Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 31 Mar, 2023
Wojtas_B, ale ten wątek Genesisa, dotyczy jednego, trefnego, egzemplarza, na który trafił jeden z kolegów, a ogólnie na forach 8x33 zbiera bdb opinie, mimo braku efektu WOW.
Wielu użytkowników NL , np 8x32, też twierdzi, na forach, że po porównaniu z VSF, nie zauważyli efektu WOW w NL, ale zauważyli go w 12x42. Więc to samo, może występować w lornetkach innych marek, jak np wspomniane przez Ciebie Genesisy.
Gdzieś na BF jest opinia użytkownika G 8x33 i NL 8x32, w której to opinii stwierdza, że nie zauważa w NL-u tego WOW, którego się spodziewał, a różnica w obrazku, którą on widzi, polega tylko, na większym kontraście, większym polu i mniejszej nieostrości brzegów w NL. Inni piszą też o występujących delikatnych zamgleniach w dolnej części obrazu NL, tylko nie pamiętam czy dotyczy to 8x32 czy 8x42, ale to nie ważne, ważne jest to, że wpadki optyczne, zdarzają się, nawet wśród lornetek najlepszych marek, o czym należy pamiętać, i nie popadać w przesadną euforię.
Po SFL 8x30, też nie spodziewam się optycznych cudów, a na pewno efektu WOW, ale będzie ciekawie, jak będziesz mógł go sprawdzić i coś o tym napisać .
Trzeba też pamiętać, że lornetki SFL są produktami japońskimi , firmowanymi przez niemiecką markę Zeiss, więc nie ma co się doszukiwać, w nich, najwyższej niemieckiej jakości, znanej z VSF, HT czy L Noctovid .
Na naszym ostatnim zlocie były SF 8x32 i NL 8x32. Dla mnie obie są świetne. Wybór zależy już bardziej od tego, czy lubisz charakter obrazowania Swarka czy Zeissa, czy wolisz błyskawicznie działający fokuser czy trochę wolniejszy, choć nadal super precyzyjny. Zrobiliśmy w sporym gronie konkurs i pamiętam, że gremialnie wygrał NL 8x32, ale na pewno nie w stylu miażdżącym, bo to były długie rozważania z dyskusją o niuansach.
Jeżeli gość z BF pisze, że między G 8x33 i NL 8x32 "różnica w obrazku, którą on widzi, polega tylko, na większym kontraście, większym polu i mniejszej nieostrości brzegów w NL", to brzmi to trochę śmiesznie, bo to tak, jakby napisał, że różnica między dwoma samochodami polega tylko na tym, że jeden lepiej przyspiesza, oferuje więcej miejsca i lepiej się go prowadzi. Jest to typowy syndrom usilnego uzasadniania własnego zakupu przez ludzi, którzy zapłacili niemałą kasę i nie chcą czuć się rozczarowani. Prowadzi to do oszukiwania samego siebie.
Dość szybko doszedłem do wniosku, że warto rzucić się finansowo na możliwie najlepszą lornetkę dostępną na rynku, która nie pozostawi niedosytu i uwolni od wracających rozterek, że "mogłem jednak kupić coś lepszego." Spokój ducha jest ważny, a nikt z nas wiecznie żyć nie będzie, nie mamy po 20 lat.
Jako posiadacz tej lornetki może zabrzmię nieskromnie, ale efekt WOW w NL12x42 jest często zgłaszany przez ludzi i słyszałem wiele opinii od koneserów najlepszej optyki, że w dniu dzisiejszym jest to ogólnie rzecz biorąc najlepsza sportowa lornetka na całym rynku.
Wojtas_Bnapisał..."Jeżeli gość z BF pisze, że między G 8x33 i NL 8x32 "różnica w obrazku, którą on widzi, polega tylko, na większym kontraście, większym polu i mniejszej nieostrości brzegów w NL", to brzmi to trochę śmiesznie..."
Trzeba pamiętać o jednym, każda opinia o danej lornetce, jest opinią subiektywną jednego użytkownika i ta opinia nie musi się zgadzać z opiniami innych użytkowników, tak samo jak tzw "naukowy" test, który jest robiony na jednym egzemplarzu danej lornetki a nie np na 3 egz. (z pewnych względów nie możliwe) i na podstawie dopiero takiego testu, można by myśleć, czy dana lornetka jest naprawdę dobra czy też nie. Dlatego, nie należy opierać się "ślepo", na tym co ktoś napisze (opinia,test) czy powie o lornetce, tylko samemu trzeba sprawdzić, czy to co napisane, jest ewentualnie zgodne z rzeczywistością i pasuje kupującemu .
Jan55, Tu nie chodzi o subiektywność czy obiektywność opinii. Facet sam porównał obie lornetki, wymienił przewagi jednej nad drugą w istotnych parametrach i przypisał tym przewagom bagatelne znaczenie.
Z niektórych wpisów na CN i BF też się można pośmiać.
jak sie lepiej rozejrzeć, to za 6320pln (1350euro) też można kupić, w związku z tym absurdalne ze w polskich sklepach 7500, nawet w szwecji taniej niż tutaj pewien lipny sklepik woła
Ostatnio zmieniony przez ppv Pią 31 Mar, 2023, w całości zmieniany 1 raz
Dość szybko doszedłem do wniosku, że warto rzucić się finansowo na możliwie najlepszą lornetkę dostępną na rynku, która nie pozostawi niedosytu i uwolni od wracających rozterek, że "mogłem jednak kupić coś lepszego." Spokój ducha jest ważny, a nikt z nas wiecznie żyć nie będzie, nie mamy po 20 lat.
