Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie laika
Autor Wiadomość
brk33
Nowy

Wysłany: Sro 21 Mar, 2007   Pytanie laika

Witam
Długo się nosiłem z zadaniem tego pytania.. ale w końcu się odważyłem :)
Na wstępie chcę wyjaśnić, że jestem prawdziwym amatorem ale mam wielkie chęi i ambicie więc kupiłem sobie 350D (ot tak na początek) i tu pojawia się moje pytanie dotyczące obiektywów, a mianowicie:
Czym się różnią obiektywy z czerwoną kropeczką od tych z białą? Tzn. wiem, że z białą są tylko do lustrzanek cyfrowych natomiast z czerwoną i do analogowych i cyfrowych. Chodzi mi raczej o to czy te obiektywy różnią się pod względem optycznym i co za tym idzie długością ogniskowych.
Zakładając, że mam dwa obiektywy np. stałki 50mm jeden cyfrowy drugi analogowy, to czy zdjęcie będzie takie same.
Kolejne pytanie nasuwa się same. Jeżeli producent oferuje obiektywy o takich samych parametrach ale jeden jest cyfrowy a drugi analogowy to który wybrać?

Przepraszam za mój długi wywód. Proszę o pomoc.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 21 Mar, 2007   

Te z białą kropeczką pasują tylko do niektórych aparatów cyfrowych, te aparaty też mają taką kropeczkę na body, matrycę takiej wielkości jak m.in. 350D i małe lustro (350D też takie ma).
Do 350D kupuj obiektywy dedykowane do cyfrówek (chodzi zapewne o np. wersje DG Sigmy). Takie obiektywy lepiej znoszą "fochy" cyfrowej matrycy.

brk33
Nowy

Wysłany: Czw 22 Mar, 2007   

Dzięki MM za odpowiedź.
Czyli jeżeli chodzi o obniektywy Sigmy to lepiej chyba "DC" a jeżeli chodzi o Canona to chyba te z oznaczeniem "II"?

Pozdrawiam

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Niekoniecznie. DC to z tego co pamiętam w Sigmie oznacza obiektywy przeznaczone TYLKO i WYŁĄCZNIE do aparatów cyfrowych z niepełną klatką. Natomiast szkła DG to są normalne obiektywy, gdzie dostosowano ich konstrukcję (chodzi głównie o powłoki antyodblaskowe) do współpracy z aparatami cyfrowymi. Ale równie dobrze można je podpiąć do aparatów cyfrowych z większą matrycą jak i do analogów.
W Canonie symbol II to po prostu kolejna wersja tego samego szkła. Nie znajdziesz tutaj jakiś specjalnych oznaczeń wersji dla cyfrówek przy "normalnych" obiektywach. Możesz za to wiedzieć, które szkło pasuje TYLKO i WYŁĄCZNIE do aparatów z mniejszą matrycą i dostosowanych tylko do pracy z aparatami mającymi mniejsze lustro (czyli 300/350/400/20/30D ). Takie obiektywy mają w przednim członie nazwy literki EF-S. Normalne obiektywy Canona mają przedrostek EF.

brk33
Nowy

Trochę się już pogubiłem.
Czy dobrze rozumuję.
Do 350D będą mi pasować zarówno Sigmy DC jak i DG
oraz Canony EF i EF-s?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Do Canona 350D będzie pasowało wszystko co ma bagnet zgodny z systemem EOS. To do "normalnych" aparatów te wszystkie DC i EF-S nie będą pasować.
Wystarczy poczytać instrukcję drogi kolego :evil:

brk33
Nowy

Mam jeszcze jedno pytanko. Czy skoro obiektywy DC i EF-s są przystosowane tylko do nie pełnej klatki to czy również dla nich trzeba przeliczać ogniskowe. (x 1.6)?

protazy 
Bywalec

brk33 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy skoro obiektywy DC i EF-s są przystosowane tylko do nie pełnej klatki to czy również dla nich trzeba przeliczać ogniskowe. (x 1.6)?

Ogniskowe wszystkich obiektywów są podawane jak do pełnej klatki :twisted: to nie kompakt :lol:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ogniskową przelicza się nie ze względu na obiektywy, ale ze względu na wielkość matrycy. Wnioski z zadanego pytania wyciągnij sam. Jak zaczniesz myśleć samodzielnie to będziesz zadawał mniej takich pytań. Ponadto polecam skorzystać z opcji SZUKAJ zanim zadasz jakieś pytanie, bo być może było już o tym na forum.

brk33
Nowy

Wielkie dzięki.
Kończę zadawać pytania.
:oops:

Arek 
Redaktor

Kto pyta nie błądzi ale poszukać samemu też warto. Albo chociaż zajrzeć tu:
http://www.optyczne.pl/index.php?slownik=all

a w szczególności: