Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka do obserwacji ptaków
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 22 Sie, 2022   

anton, przeczytaj dokładnie pierwszy post Mszoszka i mój post powyżej gdzie napisałem..."Ja bym już, jeżeli 8x32 jest za mała, to kupił Vortexa DB HD 8x42, który żonie bardziej spasuje wagą i gabarytami...".Mszoszkowi chodziło o to żeby w domu były dwie różne lornetki, na ptaki i druga dla żony też na ptaki ale bardziej uniwersalna, mniejsza i lżejsza, z której on też będzie mógł korzystać w czasie innych wypadów turystycznych. 10x42 nie jest za bardzo lornetką turystyczną, zwłaszcza na górskie eskapady, a 8x42 to najbardziej uniwersalna lornetka, nie mniejsza ale ciut lżejsza, przez którą można pooglądać ptaki, góry, księżyc i wiele innych rzeczy :grin: , zwłąszcza jeżeli jest lepsza optycznie od tej, którą posiada w domu.
Kol. Mszoszek zaczyna trochę za dużo myśleć i za chwilę podejmie decyzję o kupnie drugiej 10x50, albo 12x50, tylko lepszej od DO Foresta II :mrgreen: .

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Sro 24 Sie, 2022   

Odnośnie nowego Nikona M7 8x30.

Wczoraj porównywałem nowe Nikony M7 (czyli z tej samej serii): 8x30 z 8x42. W 8x30 za cholerę nie mogłem opanować korekcji dioptrażu. Służący do tego pierścień na prawym okularze w celu zmiany ustawienia trzeba odblokować poprzez jego odciągnięcie. Po ustawieniu korekcji pierścień wpycha się do pozycji normalnej, co blokuje ustawioną korekcję. Za każdym razem po takiej operacji nie uzyskiwałem zadowalającego efektu.
Nie pierwszy raz mam wrażenie, że lornetki klasy 8x42 są lepiej wykonane niż pochodzące z tej samej serii lornetki klasy 8x30 lub 8x32.
Takich różnic nie zauważam w alfach, bo taki Zeiss czy Swarovski będzie trzymał taki sam poziom jakościowy, czy to jest obiektyw 42 czy 32.

Jan55 
Optyczny
amator

Niestety, ale nie jest to najszczęśliwszy patent, ja zdecydowanie wolę normalnie kręcone pokrętło dioptrii, bez wynalazków tego typu.
Co do jakości wykonania lornetek, to Nikon od lat ma to za nic, co widać zwłaszcza we wszystkich modelach poniżej Monarcha HG. To i tak M7, ogólnie, są lepiej wykonane niż stare Monarchy 7, jedynie ten pomysł pokrętła dioptrii jest nie taki jak powinien być, no i kwestia estetyki wykonania, jak widoczne wycieki kleju, o których już pisałem. Dowodzi to tego, że z kontrolą jakości w Nikonie jest źle, co im widać, nie przeszkadza, bo sprzedaż i tak idzie i zyski są. :wink: Najważniejsze jest to, że przynajmniej poprawili optykę i jakość obudowy :grin: .
Czytając fora, BF czy CN, po wpisach użytkowników lornetek różnych firm, można wywnioskować, że powtarzalność jakości optycznej, między poszczególnymi egzemplarzami w danej aperturze, występuje niestety u wszystkich producentów, zwłaszcza w przedziale cen lornetek do 600 $/Euro, a w mniejszej ilości w przedziale lornetek, kosztujących około 1000$ czy 1000 Euro. Co do lornetek z najwyższej półki, to różnice dotyczą raczej różnic w jakości wykonania obudów i mechaniki, co przy cenach tych lornetek, nie powinno mieć miejsca, o optyce nawet nie piszę. :wink:
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Sro 24 Sie, 2022, w całości zmieniany 1 raz  

Wojtas_B 
Optyczny

Na marginesie, wczoraj dowiedziałem się od jednego sprzedawcy, że niekwestionowany klasyk, jakim jest Nikon EII 8x30, ma wkrótce kosztować 4,5 k. Inni producenci straszą podwyżkami na poziomie 20%.

