Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon d60/d80, canon 450d, olympus e-510?
Autor Wiadomość
laetia 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   Nikon d60/d80, canon 450d, olympus e-510?

Hej,

Szukam aparatu do mniej wiecej 850 €, do zdjec widokowych, portetow i zdjec w ruchu i w nocy dla amatorki lustrzanki, ktora jednak ma wiele ambicji i chce sie duzo nauczyc :) . Nie chcialabym za bardzo obrabiac zdjec w programach graficznych, bo jednak o ile aparaty mnie lubia to komputery juz nie tak bardzo...

Zastanawiam sie nad
Nikon D60 z 2 obiektywami kitowymi 18-55, 55- 200
( komplet ze statywem, karta 4gb, torba i dodatkowa bateria - 700 €)
Nikon D80 z jakims obiektywem w miare niedrogim i uniwersalnym- tylko dlaczego jest drogi i ma ponad 2 lata?
Canon 450d (martwi mnie ze nie ma stabilizadora, a cena nie jest jakas zachwycajaca)
Olympus e-520 z 2 obiektywami 14-42 i 40-150
(rzeczywiscie daje tak duzo szumow¿? cena w zestawie z karta 2gb i bateria- 600€)

Zastanawiam sie tez jakie akcesoria przydaja sie na samym poczatku??

Reklama

arthuro 
Uczestnik

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   

ja foce Canonem 400D i jestem bardzo zadowolony, a podobno 450D jest troszke lepszy, wiec smialo polece Canona 450D z kitem 18-55 IS (IS stabilizacja). A jezeli chodzi o akcesoria to fajnie jest miec grip oraz statyw, oczywiscie pomijam karte SD, torba, filtr UV itp

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   Re: Nikon d60/d80, canon 450d, olympus e-510?

laetia napisał/a:

Zastanawiam sie nad
Nikon D60 z 2 obiektywami kitowymi 18-55, 55- 200
( komplet ze statywem, karta 4gb, torba i dodatkowa bateria - 700 €)
Nikon D80 z jakims obiektywem w miare niedrogim i uniwersalnym- tylko dlaczego jest drogi i ma ponad 2 lata?

Drogi bo to inna jakośc, wykonanie i obsługa niz d60... Jeśli przeżyjesz wydatek na d80 to nie myśl o d60 :-)
laetia napisał/a:

Canon 450d (martwi mnie ze nie ma stabilizadora, a cena nie jest jakas zachwycajaca)

Ale ta matryca do zdjęć w nocy chyba się najbardziej nadaje. Mimo mego braku miłości do Canona, to chyba to należaloby w tym wypadku polecić...

Ale cokolwiek kupisz to różnice nie będą porażające.
laetia napisał/a:

Zastanawiam sie tez jakie akcesoria przydaja sie na samym poczatku??

Do zdjęć w nocy? Statyw, lampa do doświetlania pierwszego planu jeśli trzeba, jakiś wężyk spustowy...

Amix 
Rozmowny

Ja focę Olympusem E510 i jestem bardzo zadowolony. Moja porada co kupić związana jest tylko z wrzuceniem paru fotek z Karpacza. Dzisiaj wróciłem. Fotki surowe bez obróbki, tylko zmieniona wielkość z max na 1600x1200. Aparatu też dobrze jeszcze nie znam technicznie i żaden ze mnie fotograf, mniej niż amator. chcę pokazać, że Olympusem E510 też chyba można coś zrobić.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.11. 12.13.14.15
16.17.18.19.20.21.22.
23.

kozidron
[Usunięty]

laetia, D60 sobie odpuść, lepiej D80. W D60 nie masz śrubokręta (wspomagania af w body), masz tam 3 punkty af i jedno koło nastawu, aparat jest mniejszy,-przez co mniej wygodny . D60 w stosunku do D80 to taki kastrat.
Niestety D80 posiada matrycę CCD przez co mniej nadaje się na dłuższe czasy (czyli zdjęcia nocne) i może wiecej szumieć od takiego canona 450D ale jeżeli będziesz robić odbitki do A4 to myślę, że tego nie zauważysz.
Canon 450D to zdecydowanie nowsza konstrukcja od D80, niestety canon też ma jedno koło nastawu(do czego można się przyzwyczaić) i nie jest wygodny w trzymaniu, moim zdaniem trzeba dokupić gripa, żeby lepiej się trzymało. Za to na pewno nadaje się na długie czasy, ma także wiele innych zalet, które napewno wyczytasz nawet w teście na optycznych.
Moim zdaniem jeżeli masz wybierać to pomiędzy D80 nikona i 450D canona, olka na nocne foty bym sobie odpuścił.

sfinks 
Bywalec

poleciłbym e-520 z 14-42mm i 70-300mm (3000zł)

i jeszcze właśnie 450d, one są bardzo podobne, tylko ze w e520 masz lepszy live view (jesli Ci sie przyda), a w 450d to dopiero 'raczkuje', i stabilizację wbudowaną (olymp) a canon nie, co czyni obiektywy do 450d droższe (choć nie wiem czy to są duże róznice)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

sfinks, co jest podobne..........miedzy E520 i C450D wystepuje takie podobieństwo, że obie te puszki robią zdjęcia.
TO są zupełnie dwa różne aparaty, kupując jakieś body decydujesz się na system (dostepne obiektywy)......olympus to system 4/3 , inna matryca, inne szkła, wreszcie sam olek 520 ma tylko 3 punkty af, mały wizjer.....wystarczy złapać obie puszki do ręki -różnic jest sporo, i mozna by długo wymieniać............nie wspominając o menu, szumach, zapisie na innych kartach ..... i kupie innych rzeczy to są zupełnie różne konstrukcje.
Po co ci live view, jak nie ma wychylnego ekranu, przydatność takiej funkcji jest zdecydowanie mniejsza w takiej sytuacji.

