Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 'parapetowo-balkonowa' - pomoc w wyborze
Autor Wiadomość
Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Pią 04 Lis, 2022   

Wojtas_B napisał/a:

U mnie jest tak po kolei od dołu do góry: statyw, nakręcona na niego głowica foto, w głowicę zapięta płytka szybkiego montażu dokręcona od dołu do adaptera lornetkowego, lornetka zapięta na adapter lornetkowy.

I to wszystko po to, żeby sobie popatrzeć przez lornetkę?
Ostatnio zmieniony przez Binokularnik Pią 04 Lis, 2022, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

Binokularnik, Po to, żeby postawić w pewnej kawiarni na bulwarach. :lol:

A na poważnie, to wrócę jeszcze do wątku z monopodem. Choćby w minioną sobotę siedziałem na tarasie oparty wygodnie na krzesełku, monopod oparty o podłogę na wysokości stóp, przytrzymywany oburącz między udami (jak drążek w kokpicie samolotu). 100% komfortu dla ciała, dla oczu i dla duszy.
Po prostu lubię sobie usiąść na dłuższą chwilę z lornetką.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wojtas_B napisał/a:
A na poważnie, to wrócę jeszcze do wątku z monopodem. Choćby w minioną sobotę siedziałem na tarasie oparty wygodnie na krzesełku, monopod oparty o podłogę na wysokości stóp, przytrzymywany oburącz między udami (jak drążek w kokpicie samolotu). 100% komfortu dla ciała, dla oczu i

Hmm...mam monopod, który Mikołaj zostawił dla mnie pod choinką. Wcześniej kupiłem lunetę (?) Yukon 30x50 i pewnie dlatego mi go przytargał. Może warto go przysposobić do lornetki, bo z tym Yukonem to kariery raczej nie zrobi :wink:

krzys13k 
Rozmowny

Są jeszcze statywy z możliwością wykręcenia jednej nogi i używania jej jako monopodu. Np Benro iT25 Traveller, który kupiłem trochę z myślą o tej funkcji, ale przyznam szczerze, że jeszcze nie użyłem nigdy tego monopodu :) Czasem biorę cały statyw, a najczęściej sama lornetka do obserwacji z ręki.

_Tomek_ 
Optyczny

Taki statyw pod lornetkę parapetowo-balkonową nie musi być ani lekki, ani mieć dużej nośności. Głowica nie musi mieć super precyzji, ani nie musi pozwalać na trzy obroty. Mój stary Velbon Sherpa 600R sprawdza się tu aż nadto. Nadto, bo głowica Velbona pozwala jeszcze na obrót do zdjęć pionowych i poziomych, który jest mało przydatny w przypadku optyki obserwacyjnej. Moim zdaniem 1000 zł to luksus w tym wypadku.

Co innego jeśli ma być pod lunetę - tu są dużo większe wymagania co do precyzji głowicy oraz sztywności i tłumienia drgań całości, a jak ma być jeszcze lekki i przenośny... Wówczas 1000 zł to mało. Sam zgłębiam temat, bo Velbon pójdzie na stałe do zdjęć studyjnych, a ja będę potrzebował czegoś lekkiego i terenowego pod lunetę, ale założę do tego osobny temat za jakiś czas.

mariuszi 
Rozmowny
raczej bino

Wysłany: Sob 05 Lis, 2022   

_Tomek_ napisał/a:
Taki statyw pod lornetkę parapetowo-balkonową nie musi być ani lekki, ani mieć dużej nośności. Głowica nie musi mieć super precyzji, ani nie musi pozwalać na trzy obroty. Mój stary Velbon Sherpa 600R sprawdza się tu aż nadto. Nadto, bo głowica Velbona pozwala jeszcze na obrót do zdjęć pionowych i poziomych, który jest mało przydatny w przypadku optyki obserwacyjnej. Moim zdaniem 1000 zł to luksus w tym wypadku.