Jan55 
Optyczny
amator

Mam obawy, że to nie producenci straszą a inflacja w Polsce robi "dobrą " robotę :evil: . Jak popatrzeć na ceny w zagranicznych sklepach np w UK, D, czy w USA to tam ceny są takie same jak przed rokiem, a przecież u nich też jest inflacja, tylko przez pół naszej. Problem jest tylko z dostawami sprzętu, zwłaszcza produkowanego w Japonii czy Chinach. Uważam, że jak lornetki podrożeją o te 20% plus Vat 25% czyli z marżami handlowymi 50%, to po prostu przestaną się sprzedawać, a rynek całkowicie opanuje chińskie badziewie po 100-500zł. Ci co mają dobre, bdb czy świetne lornetki, nie będą myśleli o zmianie, bo i tak nic lepszego nie będzie ponad to co już jest.
Co do Nikona 8x30 E II to już go nie ma w sprzedaży od jakiegoś czasu w Europie (poza Polską, nie wiadomo skąd) i w obu Amerykach. Jedynie można go dostać w Japonii, już o tym pisali na BF i gdyby nie cła i podatki dla Ameryk, to i w Polsce by go nie było, bo Amerykanie by go wykupili, a tak im się to nie opłaca, bo ostatnia cena u nich była 550$ a kupując w Japonii (około 700$) czy u nas (około800$) muszą doliczyć około 300$ na cło + podatek i przesyłkę, czyli razem1100$. U nich takich "straceńców" nie ma, co by mieli dać za lornetkę prawie drugie tyle, niż jest, w/g nich, warta. :shock: Na dokładkę, kupując Nikona, którykolwiek model, poza Ameryką, nie mają opieki gwarancyjnej Nikona w USA, tylko w Japonii lub w kraju gdzie go kupili. Taka sytuacja jest dla nich nie do przyjęcia więc wolą nie mieć lornetki Nikona E II czy EDG ( w USA też problem z kupnem), tylko kupić u siebie, w zamian, coś innej firmy :wink: , a że dostęp do sprzętu, z wyższych półek ( S,L,Z ) i w niższych cenach niż np w Europie, mają raczej nie ograniczony, więc i zakupy są dla nich przyjemnością. :grin:

Wojtas_B 
Optyczny

EII jest tak dobrze wykonana, że potencjał jej awarii związanej z jakością wykonania jest bliski zeru.
Natomiast awaria wynikająca z uderzenia, upadku i tak prawdopodobnie nie byłaby uznana w ramach gwarancji. A ponieważ ma klasyczną i prostą konstrukcję, każdy dobry optyk od lornetek ją naprawi czy skolimuje. Zatem ułomnościami autoryzowanego serwisu Nikona nie przejmowałbym się w przypadku EII.

Lech149 
Rozmowny

Nic nie rozumiem . Na Bea Foto jest 10 szt.
Ostatnio zmieniony przez Lech149 Sro 24 Sie, 2022, w całości zmieniany 1 raz  

Jan55 
Optyczny
amator

Wojtas..Co do awarii E II to znajdź sobie i poczytaj na BF, gdzie piszą o zaparowywaniu lornetek, nawet po 5 latach, wewnątrz i to nie używając ich w mokrym terenie, oraz o rozkolimowywaniu się, a o naprawie można pomarzyć bo nie ma części. Zresztą pisałem już o tym. Co do napraw przez optyków to zgadza się, ale jak jest jeszcze gwarancja to powinna być naprawiona na gwarancji. a nie żeby trzeba było dopłacać do tego interesu.
Pomijając to wszystko, trzeba napisać, że E II, to świetna lornetka, ale, MZ, nie warta obecnej i "przyszłej ?" ceny. Nie jedna osoba, nie tylko na tym forum, też o tym pisała, vide Wzrokowiec.com .
Takie jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać. :wink:

