Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jest bf / ff czy nie ? obiektyw 50mm 1,8
Autor Wiadomość
slawku 
Początkujący

Wysłany: Pią 15 Sie, 2008   Jest bf / ff czy nie ? obiektyw 50mm 1,8

Wydrukowalem sobie ta strone i chcialem sprawdzic czy mój obiektyw 50mm 1,8 ma ww wade. Pytam poniewaz wybieram sie zakupic szklo i chce wiedziec czy jak otrzymam z tego 85mm takie zdjecia jak ponizej czy mam sie przejmowac i kupic obiektyw czy nie.

Zdjecia robione z reki: ISO 100 , 1/200 , F 1,8

1
www.from.okay.pl/rudys/Forum/Focus/IMG_6685.JPG

2
www.from.okay.pl/rudys/Forum/Focus/IMG_6686.JPG

3
www.from.okay.pl/rudys/Forum/Focus/IMG_6687.JPG

4
www.from.okay.pl/rudys/Forum/Focus/IMG_6688.JPG

5
www.from.okay.pl/rudys/Forum/Focus/IMG_6689.JPG

A jeszcze jedno czy na wynik testu ma wplyw aparat umieszczony na statywie albo z reki ?

Reklama

kamień 
Początkujący

Wysłany: Pią 15 Sie, 2008   

Może zbyt nowy jestem żeby doradzać ale
1. podstawa to statyw lub inna stabilna konstrukcja
2.jednopunktowy centralny AF
3. nr1BF nr2FF nr3FF nr4FF to po lewej a po prawej jakoś go nie widać bo aparat nie jest równoległy do twojego wydruku więc prawa i lewa strona pokazują zgoła inny wynik, i w nr5 też był FF

novy 
Rozmowny

Z doświadczenia wiem że prościej jest ustawić w środku kadru napis "This text should be perfectly in focus", a dokładniej "perfectly" (obraz jest najostrzejszy w środku kadru). I tak jak pisze kamień, powinieneś użyć statyw, a jak nie masz statywu to z ręki też możesz zrobić tylko oprzyj sobie łokcie o stół i się skoncentruj :-) . Poza tym dobrze jest też pochodzić gdzieś na zewnątrz i porobić zdjęcia z trochę dalszej odległości bo wtedy wada jest bardziej widoczna. Ja sprawdzałem na otynkowanych (chropowatych) ścianach: znalazłem sobie jakiś mały charakterystyczny punkt na ścianie i robiłem fotki z różnych odległości 0.5, 1, 1.5 m. Trzeba pokombinować - mogą być jakieś słupki jeden za drugim lub jakaś barierka. Jak masz np. ff/bf 5 mm przy odległości 50 cm to na 5 m będziesz miał pewnie już jakieś 0.5 m

a... i jeszcze:
Z tych twoich zdjęć ciężko coś wywnioskować, wyniki są za bardzo rozstrzelone. Musisz dokładniej zrobić testy.

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

novy napisał/a:
powinieneś użyć statyw, a jak nie masz statywu to z ręki też możesz zrobić tylko oprzyj sobie łokcie o stół i się skoncentruj :-)

jak nie można skorzystać ze statywu, to lepiej użyć twardego taboretu kuchennego lub kilku grubych książek ustawionych w kolumnę (np. encyklopedie) ;
slawku, pamiętaj, że musisz wykluczyć lub zminimalizować poruszenie aparatu - w tym celu przyda się wężyk spustowy lub samowyzwalacz :smile:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Przy masowych testach na FF/BF najgorsze jest to, że ludzie nie potrafią tego robić, robią to niechlujnie i wyciągają z tych testów przesadne wnioski.
Ja bym poprosił jakieś naprawdę doświadczonego fotografa o pomoc, jeżeli szkło ma ewidentną wadę to szybko to zauważy i co najważniejsze wyniki będą powtarzalne.

Można taki test zrobić z ręki w celu szybkiego sprawdzenia, tylko trzeba wiedzieć jak się do tego przyłożyć, mieć wprawę i cierpliwość. Jeżeli już coś kalibrujemy (w body lub obiektywie) to TYLKO na statywie.

slawku 
Początkujący

MM napisał/a:
Przy masowych testach na FF/BF najgorsze jest to, że ludzie nie potrafią tego robić, robią to niechlujnie i wyciągają z tych testów przesadne wnioski.
Ja bym poprosił jakieś naprawdę doświadczonego fotografa o pomoc, jeżeli szkło ma ewidentną wadę to szybko to zauważy i co najważniejsze wyniki będą powtarzalne.

Można taki test zrobić z ręki w celu szybkiego sprawdzenia, tylko trzeba wiedzieć jak się do tego przyłożyć, mieć wprawę i cierpliwość. Jeżeli już coś kalibrujemy (w body lub obiektywie) to TYLKO na statywie.

To powiedz mi jak sie mam przygotowac do sprawdzenia obiektywu, we wtorek ide po Canona 85mm 1,8 i nie chce kupic dobre szklo.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

slawku, uzyj opcji szukaj. Temat byl walkowany wielokrotnie. A wspomniana opcja nie boli.

krisv740
[Usunięty]

slawku, poczytaj http://www.focustestchart.com/chart.html
i http://www.canon-board.info/showthread.php?t=15851

novy 
Rozmowny

Jeszcze dodam że jeśli będziesz robił test z ręki to ustaw tryb AF na AI Servo. Ogólnie rzecz biorąc to zanim pójdziesz po ten obiektyw to poćwicz trochę, pokombinuj. Jak zaczną Ci w 90% przypadków wychodzić takie same wyniki to znaczy że już wiesz jak przetestować obiektyw. A swoją drogą to upewnij się w sklepie że możesz obiektyw oddać, przetestuj porządnie w domu, na zewnątrz, przeanalizuj zdjęcia i podejmij decyzję. Testowanie w sklepie nie jest prostą sprawą bo ciężko coś dojrzeć na LCD aparatu. Jak pójdziesz do jakiegoś sklepu internetowego (często możesz iść osobiście i załatwić wszystko na miejscu od ręki) to możesz towar oddać do 10 dni bez podania przyczyny.

slawku 
Początkujący

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

a ten kont 45* jest wazny ? czy moze byc jakis inny ? np 30* , 40* ?

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

ten kąt jest ważny, w przybliżeniu, choć lepiej trzymać się 45 stopni

Odpowiedz do tematu