2500 zł. Natomiast za 3000 czy 3500 to już nie jest rewelacja dla wszystkich, którzy mogli by ją kupić, natomiast dla fanów i tych co chcą taką lornetkę mieć, cena, może, nie jest wysoka ( mimo wad), chyba, że ktoś ją kupił jak kosztowała 1600 zł. Co do "użytku powszechnego", to założę się, że 99,99% posiadaczy tej lornetki, używa ją okazjonalnie "od święta", właśnie ze względu na jej ułomności, bo wszyscy zdają sobie sprawę, co może spotkać ich lornetkę, gdy będą jej używać intensywnie, na co dzień. W związku z tym, nie ma się co napinać, że ktoś, coś napisał o tym, bo taka jest prawda, zresztą serwis Nikona nigdy nie uznawał reklamacji z powodu zaparowywania lornetki w środku, co w E II, podobno się zdarza, o czym piszą na forach i co wynika samo z siebie , bo lornetka nie jest uszczelniona.
W związku z tym, Panowie, dbajcie o swoje E II, bo lornetka jest świetna, jak twierdzą wszyscy, ale bez żadnego zabezpieczenia serwisowego tej lornetki ( o czym też piszą, brak częsci).
Proszę nie przyjmować tego, jako ironię, skierowaną w stronę posiadaczy E II, bo ja sam, gdyby ta lornetka kosztowała w granicach 2000, bym ją kupił, mimo tych wad :wink: . Ale dla mnie w obecnej cenie nie jest warta zakupu, o czym już przy innej okazji pisałem.

Jan55 
Optyczny
amator

Santre, masz rację, tym bardziej, że kosztuje 1/3 E II, ale ma też wadę, jest nie uszczelniony i też lubi zaparowywać od środka, o czym poinformował mnie swego czasu ( jak byłem na etapie porro), uczciwy sprzedający, od którego chciałem kupić tego Opticrona. Ale lornetka faktycznie zacna optycznie. Nawet zastanawiałem się kiedyś, czy Opticron Adventurer T WP 8x32, nie jest następcą, tylko w innej, uszczelnionej obudowie, bo optycznie, chyba, nie jest wiele słabszy, przynajmniej ostrość w środku pola.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

W takim razie ja stanowię ten 0,01% … EII woziłem w samochodzie żeby mieć ją pod ręką
co prawda była to 10x35 ale jednak EII

Jan55 
Optyczny
amator

mariuszi, odnosimy się do 8x30 E II, bo o 10x35 coś mało :cry: jest w internecie, a przecież to też jest świetna lornetka, ale jeżeli Twoja przetrzymała trudy jeżdżenia w samochodzie, to chwała jej za to.
Tak w ogóle, to ciekawe ilu jest forumowiczów "Optycznych" , którzy posiadali lub posiadają E II 8x30 a ilu 10x35, a tych co posiadali, dlaczego się pozbyli tej lornetki. Ciekawe jakby wypadło to, w stosunku do popularności tych E II :wink:

Wojtas_B 
Optyczny

Ciekawe, że osoba, która nie miała w ręku przedmiotowej lornetki, poświęca na forum tyle czasu na teoretyzowanie na jej temat, cytowanie cudzych opinii i tak w nieskończoność.
Nie pojmuję tej misji.

Jan55 
Optyczny
amator

Ciekawe, że osoba, która podobnpo ma tą lornetkę, nic na temat tej lornetki jeszcze nie napisała, poza filozoficznymi wywodami na temat topienia się w widoku,czy coś podobnego.
Jeżeli koledze Wojtas_B, nie pasuje to co piszę, to niech kolega tego nie czyta albo zgłosi do moderatora aby moje posty wykasował, bo jemu przeszkadzają albo są nie po jego myśli.
Najdziwniejsze jest to, że Kolega włącza się w dyskusję, zawsze wtedy, kiedy pisze się coś na temat lornetki, którą posiada, na dokładkę kiedy pisze się o tej lornetce nie po jego myśli i to już któryś raz.
Na koniec, Kolego, Ty nie teoretyzujesz ale też nic ciekawego nie wnosisz swoimi wpisami, no może raz o Kowie 10x42. Jeszcze raz napiszę, jak nie pasują Koledze moje wpisy to proszę wcisnąć "ignoruj" i po sprawie.

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55 napisał/a:
Najdziwniejsze jest to, że Kolega włącza się w dyskusję, zawsze wtedy, kiedy pisze się coś na temat lornetki, którą posiada,

Faktycznie, niebywale to dziwne.

Odpowiedz do tematu