Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Leica Trinovid BCA 10x25 - recenzja
Autor Wiadomość
krzys13k 
Rozmowny

Wysłany: Pią 10 Mar, 2023   Leica Trinovid BCA 10x25 - recenzja

Ostatnimi czasy przeglądałem różne ogłoszenia z używanymi lornetkami. Wpadła mi w oko ta Leica jako coś małego, co mógłbym mieć przy sobie na długich górskich spacerach czy nawet podczas biegania po górach/lasach, aby w przerwie popatrzeć na widoki czy zwierzęta, a więc lornetki jak najmniejszej, która zmieści się do mojego najmniejszego plecaka, który biorę na takie wycieczki.

Niestety mimo dokładnego (jak wtedy sądziłem) sprawdzenia przed zakupem, już po pierwszych obserwacjach okazało się, że kolimacja odbiega od ideału powodując lekki dyskomfort. Wtopa…

Po jakimś czasie postanowiłem zadzwonić do portugalskiego serwisu Leiki. Przedstawiłem problem i miła pani poinformowała mnie, że lornetka wyprodukowana jest w latach 90, a więc podlega jeszcze 30-letniej gwarancji i zaproponowała wysłanie jej do serwisu, co uczyniłem.
Lornetka została wyczyszczona w środku, kolimacja została poprawiona. To wszystko w ramach gwarancji, a dodatkowo za drobną opłatą wymienione zostały w niej gumowe okładziny, które już nie przylegały dobrze do obudowy. Lornetka po powrocie ma idealną kolimację i w zasadzie wygląda jak nowa. Sytuacja została uratowana. Brawo Leica!

Mechanika i komfort obserwacji

Jeśli chodzi o ruchome elementy, wszystko jest ok, mostek lornetki zgina się z należytym oporem, pokrętła ostrości pracują płynnie. Samego pokrętła ostrości nie używam za dużo, głębia ostrości wydaje się dość duża i tylko przestawiam ostrość do obserwacji bliższych obiektów.

Minimalna odległość ostrzenia jest dosyć spora i wynosi gdzieś w okolicach 4-5m.

Co ciekawe pokrętło do indywidualnego ustawiania ostrości dla prawego toru znajduje się przy obiektywie, a więc z przodu lornetki.

Lornetka tak mała jest na pewno mniej komfortowa w obserwacji. Musiałem nauczyć się ją trzymać w odpowiedni sposób aby zminimalizować drgania.

Dodatkowo trzeba precyzyjnie przykładać lornetkę do oczu aby malutkie źrenice wyjściowe zgrały się z oczami.

I jeszcze jedna kwestia, soczewki obiektywów mogłyby byc umieszczone głębiej w tubusach. W połączeniu z brakiem dekielków jest to słabe, bo są narazone na zarysowania itp. Jako rozwiązanie wydrukowałem własne gumowe dekielki.

Obserwacje w dzień

Kolory: lornetka wyraźnie ociepla obraz. Ale chyba bardziej w stronę pomarańczowego/czerwieni niż żółtego. Dla mnie jest to bardziej przyjemne w odbiorze niż żółty kolor jak w Nikonie Action EX, lub zielonkawy w SvBONY.

Aberracja chromatyczna: W centrum praktycznie jej nie dostrzegam, na samych brzegach niewielka.

Pole widzenia: malutkie… to kolejna cecha małych lornetek z którą musimy się pogodzić. Specyfikacja podaje wartość 5.14° czyli mamy okulary o polu 48.35°

Ostrość: obraz w centrum jest bardzo ostry. Dodatkowo spadek ostrości na brzegach jest mały i mamy dużą część pola widzenia ostrą, co częściowo rekompensuje nam owo małe pole widzenia. Ciężko mi to dokładnie zmierzyć ale minimum 80% pola widzenia jest ostre.

Praca pod światło: nie zauważyłem jakichś dużych problemów z odblaskami. Są niewielkie odblaski od bardzo jasnych, punktowych źródeł światła, ale na mój gust niewielkie.

Jasność obrazu: tutaj dochodzimy już do ograniczeń małych lornetek. Obraz jest jasny tylko w dzień kiedy źrenica oka jest maksymalnie zwężona. Po zmroku zaczyna się robić tylko ciemniej w porównaniu do większych lornetek. Sama transmisja wydaje się przyzwoita, ale na pewno nie z najwyższej ligi.

Choć ta lornetka nie została przetestowana, warto w tym miejscu przytoczyć pomiary transmisji dla kilku podobnych lornetek z testu dr Gijsa van Ginkela, aby wiedzieć czego się spodziewać:

Trinovid 8x20 (1998): 85-86%
Ultravid 8x20 (2004): 92-94%
Zeiss Victory 8x25: 93.2%-93.9%
Swarovski CL Curio: 93.2%-93.9%

Jak widać najlepsze (i nowsze) lornetki z tej kategorii posiadają wyraźnie lepszą transmisję.

Obserwacje w nocy

Tutaj nie ma się co rozpisywać. Lornetka nie jest przeznaczona to takich obserwacji. Gdy tylko źrenice oczu rozszerzą się odrobinę, lornetka przestaje dostarczać optymalną ilość światła i obraz staje się ciemniejszy.