Co innego jeśli ma być pod lunetę - tu są dużo większe wymagania co do precyzji głowicy oraz sztywności i tłumienia drgań całości, a jak ma być jeszcze lekki i przenośny... Wówczas 1000 zł to mało…….

100 % jak piszesz

Mam pod lornetke Sherpe z bardzo wygodną głowicą z jednym pokrętłem obsługującym obie osie … ale do lunety jest nieprzydatny ( chyba że małej )

Benro z głowicą Video daje radę z lunetą 88mm

bufa 
Uczestnik

Jeszcze miesiąc temu miała być tylko jedna uniwersalna lornetka do domu, teraz już jest chęć na kolejną - 10-12x, no to może jeszcze jakaś mała 8x30/32 na wycieczki, partnerka już napalona na lunetę że statywem... Pany kochane jak żyć :D

Wojtas_B 
Optyczny

bufa, Też tak czasem wzdycham, albowiem biję się od dawna z myślami o lunecie. Niestety, zauważyłem, że trudniej jest kupić przyzwoitą niedrogą lunetę niż przyzwoitą niedrogą lornetkę.

W lunetach, przez które patrzyłem, dobry stosunek jakości do ceny ma to, choć kiedyś ten stosunek był lepszy:
https://deltaoptical.pl/luneta-delta-optical-titanium-65ed-ii?from=listing

anton 
Bywalec

Również mogę polecić lunetę DO 65ED II. Moja pierwsza luneta i pomimo posiadania z drugiej lepszej z większym obiektywem i większym powiększeniem w pewnych sytuacjach nadal sięgam po Deltę.

Wojtas_B 
Optyczny

anton, Jak Twoja Meopta się sprawuje?

anton 
Bywalec

Wojtas_B napisał/a:
anton, Jak Twoja Meopta się sprawuje?

W dziale o lunetach pokuszę się zapewne o napisanie recenzji. Tutaj po krótce: Meoptę Meostar S2 82HD 20-70x kupiłem przez internet, paczka przyszła kurierem, pierwsze spojrzenie, chyba to był odległy maszt GSM i od razu efekt wow. Test gazetowy: z odległości 40m tekst drobnym drukiem - była to stopka redakcyjna czasopisma - bez większych problemów mogłem przeczytać. Szkło fluorytowe: potwierdza się to co piszą ludzie na BF: praktycznie zero aberracji, sprzęt porównywalny ze Swarovskim. Patrzyłem w tym roku przez ATS-a 25-50x, Nikona Fieldscope 82 ED 25-75x i ATX-a 95 30-70x - tylko ATX ma zauważalną optyczną przewagę. Powtórzę opinię kilku osób z BF z którą się zgadzam: to jest 95% ATX-a za mniejszą cenę. Ta luneta jest przy swojej wielkości jeszcze mobilna terenowo: tzn można przez kilka godzin nieść ją razem ze statywem i nie grozi to dyskopatią :) Okular 20-70x bardzo dobry do obserwacji paków na wiślanych łachach (odległości 600-900m) jednak na bliższe odległości do obserwacji na stawach zdecydowałem że kupię okular szerokokątny 30-60x

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Pon 07 Lis, 2022   

anton, Sprawdzałem w pewnym znanym i lubianym sklepiku Vortexa Razora 85 mm obok Kowy Prominar i w Vortexie zauważyłem wyraźnie słabszy niż w Kowie obraz przy maksymalnym powiększeniu, poniżej moich oczekiwań. Różnica w cenie wydaje się więc uzasadniona.
Rozważam Kowę 883, ale to jednak duży wydatek. Trochę mniej wychodzi Twoja Meopta, więc chciałbym jakiejś informacji z pierwszej ręki.

Jak zachowuje się Meopta na długim końcu?

Czy akceptuje okulary astro 1,25 cala?

Czy da się w Meoptę włożyć nasadkę bino, żeby ostrzyła z okularami astro, gdybym miał zachciankę popatrzenia obuocznie na Księżyc z powiększeniem około 100x?

