Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka x15
Autor Wiadomość
mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2022   lornetka x15

cześć

od jakiegoś czasu "chodzi mi po głowie" lornetka na statyw - drapieżne ptaki z dużych odległości.
Poczytałem w internecie ...

celuje w zeiss'a Conquest HD 15x56

ale są jeszcze

Vortex Kaibab HD 15x56
no i
Swarovski SLC 15x56

ale też Meostary ...

.... może ktoś z posiadaczy podzieli się opinią na temat wymienionych powyżej ....

miałem kilka modeli 15x70 i 16x70 , wszystkie IF i w zasadzie do astro

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2022   

A dlaczego nie ZEISS 15x60 T*?

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

goornik napisał/a:
A dlaczego nie ZEISS 15x60 T*?

w sieci piszę się o niej w superlatywach .. ale produkcja zakończyła się dość dawno , dostępność w zasadzie tylko na niemieckim ebay... a ceny dość wysokie.

na którymś spotkaniu oglądałem Dialyt a 7x42 cieszącego się dobrymi opiniami .. moje wyobrażenie o tym jak fajny obraz daje nie wytrzymało konfrontacji z rzeczywistością.

ale może jakbym miał okazje popatrzeć przez 15x60T* to moje nastawienie mogło by się zmienić

goornik 
Optyczny

Masz do wyboru w zasadzie trzy lornetki
(1) zachodnioniemiecki ZEISS 15x60 T* (duże pole, małe odsunięcie źrenicy)
(2) zachodnioniemiecki ZEISS 15x60B T* (inne okulary, więc pole mniejsze, ale odsunięcie większe)
(3) jeński Carl Zeiss Jena 15x60 Nobilem, również w wersji Docter

Mam wszystkie trzy :)
Najchętniej sprzedam jeniacza

anton 
Bywalec

@mariuszi, przecież Ty masz Kowę TSN 883 po co Ci takie lornetkowe monstrum 15x ? Jeżeli masz problem z trafieniem w ptaka i utrzymywaniem go w polu widzenia to może mniejsza luneta z większym polem widzenia ? Jako mega zadowolony posiadacz Meopty Meostar S2 82mm w ostatni weekend aby sprawdzić czy jeszcze orliki krzykliwe kręcą się w znanych mi miejscach wziąłem ze sobą Deltę 65ED II. Orlików już nie było ale ze śledzeniem krogulca, kobuza i kilku myszołowów nie było większego problemu. Nie sugeruję że ma to być Delta (swoją drogą ma rewelacyjne kąty widzenia), Kowa też robi lunety mniejsze: TSN-660/600/550. Taka moja sugestia że mniejsza luneta to większa mobilność lunety, będziesz ją chętniej zabierał ze sobą, a ze statywem węglowym to cud, miód, malina

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

anton napisał/a:
@mariuszi, przecież Ty masz Kowę TSN 883 po co Ci takie lornetkowe monstrum 15x ? Jeżeli masz problem z trafieniem w ptaka i utrzymywaniem go w polu widzenia to może mniejsza luneta z większym polem widzenia ? Jako mega zadowolony posiadacz Meopty Meostar S2 82mm w ostatni weekend aby sprawdzić czy jeszcze orliki krzykliwe kręcą się w znanych mi miejscach wziąłem ze sobą Deltę 65ED II. Orlików już nie było ale ze śledzeniem krogulca, kobuza i kilku myszołowów nie było większego problemu. Nie sugeruję że ma to być Delta (swoją drogą ma rewelacyjne kąty widzenia), Kowa też robi lunety mniejsze: TSN-660/600/550. Taka moja sugestia że mniejsza luneta to większa mobilność lunety, będziesz ją chętniej zabierał ze sobą, a ze statywem węglowym to cud, miód, malina

W zasadzie masz racje , obraz z KOWy mimo ze jednoroczny jest zdecydowanie rewelacyjny ….. ale byłem ostatnio w Bieszczadach i tam gdzie właziłem lunety nie zabrałem ( już nie , góry z każdym rokiem coraz wyższe ;-) ) …
X15 bym zabrał . Zabierałem x10 i było OK ale może byłoby bardziej OK z x15 …

Jak popatrzę przez kilka lornetek x15 to może mi przejdzie i dam sobie spokój :wink:

Odpowiedz do tematu