Wojtas_B 
Optyczny

To, co piszą na BF, to może być tak samo prawda jak i nieprawda. To znaczy ich problemy mogą na przykład wynikać z nieumiejętnej eksploatacji. A nawet jeśli tak jest i mi zaparuje po kilku latach (?), to sobie ją naprawię i wybaczę za obrazy, których dostarczyła do dnia zaparowania.
EII to nie jest sprzęt taktyczny. Trzeba się z nią obchodzić ostrożnie. Podobnie jest z wieloma innymi przedmiotami.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Czw 25 Sie, 2022   

Jan55 napisał/a:
Co do awarii E II to znajdź sobie i poczytaj na BF, gdzie piszą o zaparowywaniu lornetek, nawet po 5 latach, wewnątrz i to nie używając ich w mokrym terenie, oraz o rozkolimowywaniu się, a o naprawie można pomarzyć bo nie ma części.

Czy do usunięcia zaparowania i ustawienia kolimacji potrzebne są jakieś części, których brak wyklucza naprawę lornetki?

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wojtas_B napisał/a:
To, co piszą na BF, to może być tak samo prawda jak i nieprawda. To znaczy ich problemy mogą na przykład wynikać z nieumiejętnej eksploatacji. A nawet jeśli tak jest i mi zaparuje po kilku latach (?), to sobie ją naprawię i wybaczę za obrazy, których dostarczyła do dnia zaparowania.
EII to nie jest sprzęt taktyczny. Trzeba się z nią obchodzić ostrożnie. Podobnie jest z wieloma innymi przedmiotami.

Z zaparowaniem lornetki, która nie jest uszczelniona i wypełniona „gazami” pewnie jest tak, że może zaparować zaraz po zakupie, po kilku miesiącach lub latach, albo wcale i zależy to od użytkownika.
Może wzrost ceny Nikonów EII będzie wiązał się z ich uszczelnieniem i wypełnieniem zapobiegającym zaparowaniu.

Wojtas_B 
Optyczny

Binokularnik napisał/a:

Z zaparowaniem lornetki, która nie jest uszczelniona i wypełniona „gazami” pewnie jest tak, że może zaparować zaraz po zakupie, po kilku miesiącach lub latach, albo wcale i zależy to od użytkownika.
Może wzrost ceny Nikonów EII będzie wiązał się z ich uszczelnieniem i wypełnieniem zapobiegającym zaparowaniu.

Wierzysz w to?

Zgadzam się co do uwagi, że ryzyko zaparowania takiej lornetki w dużym stopniu zależy od użytkownika.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Cytat:
Wierzysz w to?

Gdybym wierzył to nie zacząłbym od „Może”.

Wojtas_B 
Optyczny

Binokularnik napisał/a:
Cytat:
Wierzysz w to?

Gdybym wierzył to nie zacząłbym od „Może”.

No tak, wiara nie polega na przypuszczeniu. Rozumiem, bo też jestem marzycielem. No ale gdyby Nikon zrobił na koniec wersję wypełnioną gazem, to bym się lekko wkurzył, choć nie słyszałem plotek o dalszej ewolucji EII ponad to, czym jest teraz.

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 26 Sie, 2022   

Ell 8x30 to klasyk którego warto mieć w kolekcji ale nie warto oceniać. Po prostu musi być. Miałem wersję rok produkcji 2012 ...sprzedałem. Pomimo wielu lornetek zakupiłem w 2017 ponownie Ell 8x30 która miała na pewno inne powłoki. Obraz jest bardziej kontrastowy i nasycenie kolorów jest bardziej wyraźne. Żadnych zmian poza powłokami nie stwierdziłem. To jest lornetka która na zawsze pozostanie w kolekcji. Tak samo jest traktowana Meopta B1 7x42 której bym nie wymienił na żadną inną ponieważ zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy kiedy mam z nią kontakt. Żaden Swarovski nie pracuje tak pięknie w słoneczny dzień ..... Takiej optyki już się nie produkuje. Wspaniały nostalgiczny obraz .....

Odpowiedz do tematu