Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 28 Gru, 2022 Swarovski NL pure 10x32 porównanie z EL 10x32 SV
Od kilku lat używam lornetkę EL 10x32 SV , ostatnio zastanawiam się czy nie zakupić nowej generacji gdyż kusi mnie szersze pole widzenia. Czy ona ma optykę jak 12x42? Posiadam pure 12x42 i jestem pod wrażeniem, ale czy młodsza siostra jej dorównuje?
hej
tez mam EL 10x32 i myslalem czy nie zmienic na NL , jednak stwierdzilem, ze doplacac kilka tysiecy za nieco wiekszę pole nie bylo by chyba najrozsądniejsze, oczywiscie jak sie ma duzo kasy mozna zmienic, znam takie osoby, co to moga wydac na zabawki kilka tysiecy miesiac w miesiac, wiec pewnie wtedy mozna bylo by zmieniac. mi osobicie tez nie podoba sie zmniejszenie odstepu zrenicy w najnowszej lornetce NL
test fajny , ale ciagle nie widzę sensu doplacania do niewiele lepszej lorentki kilku tysiecy( bo wiadomo ze sprzedajac starszy model tez stracimy).
aha i zapomnialem , ze NL ma tez wiekszy dystans minimalnej ostrosci, niewiele ale jednak, kolejny atut za ELką .
michallomarzec, Dlaczego, mając NL 12x42, myślisz o dalszym inwestowaniu w format 10x32? Czy ze względu na mniejszą wagę i gabaryty?
Również mam NL 12x42 i jest to moja podstawowa lornetka, ponieważ 1) ma walory obrazowania, jakich nie spotkałem w żadnej z innych topowych lornetek, niezależnie od powiększenia, 2) mimo dużego powiększenia komfort obserwacji nie jest gorszy w porównaniu do topowych dziesiątek.
Dlatego nie zamierzam inwestować w żadną 10x, a jedyna, jaką w ogóle i w ostateczności rozważam, to EL 10x50 - jako lornetkę do obserwacji zmierzchowych i do nocnego nieba.
10x32 to wg mnie granica rozsądku, jeśli chodzi o źrenicę wyjściową. Nawet w 12x42 jest ona nieco większa.
Czy zyskasz dużo, przesiadając się z EL na NL? Nie spodziewam się, żeby to była różnica duża. EL 10x32 ma świetną reputację, a pole 6,9 stopnia w lornetce 10x już jest bardzo duże. Można by ewentualnie przetestować i porównać podatność na odblaski w obu modelach.
Na Twoim miejscu, mając NL 12x42, rozważyłbym dopłatę do przesiadki z EL 10x32 na NL 8x32.
Miałbyś topowe uzupełnienie dla 12x pod względem powiększenia.
NL 8x32 była hitem naszego czerwcowego spotkania lornetkowego.
Od kilku lat używam lornetkę EL 10x32 SV , ostatnio zastanawiam się czy nie zakupić nowej generacji gdyż kusi mnie szersze pole widzenia.
od dzisiaj, to warto się przesiąść, albo raczej dołożyć do kolekcji lornetek, Zeiss SFL w rozmiarze 30 na coś takiego czekałem, na papierze to eliminuje wszystkie wady CL, a dodatkowo mniejsza i lżejsza
Wysłany: Sro 18 Sty, 2023
ppv napisał..." na papierze to eliminuje wszystkie wady CL".
Jak na razie to tylko na papierze. Marketing to radosna twórczość a rzeczywistość bywa czasami inna . Oby nie, w tym przypadku. Tylko czy takie drobne niuanse są warte dopłaty 50% do ceny CL, bo cena SFL, na wejściu, jest "kosmiczna" .
ja za CL podziękowałem, fajny ale... za dużo ale. czy dopłacać to inna kwestia, sprawa bardzo indywidualna, niektorzy za wersję nomad doplacają sporo, albo za edycje specjalne niewybitnych produktow Leica ...
Katalogowo CL ma cenę 1280euro, SFL 1500euro, wiec to nie jest 50%, a bardziej 17%
Wysłany: Czw 19 Sty, 2023
ppv, patrząc na cenę sklepową to 1100 eu za CL a 1500 za SFL, więc 40% .
Cena katalogowa SFL będzie, na pewno w sklepach, tak jak jest za 8-10x40. Może za jakiś czas spadnie, ale tylko może .
Co do edycji specjalnych, 100 czy 200% droższych, to są to produkty, MZ, dla "ortodoksyjnych" snobów a nie dla normalnych ludzi, tym bardziej, że są to takie same wyroby, tylko różniące się wyglądem . No, ale dla każdego co kto lubi, jak mówi powiedzenie.
Wojtas, jeszcze o Leicach było założyciel wątku pytał o NL 10x32 a niektorzy proponują mu takich samych gabarytów NL 8x32 fakt faktem, pole ogromne to NL tylko, mnie też kusiło, ale ten gabaryt, stąd SFL...
michallomarzec zawsze może kupić wypróbować i odesłać, szczególnie w beafoto
Ostatnio zmieniony przez ppv Czw 19 Sty, 2023, w całości zmieniany 1 raz
Wojtas, jeszcze o Leicach było założyciel wątku pytał o NL 10x32 a niektorzy proponują mu takich samych gabarytów NL 8x32
michallomarzec zawsze może kupić wypróbować i odesłać, szczególnie w beafoto
Tak, to tylko moja rada, którą uzasadniłem.
Podsumowując, przy ograniczonym budżecie nie widzę dużej korzyści w przesiadce z EL 10x32 na NL 10x32.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9