Co to znaczy, że Meopta ma "szkło fluorytowe"? Fluoryt to nie szkło, lecz kryształ. Kowy mają z niego zrobioną soczewkę obiektywu, co całkowicie eliminuje AC i nie tylko. Nie rozumiem, na czym polega fluorytowość obiektywu Meopty, bo specyfikacja tej lunety napisana jest mętnym językiem.

anton 
Bywalec

Wojtas_B napisał/a:
Jak zachowuje się Meopta na długim końcu?

Hę ? Domyślam się że pytasz o maksymalny zakres powiększenia ? Wiadomo że źrenica lunety się zawęża wraz z powiększeniem, ale w listopadowych obserwacjach przy pochmurnym niebie cały zakres w pełni użyteczny. Wyrazistość obrazu lekko spada kiedy pokrętło zooma dobija do końca ale nadal jest to dobry jakościowo obraz. Pamiętajmy że jest to "aż" 70x przy obiektywie 82mm. W okularze 20-70x pozorne pole widzenia zwiększa się wraz z powiększeniem. Nieco tunelowe odczucie jest przy powiększeniu 20x później już tylko lepiej.

Wojtas_B napisał/a:
Czy akceptuje okulary astro 1,25 cala?

Jest adapter Meopty umożliwiający zastosowanie innych okularów tego producenta takich jak 30WA i 20-60x - oprócz dedykowanych 20-70x i 30-60xWA. Osobiście nie posiadam. Przykładowa oferta https://www.astroshop.pl/...specifications. Nie wiem jak ze standardem astro.

Wojtas_B napisał/a:
Czy da się w Meoptę włożyć nasadkę bino, żeby ostrzyła z okularami astro, gdybym miał zachciankę popatrzenia obuocznie na Księżyc z powiększeniem około 100x?

Nie wiem, nie interesowałem się takimi rozwiązaniami, w ornitologii raczej nikt tego nie używa, tak więc i na BF nie kojarzę żeby ktoś o tym pisał.

Wojtas_B napisał/a:
Co to znaczy, że Meopta ma "szkło fluorytowe"? Fluoryt to nie szkło, lecz kryształ. Kowy mają z niego zrobioną soczewkę obiektywu, co całkowicie eliminuje AC i nie tylko. Nie rozumiem, na czym polega fluorytowość obiektywu Meopty, bo specyfikacja tej lunety napisana jest mętnym językiem.

Producent tak twierdzi :mrgreen: , na pewno nie jest to syntetyczny kryształ fluorytu jak w Kowie TSN-883. Faktem jest jak dla mnie brak zauważalnej aberracji.
Jeżeli odpowiada Ci lokalizacja Puławy, Lublin, ew. okazjonalnie Radom to zapraszam na testy.

pandal 
Bywalec

Wojtas, Meoptę S2 posiadam od 5lat już chyba, okular 30x60WA. Przy maksymalnym powiększeniu utrzymuje się b. dobra jakość obrazu, oczywiście źrenica wyjściowa maleje i wiąże sie to z większą fatygą dla oka, jednak jest to nadal w pełni użyteczne powiększenie. W ogóle jest to super sprzęt.

anton 
Bywalec

Wysłany: Wto 08 Lis, 2022   

pandal napisał/a:
Wojtas, Meoptę S2 posiadam od 5lat już chyba, okular 30x60WA. Przy maksymalnym powiększeniu utrzymuje się b. dobra jakość obrazu, oczywiście źrenica wyjściowa maleje i wiąże sie to z większą fatygą dla oka, jednak jest to nadal w pełni użyteczne powiększenie. W ogóle jest to super sprzęt.

Na BF jeden z posiadaczy okularu 30-60WA pisał że okular wymaga dokładnego osiowego patrzenia, inaczej pojawiają się zaciemnienia w polu widzenia. Dlatego osoba ta odesłała ten okular i wybrała 20-70, Rozważam zakup okularu 30-60WA jako drugiego; z przeznaczeniem na średniej wielkości stawy hodowlane. Możesz coś napisać o swoich odczuciach z tym okularem ?

Odpowiedz do tematu