Z ciekawości spojrzałem na miejskie niebo, na gwiazdozbiór Oriona. Gwiazdy w lornetce były ładnie punktowe, nie zauważyłem żadnych “spajków”, a nawet środek Mgławicy Oriona ukazał się jako mała chmurka.

Niemniej już spojrzenie przez lornetkę 8x32 sprawia, że widzimy więcej gwiazd i jaśniejszy obraz.

Podsumowanie

Lornetka jest fajna i pomimo swoich ograniczeń spełnia swoją funkcję jako kieszonkowy instrument do dziennych obserwacji. Na razie ze mną zostaje, a w bardziej odległej przyszłości chciałbym jeszcze spróbować Swarovskiego 7x21. Te parametry wydają mi się dużo bardziej uniwersalne niż 10x25 dla małych lornetek. Oczywiście za cenę dużo wyższą.

Zalety:
+ Ostry obraz i minimalny spadek ostrości na brzegu pola widzenia
+ Bardzo mała aberracja chrmoatyczna
+ Przyzwoita praca pod światło
+ Mechanika działa bez zarzutu mimo, ze lornetka ma ponad 25 lat
+ Przyjazny dla klienta serwis Leiki

Wady:
- małe pole widzenia
- odwzorowanie kolorów (wyraźne ocieplenie obrazu)
- transmisja wydaje się być słabsza niż w nowoczesnych konstrukcjach
- soczewki obiektywów umieszczone zbyt płytko

P3020003 copy.jpeg
Plik ściągnięto 2233 raz(y) 76,37 KB

P3020001 copy.jpeg
Plik ściągnięto 2233 raz(y) 90,84 KB

IMG_1809.jpeg
Plik ściągnięto 2233 raz(y) 329,38 KB

IMG_1807.jpeg
Plik ściągnięto 2233 raz(y) 213 KB

Reklama

browar 
Rozmowny

Wysłany: Pią 10 Mar, 2023   

Sorry że tak przyziemnie ale ile cię to cudo kosztowało?
Jakim adapterem podłączałeś do ajfona?

TRYTON7 
Rozmowny

bardzo fajna recenzja i zdjęcia.
Gratuluje !!!

_Tomek_ 
Optyczny

Fajny maluch! Też chodzi mi po głowie Curio 7x21, ale staram się uracjonalnic, że mi nie potrzebny :) Jako małą turystyczną lornetke mam Terre 8x25, a na rower monokular, który wciskam do trójkątnej torebki pod ramę (takie złożone Curio może by i weszło, ale wożę tam narzedzia, coś do przegryzienia, wszystko to się trzęsie, szkoda drogiej lornetki)

Wojtas_B 
Optyczny

_Tomek_, A Ty nie miałeś przypadkiem zasuwać po zakup SFLa?

Recenzja Trinovida 10x25 wartościowa.

Sama lornetka?
Ciekawy gadżet.

Pole widzenia?
Aż mnie ciarki przeszły.
Czy jestem klaustrofobikiem? W życiu nie, ale w domenie lornetkowej chyba tak.

_Tomek_ 
Optyczny

Wojtas_B napisał/a:

:lol: Miałem i nic tu się nie zmieniło. Ale ten Swar jest taki ładniutki...
Na razie to nie minął rok od ostatniego zakupu, więc czekam aż myśl o kolejnym zakupie przestanie wywoływać poczucie winy.

Wojtas_B 
Optyczny

_Tomek_ napisał/a:
Wojtas_B napisał/a:

:lol: Miałem i nic tu się nie zmieniło. Ale ten Swar jest taki ładniutki...
Na razie to nie minął rok od ostatniego zakupu, więc czekam aż myśl o kolejnym zakupie przestanie wywoływać poczucie winy.

W zabijaniu takiego poczucia winy czasem pomaga refleksja, że nie żyjemy wiecznie.

_Tomek_ 
Optyczny

Optymistycznie to nie zabrzmiało :( Ale oczywiście racja.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

_Tomek_ napisał/a:
Optymistycznie to nie zabrzmiało :(

Bardziej pesymistyczne jest to, że się starzejemy. Mechanizm rozszerzający źrenicę popsuty, pogięte pręciki i wgniecione czopki, zaćma, Parkinson…itd.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Dodając do tego kłopoty z prostatą oraz nie trzymaniem moczu robi nam się powoli wątek geriatryczny :mrgreen:
Szacun dla autora za szczegółową recenzję oraz zdjęcia . Ja takiego zerkadełka bym nie kupił . Jedyny plus to waga i przenośność , reszta to męka . W cenie tego ( widziałem ją na OLX ) plus koszty wysyłek i nowego ogumowania ( wiadomo że do kolimacji stara guma musi być rozcięta ) to zapewne można by kupić parkę nowych Geconów .

krzys13k 
Rozmowny

browar, bez adaptera, po prostu przykładam telefon i staram się jak najrównieej trzymać, ale nie wychodzi idealnie. Zobacz też wiadomość prywatną.

_Tomek_, Swarek zapowiada się super. Dla mnie na razie był poza budżetem, dlatego jako kompromis wziąłem tego Trinovida. Jak pokonasz opory i nabędziesz to dawaj recenzję :mrgreen:

Wojtas_B, co do pola to do czasu pisania tego tekstu nawet nie zdawałem sobie sprawy jak małe jest. Ale są mniejsze, rekordzista to Pentax AD 8x25 z polem 42°

Odpowiedz do tematu