Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 29 Maj, 2022
IMHO vintage dla kolekcjonerów, zwłaszcza, że jest to reminiscencja z czasów kiedy mieliśmy przemysł optyczny.
Oczywiście zanim się cokolwiek zawyrokuje należy jeszcze rozważyć wiele kwestii o których nie wspomniałeś: oczekiwania, budżet, zastosowanie czy też stan techniczny sztuki którą rozpatrujesz (ogromny rozstrzał co do stanu w oferowanych egzemplarzach).
Miałem tę lornetkę przez ok. miesiąc w czasach rozpoczynania przygody z ornitologią czyli jakieś 30 lat temu. W porównaniu z ruską Tento 10x50 bo na taką później przeszedłem: wyraźnie ciemniejsza PZO, Tento miało bardziej neutralne barwy. 11x powiększenie robiło wyraźną różnicę, upierdliwa regulacja ostrości na każdym okularze osobno w PZO. Bardziej kompaktowa i jakościowo lepiej wykonane PZO. Tyle pamiętam.
Jeżeli brać pod uwagę nowego levehuka heritage base 8x30 za 500zł i takie pzo w dobrym stanie w tej samej cenie.To co polecacie?Sprzęt ma być do oglądania przyrody.
Wysłany: Pon 30 Maj, 2022
Marcelixt, dołóż 50 zł i kup Opticrona Adventurera T WP 8x32, mniejszy i lepszy optycznie i lepiej wykonany, nie mówiąc już o firmie. Jego klonem jest Levenhuk Sherman Base 8x32 ale jakościowo gorszy.
Po co się pchasz w starocie , jak na rynku są lornetki porro o wiele lepsze optycznie i w podobnej cenie, na dokładkę z gwarancją.
Jedna rzecz, którą warto wziąć pod uwagę jest taka, że jeśli te PZO jest faktycznie w dobrym stanie, to za 10 lat będzie wyglądać tak samo jak dzisiaj. Zdecydowanie nie da się tego powiedzieć o chińskim Levenhuku i Opticronie. Te dwie lornetki dadzą jednak lepszy i jaśniejszy obraz, a w obserwacjach przyrody będą miały dodatkowy atut w postaci centralnej śruby do ustawiania ostrości.
Wysłany: Czw 02 Cze, 2022
Marcelixt napisał/a:
A która jest lepsza,bpc 5 8x30,czy te PZO 11x40??
Jestem ciekaw Waszego zdania.
Popieram Antona - to diametralnie różne lornetki.
Ja z tych dwóch wybrałbym BPC gdyż:
- mniejsza
- lżejsza
- poręczniejsza
- centralne ostrzenie
- większe pole widzenia
- nieco lepszy aczkolwiek zażółcony obraz.
Trafiła w moje ręce dziś PZO 11x40 w stanie bardzo dobrym.Obraz wspaniały,mechanika bajka.Z wyglądu coś jak Swarovski 10x40.Wiem,to nie to ale jest świetna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10