Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2022 Lornetka do bliska i daleka
Witam
Chciałbym sprezentować synowi lornetkę, lubi obserwować w zasadzie wszystko od przyrody po nocne niebo a że jestem całkowicie zielony w tym temacie to prosiłbym szanownych forumowiczów o pomoc czy byłby to dobry wybór https://m.olx.pl/d/oferta/japonska-lornetka-hoya-8-20-x-50-j-b21-CID767-IDQao6c.html?reason=observed_ad
Finansowo na tyle mnie stać ale nie chciałbym żeby się okazało, że zostanie ona ozdobą biurka.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Darek
esculap27, Witaj na forum.
Zasadniczo większość szanujących się lornetkowiczów unika zoomów w lornetkach. Jednym z mankamentów takich konstrukcji jest skandalicznie wręcz małe pole widzenia przy najmniejszym powiększeniu. Tutaj widać na obudowie opis 4,7 stopnia przy powiększeniu 8x. Jest to absolutnie beznadziejne pole, które daje efekt patrzenia przez rurkę. Takie coś nie da żadnej przyjemności z obserwacji.
Odradzam, mimo że lornetka wygląda na dobrej jakości japońską robotę. Moim zdaniem jest to egzemplarz bardziej dla kolekcjonerów klasyków i egzotyków do postawienia na półce.
Wysłany: Pią 02 Wrz, 2022
esculap27, przede wszystkim to w jakim wieku jest Twój syn, bo od tego trzeba zacząć, a dopiero później można myśleć, jaka lornetka będzie do niego pasować, czyli wielkość,waga no i rozstaw okularów lornetki.
Na lornetkę, którą pokazałeś w linku, oraz jej podobne, szkoda każdego grosza , a także nie licz na to, że dziecko utrzyma taką lornetkę przed oczami (waga i wielkość), chyba, że jest to nastoletni syn, a i w to wątpię, że będzie chciał się męczyć.
Odpisz na moje pytanie i dopiero będzie można coś doradzać, bo inaczej kupisz coś co może posłuży Wam, za przycisk do papieru na biurku.
esculap27, Aby w miarę sensownie pogodzić przyrodę z nocnym niebem, rozważyłbym Nikona ACTION EX 10x50 CF. To sprawdzona od lat lornetka za rozsądne pieniądze. Przekracza Twój budżet, ale może warto poszukać używanej w dobrym stanie.
Lornetka ma porządną budowę, fajny (klasyczny) wygląd, daje bardziej przestrzenny obraz niż wszelkie dachówki (zauważalny efekt 3D).
Poza tym 10x50 to bardzo uniwersalny format. Obiektyw o średnicy 50 mm pokaże więcej na nocnym niebie niż obiektyw mniejszy, 50 mm to w zasadzie standard astronomiczny, a powiększenie 10x jest najbardziej uniwersalne, bo da się jeszcze komfortowo obserwować z ręki i nie masz wrażenia, że brakuje mocy podczas obserwacji np. ptaków.
Wojtas_B, zauważ , że lornetka ma być dla dziecka, a dokąd się nie dowiemy jakie to dziecko jest (wiek) to nie ma co dywagować nad tym , jaką lornetkę kupić i za ile. To musi napisać esculap27 i wtedy doradzanie będzie miało sens, bo dziecku np 8-mio letniemu nie da chyba lornetki o wadze prawie 1 kg i wielkości cegły, do tego musi określić max budżet, bo może się okazać, że ma tylko na wydanie 400 zł, a wtedy nasze pisanie o lepszości jednej lornetki nad drugą, zda się na nic.
Heloł!
To jeden z najgorszych możliwych wyborów - lornetka z zoomem, nie oferując żadnych zalet, ma w zasadzie same wady.....
Nigdy, nikomu, w żadnych okolicznościach nie życzę obserwacji czegokolwiek lornetką z zoomem.
Dla syna szukaj czegoś klasy 8x30 (np stary dobry Carl Zeiss Jena) lub - jeśli ma być większa i lepsza na zmierzch i noc - czegoś klasy 8x40.
Unikaj lornetek z zoomem
Unikaj lornetek o dużym (powyżej 10x) powiększeniu
Unikaj lornetek z bardzo intensywnymi powłokami na szkłach
Unikaj lornetek plastikowych chińskich lornetek noname....
Koledzy, nie pakujcie esculapa w starocie, bo on wyraźnie pisze, że jest zielony w temacie lornetkowym, więc zakup używanej lornetki to dla niego totolotek. Lepiej aby kupił nową w sklepie internetowym, sprawdził co i jak (czy pasuje, zwłaszcza dla dziecka) i albo oddał do 14 dni albo zostawił i dzieciak będzie się cieszył. W innym przypadku może utopić te 400 lub 500 zł i wtedy ani lornetki ani kasy, że nie wspomnę o traumie dziecka .
Ja też jestem za tym aby pomyślał o 8x32 lub 8x42, bo to najlepsze lornetki dla dzieci, gabarytowo i wagowo.
Co do używek to sam miałem w rękach w ostatnim czasie dwie takie, z ofert, w których wszystko miało być cacy i w ogóle prawie nówki, ale na szczęście mogłem je zobaczyć osobiście i stwierdzić, co dla sprzedających może być nówką, a jest złomem optycznym. Tylko, że ja mam jakieś pojęcie o lornetkach a inni nie, i zapewne tym "znafcom-sprzedafcom", uda się wcisnąć ten złom tym nieobznajomionym w temacie. Dlatego uważam, że należy ostrożnie podchodzić do polecania zakupu lornetki używanej, zwłaszcza osobom, które nie mają pojęcia o lornetkach, a chciałyby lornetkę zakupić. Najlepszym poleceniem, bez ryzyka wpadki, jest zakup lornetki nowej, w sklepie internetowym, nawet jakby trzeba było dołożyć 100 czy 200 zł, do założonego budżetu, bo jest ta możliwość zwrotu lub wymiany do14 dni, gdyby coś nie pasowało, a kupujący nie traci pieniędzy.
Takie jest moje zdanie a Wy nie musicie się z nim zgadzać.
Wiek, wiek dziecka jest kluczowy! Dokładnie to chodzi o rozstaw źrenic (łatwo zmierzyć robiąc zdjęcie z linijką pod okiem) i możliwość utrzymania masy lornetki przy oczach.
Uniwersalne są lornetki o źrenicy ok. 5 mm, czyli 10x50, 8x40, no powiedzmy te 8x32 - ale czy dla dziecka będą ok, to zależy od jego wieku. Mój młodszy syn w tym roku przesiadł się z zabawkowego galileusza na Oriona 4x21 WA, też dobry wybór w tym budżecie (ogromne pole pozorne 70*, stała ostrość, za to spore wady optyczne).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,84 sekundy. Zapytań do SQL: 14