Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 05 Mar, 2023
TheNewOne, to o czym napisałem było pisane w branżowej internetowej prasie "Business Insider" kilka dni temu, i nie dotyczy to mojego osiedla czy miasteczka, tylko całej Polski. Nie jestem ekonomistą, więc oparłem się na artykule z tej prasy.
Co do uwzględnienia pieniędzy poza kasą fiskalną, obawiam się, że dotyczy to wszystkich grup, bo wszędzie "kręcą wałki" poza kasowe a po uwzględnieniu tego, średnia byłaby, co najmniej 2 razy wyższa .
Ludzie mają różne wydatki i różnie widzą inflację, bo ceny produktów i usług rosną w różnym tempie. Lornetki też, zobaczcie np. o ile poszła w górę Kowa Genesis 44. Ale też są jak widać przeceny. Ciężko w tym się połapać, odkładać na lornetkę czy brać z przeceny, itp. dylematy.
Inflacja jest zła, bo nie wiadomo co, ile i kiedy zdrożeje. Ciężko zaplanować wydatki, ustalić cenniki (np. hotel gdzie jeżdżę na wakacje przyjmował rezerwacje i zaliczki rok naprzód, a teraz dopiero na początku lutego wiedzieli o ile będzie drożej w te wakacje - o dziwo akurat tylko kilka %).
Gdyby wszystkie ceny, łącznie z wynagrodzeniami (też cena), rosły nawet i 10% równo z miesiąca na miesiąc, to mały problem z taką inflacją, poza kosztami nowych cenników i okresowej denominacji...
Wysłany: Pon 06 Mar, 2023 Re: Vortex Diamondback HD 8x32
Soniak10 napisał/a:
Nie rozwodząc się dłużej powiem tylko, że sprzęcik sprawił na mnie ogromnie pozytywne wrażenie: maluteńka, leciuteńka, o świetnym obrazie.
Kiedyś zastanawiałem się czy sobie jej nie kupić. Nie kupiłem bo była tania i wykombinowałem, że jak wydam 2x tyle to będę bardziej zadowolony. Do dzisiaj nie mam pewności czy słusznie zrobiłem.
PS. Ten vortex na prezentowanych zdjęciach jest ładny i elegancki w przeciwieństwie do fotki zamieszczonej na pudełku na której mz. wygląda paskudnie i odstraszająco.
Mam tego Vortexa i mogę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony, mała poręczna wygodna lornetka o wyrazistym obrazie i szerokim polu widzenia. Aż chce się ją zawsze mieć na wyciecze. Na pewono dobrze wydane pieniądze w przeciwieństwie do Kowy BD II 10x42 - jej nie polecam,
Wysłany: Sro 08 Mar, 2023
anton napisał..."mała poręczna wygodna lornetka o wyrazistym obrazie i szerokim polu widzenia. Aż chce się ją zawsze mieć na wyciecze."
Do tego trzeba by dodać, że jest dobrze zbudowana, z dobrą optyką, małą wagą, i to wszystko, w nie wygórowanej (jeszcze) cenie . Dla kogoś kto nie potrzebuje nic więcej, a chce mieć lornetkę z dobrą optyką, za nie wielkie pieniądze, to jest świetny wybór.
Kiedy właściwie ten Geco się pojawił, parę miesięcy temu była cisza o tym wynalazku ? Wygląd zewnętrzny i parametry bardzo obiecujące.
Do tej pory Vortex w tym przedziale był podawany za wzór.
Testowaliście jakoś tego Geco, że stwierdzacie, iż lepszy od Vortexa ?
Cena faktycznie przy tej drożyźnie to okazja...
Wysłany: Sob 11 Mar, 2023
moshica, GECO to GPOptics, o czym pisałem wcześniej na forum i są opisy w dziale lornetki 8x32-42. Do tej pory Vortex był opisywany jako bdb i nie był porównywany z GPO/GECO, bo to lornetki z wyższej półki ,
jakościowo- cenowej (1900 zł), chociaż przy okazji pisania moich opinii o innych lornetkach, porównywałem je do mojej GPO 8x32 i pisałem, że, MZ, GPO jest najlepsza, np od Vortexa, i kilku innych, o których pisałem na forum.
Lornetki te, są na rynku od 3 lat, ale przeszły bez echa (br
ak reklamy). GPO zniknęło a zostało GECO, które jest być może, na wyprzedaży, tak jak było z GPO, jeszcze, półtora roku temu.
Więcej przeczytaj w moim temacie o GPO/GECO 8x42.