sportmile 
Początkujący

czyli twierdzisz ze lepszy jest canon ?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

olek poświęca jakość obrazu na wysokich iso i rozmiar wizjera na rzecz kompaktowości i nieco fajniejszych szkieł. wybierasz co wolisz. proste.

kozidron
[Usunięty]

ghost,
nie przemawia do mnie mały wizjer na rzecz kompaktowych rozmiarów, w 400D i 450D wizjery sa małe, co dopiero w olku
Co to znaczy nieco fajniejszych szkieł.......(od jakiegoś konkretnego innego systemu), czy mógłbyś mi to wyjaśnić i jak się da...oczywiście to czym objawia się ta fajność...(dziwne słowo)?

ghost 
Optyczny

porównaj kita od olka i od canona/sony/nikona.
ciemność podobna, zakresy nieco mniej ale powiedzmy standardowo ekwiwalent 28-80 jest pokryty.
różnica jest w wykonaniu, kulturze pracy, osłonie przeciwsłonecznej z prawdziwego zdarzenia.
olympusowy 12-60 to też dość wzorcowy przykład połączenia wysokiej jakości wykonania z świetną optyką, za powiedzmy rozsądne pieniądze.

Amix 
Rozmowny

ghost napisał/a:

różnica jest w wykonaniu, kulturze pracy, osłonie przeciwsłonecznej z prawdziwego zdarzenia.
olympusowy 12-60 to też dość wzorcowy przykład połączenia wysokiej jakości wykonania z świetną optyką, za powiedzmy rozsądne pieniądze.

i to jest właśnie to. Ja będąc na rencie mam coś co nigdy bym nie kupił podobnego z innej firmy gdyby nie było systemu Olympus (pieniądze i jakość)
Do Canona, czy Nikona musiał bym kupić od razu dwa obiektywy, bo kitowe do niczego sie nie nadają, czyli jeszcze jakieś z 3 tys. zł. Tu mam (mi wystarcza) praktycznie wszystko za 2 tys. zł. plus w tym zapasowa bateria, pilot, statyw, torba i dwa UV.

kozidron
[Usunięty]

ghost,
ghost napisał/a:
porównaj kita od olka i od canona/sony/nikona.
ciemność podobna, zakresy nieco mniej ale powiedzmy standardowo ekwiwalent 28-80 jest pokryty.

..............i to są nieco fajniejsze szkła ...kitowy obiektyw olka jest po prostu lepszy ....to taki żart jest....hehe:) dobre......., dobrze wykonany 14-42 ...? Osłona przeciw słoneczna z prawdziwego zdarzenia.....no bravo ...
Przeczytaj chociaż jeden test tego obiektywu, weź go do ręki, popracuj nim, opowiadasz takie dziwne rzeczy, ze zaczynam mieć wątpliwości czy ty w ogóle go trzymałeś....albo inaczej, mogę się mylić...czy trzymaleś jakiekolwiek inne obiektywy(chociażby kitowe) innych systemów. Osłona przeciw słoneczna ma niewielki wpływ na jakość obiektywu, myślałem, ze się jakoś wysilisz i opowiesz coś o 50 mm f/2.0......

Amix, a ja gratulowałem ci tego, ze jesteś zadowolony z wyboru a tu po prostu o wszystkim zdecydowała cena w dual kicie ....a chyba grunt, zeby być zadowolonym

Amix 
Rozmowny

kozidron, ja jestem zadowolony z wyboru, ponieważ mam jak dla mnie coś dobrego za rozsądne pieniądze. System 4/3 odpowiada mi (sporo czytałem) i nie interesuje mnie w ogóle krytyka tego systemu i aparatu (jest tu wielu "wrogów" olka). Dla mnie szklarni starczy do śmierci. Dokupie jeszcze jakiś np. 70-300mm i tyle. Olympus ma bardzo solidne wykonanie korpusu, obiektywów i wielu dodatków. Cena tez zagrała na korzyść Olympusa. Pisałem o rencie, ale nie wiem, czy jak był bym normalnie pracującym (przepracowałem 30 lat) kupił bym Canona, czy Nikona, raczej nie. Zresztą pracując nie kupiłem.

ghost 
Optyczny

Cytat:
Przeczytaj chociaż jeden test tego obiektywu, weź go do ręki, popracuj nim, opowiadasz takie dziwne rzeczy, ze zaczynam mieć wątpliwości czy ty w ogóle go trzymałeś....

trzymałem i podtrzymuje co napisałem. test można przeczytać choćby na optycznych.
zuiko to jedyny kit z czwórki C/N/S/O z nierotującym frontem i tulipanem. takiego soniacza "polubiłem" za szarpnięcie obrazu przy dojechaniu do końca zakresu, dobrze świadczy o solidności wykonania.

Zuiko jest obiektywem kitowym, jest plastikowy ale wrażenie sprawia dużo lepsze od reszty kiciaków (poza pentaxem)

Odpowiedz do tematu