Mam takie samo podejście do tego tematu.
Choć akurat NL nie wywołał u mnie ŁAŁA
Jednak po roku używania go niezbyt chętnie sięgam po inne lornetki.
no i oczywiście, dużo wyższą ceną SFL. Jeżeli potwierdzi się to w większości opinii, to zakup SFL w obecnej cenie, będzie, nie za bardzo opłacalny, bo różnica między ceną
stara Leica 8x32 ultravid hd+, na papierze gorsza od sfl 8x30, w tym samym sklepie kosztuje 8640 a sfl 6320, jakoś o tej Leica nikt na forach nie bierze do porównań w kategorii premium kompaktów, a pewnie ktoś to kupuje i nie zastanawia sie czy się opłaca
Ostatnio zmieniony przez ppv Pią 31 Mar, 2023, w całości zmieniany 1 raz
gruber, ale NL to nie jest pierwsza Twoja lornetka? Bo, że Wojtasa nie jest, to wiem Do świetnego, ale drogiego sprzętu trzeba dojrzeć, wiedzieć dlaczego taki. To bez sensu, żeby ktoś początkujący wydawał tyle na lornetkę, nawet jak go stać, bo jest spora szansa, że nie zauważy różnicy w stosunku do tańszej. A jak sobie kupi tańszą i będzie pluł w brodę, że mógł dołożyć i zaczyna rozumieć dlaczego, no to właśnie dojrzewa. Jedną sprzeda, kupi inną, tego procesu nie da się ominąć Tak samo nie ma sensu kupować drogiego pierwszego samochodu, itp.
ppv, o tej Leice, najwięcej piszą na BF, ale oni maja na punkcie Leic " fizia", a żeby nie było, to twierdzą, że hd+ jest słabsza od starej hd. U nas nikt nic nie pisze bo prawdopodobnie nikt jej nie ma, no poza jedną hd, która wisi na OlX od dawna, do sprzedania i jak widać, nikt się do niej nie"pali", bo cena jest wysoka, chociaż nie jest tragiczna.
PS. Dlaczego twierdzisz, że ta Leica jest gorsza od SFL Ja poza minimalnie mniejszym polem, ciut większą wagą i za małym odstępem źrenc, nie widzę jakiś różnic w optyce. Największa różnica, w/g mnie, to cena. Ale Leica to Leica i ceni się wysoko, czy adekwatnie do jakości, też nie wiem, ale z tego co piszą na forach, to ich lornetki, pod względem budowy i mechaniki są uważane za genialne, więc może w tym tkwi tajemnica, ich wysokich cen.
Osobiście, jak bym miał kupować w tej chwili super lornetkę 8x32, to kupiłbym Zeissa Victory 8x32T*FL, który jest starszy od SFL ale zdecydowanie lepszy optycznie i tańszy.
Ja poza minimalnie mniejszym polem, ciut większą wagą i za małym odstępem źrenc, nie widzę jakiś różnic w optyce.
oksymoron? o czymś takim pisał Wojtas_B skoro nie ma różnic to jakim cudem je wymieniłeś zapomniałeś jeszcze dopisać o gorszej min odległości ostrzenia
aczkolwiek jest możliwe że ta leica ma wyższą transmisję i kontrast, w ostrość do brzegów już nie wierzę, nie szukałem opinii i testów, ale Ty masz chyba jakiś pod ręką jakis katalog z tego co piszą na forach o każdej lornetce, bo sypiesz tymi danymi jak z rękawa
Jan55 napisał/a:
Victory 8x32T*FL, który jest starszy od SFL ale zdecydowanie lepszy optycznie i tańszy.
gosze pole, min ostrzenie, waga ... to dla mnie bardzo istotne parametry, bardziej niż ostrość do samego brzegu czy tylko laboratoryjnie mierzalną lepszą transmisję, za te dla mnie istotne chetniej dopłacę
Jan tak się składa że Leica o której piszesz należy do mnie. Optyka jest lepsza od cl companion. Mechanizm ostrości jest tytanowy. Jeśli komuś zależy na gabarytach to jest idealny wybór. Akurat nie zależy mi na sprzedaży i cena się nie zmienia. Dużo osób pisze daje ....tyle i biorę 😊 ale to tak nie działa. Ostrość i kontrast jest zdecydowanie lepszy od wspomnianej cl. W obecnej sytuacji cenowej na rynku nie jest to wygórowana cena.
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2023
ppv, każdy ma swoje preferencje przy wyborze , czy to lornetki czy samochodu lub innych rzeczy. Ty masz swoje preferencje a ja mam swoje. Co do wiadomości, to nie mam żadnego katalogu, o tym co piszą inni, ale staram się dużo czytać o rzeczach, które mnie interesują, co nie koniecznie czynią inni, którzy później zastanawiają się, dlaczego ktoś wie, coś więcej, na jakiś temat, od nich .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9