Firma GPO dalej istnieje i produkuje, a sprzedaje w USA i w Europie jako GECO.
Od dzisiaj jestem świeżym posiadaczem tego właśnie Vortexa. Jest to moja pierwsza lornetka tej klasy i mogę nie być obiektywnym ale jak dla mnie optyka, wymiary i samo czucie tej lornetki to ekstraklasa. Zastanawiałem się nad tym Geco (jak chyba każdy) ale w moim przypadku zdecydowała ta wieczysta gwarancja jaką daje Vortex bo to coś czego nie ma nikt inny. Kupowałem w tym samym sklepie w którym jest dostępny Geco w promocji. Polecam skorzystać tam z gwarancji najniższej ceny. U mnie wyszło 888 PLN.
Swoją drogą to właśnie dzięki temu forum wybrałem tę lornetkę bo pierwotnie miała być innej firmy, większa i tańsza
Pozdrawiam wszystkich piszących bo dzięki Wam forum żyje.
PS. Szczególne podziękowania za merytoryczne porady dla Jan55 w wątku dotyczącym „Jaka lornetka?”
Wczoraj przed zachodem Słońca odwiedziłem znany i lubiany sklep w Łomiankach. Przy okazji popatrzyłem przez tytułowego Vortexa. Uczciwie napiszę, że jest dobra, nad wyraz przyzwoita w stosunku do ceny, a należę raczej do tej zepsutej, wymagającej grupy binoholików. Lornetka dobrze się też im sprzedaje, co mnie nie dziwi. Dobra ostrość trzymana w dużej części pola, dobry kontrast i odwzorowanie kolorów, AC obecna, ale nienależąca do tych dokuczliwych, bardzo dobrze kontrolowana dystorsja. Lornetka dość łatwa na oku, po dobrym ustawieniu rozstawu tubusów nie trzeba zmagać się z szukaniem odpowiedniej pozycji. Mała i poręczna, wejdzie do większej kieszeni. Wygląda na porządnie zbudowaną, ale mogą trafiać się egzemplarze ze zbyt ciężko chodzącym pierścieniem dioptrażu, więc najlepiej sprawdzić i ewentualnie wymienić.
Panowie, wracając jeszcze do tego GECO vs Diamondback 8x32.
Czy dla lornetkowego amatora (jakim się uważam) będzie zauważalna różnica w obrazie między obiema lornetkami? Czy faktycznie trzeba być oblatanym w temacie żeby coś wychwycić?
Po pierwszych wędrówkach zdarza mi się widzieć spore zielone lub fioletowe iskrzenie/obramówki na kontrastowych rzeczach np. wieże kościoła na tle nieba w słoneczny dzień. Rozumiem że to jest ta rzeczona aberracja chromatyczna? Jest to wada fabryczna lornetki czy raczej w takich warunkach każdy sprzęt tak się zachowa? I czy np. w takim GECO da się tego uniknąć?
Wysłany: Sob 25 Mar, 2023
LukeWWA, w Vortex-sie, AC w środku pola, ujawnia się szybciej niż w GECO, ale piszę o extremalnych warunkach obserwacji.
Generalnie, to GECO, jest lepszą lornetką (ostrość, jasność, kontrast, mniej AC, więcej ostrego pola). Ogólna wielkość pola widzenia w Vortex-sie i GECO jest porównywalna (8,1*), więc tutaj nic się nie traci ani nie zyskuje, a co do pozostałych niuansów, to trzeba samemu porównać obie lornetki, najlepiej 1:1, bo to co widzi jedna osoba, to nie musi zauważać inna . Do tego trzeba pamiętać o porównywalności jakościowej, pomiędzy egzemplarzami danej lornetki, co się zdarza, częściej w tych tanich, ale i wśród droższych.
Wysłany: Sob 25 Mar, 2023
LukeWWA, miałem obie lornetki, Vortex (sprzedałem) i GPO/GECO 8x32, więc je porównywałem 1:1. Na podstawie tych porównań, w/g mnie, GPO/GECO jest lepsza, a już za obecne pieniądze (980), jest rewelacyjna, co nie znaczy, że Vortex nie jest wart swojej ceny (1100). Do 1800 zł nie ma konkurencji, a powyżej, trochę ustępuje optycznie, droższym lornetkom 8x32 np Nikonowi M7, Opticronowi Travellerowi BGA ED, GPO/GECO czy Kowie BD II. Taka jest moja opinia, ale inni mogą mieć odmienną, chociaż nie spotkałem się, jeszcze, z tą odmienną .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9