Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pole 6,6 to bardzo dużo jak na tak tanią lornetkę . Czyli jednak z deklarowanego 6,8 trochę minimalnie odbiega . Binokularnik, kolega z wadą wzroku też pisał że w okularach nie widzi całego pola . Ja sprawdzając w okularach do czytania też stwierdzam że w zależności od długości ER lornetki widzę pole mniejsze . Prawie całe widzę przy ER 18 mm . Przy ER 16 już jest spora obcinka brzegów .
Wysłany: Sro 29 Mar, 2023
Kot72, w 8x42 Delta zawyżyła pole o 0,4*, podając 8,5*, a jest 8,1*, które to 8,1* jest i tak dużym polem, jak na jej cenę.
Ponieważ, największy komfort patrzenia przez lornetkę, mam bez okularów, więc ich nie używam do obserwacji, tylko w nagłych przypadkach, w nagłej sytuacji, popatrzę w okularach. Wtedy mam zawężone pole widzenia. Nie przeszkadza mi to zbytnio, bo mam lornetki z dużymi polami, więc ten 1* mniej, z całości pola, nie ma dla mnie w takim momencie, znaczenia. Znam kilka osób, które wolą patrzeć w okularach i są zadowolone, a nawet nie przeszkadza im to, że widzą mniejsze pole .
Jan55, wszystko co napisałeś to oczywista oczywistość .
Niuton96, dobry wybór , ciekawe czy dogadasz się z tą lornetką bo tam jest krótki ER = 15mm a czytając forum były posty że posiadacze sygnalizowali zaciemnienia itp. W każdym razie jak dojdzie to daj znać czy Tobie się spodobała . Powinno być lepiej niż w tej dołączonej do komiksu z Donaldem
Na razie tylko przekonałem się że kiedy patrzę przez jakąkolwiek lornetkę bez okularów, to widzę i wyraźniej i jakby trochę szerzej niż mając na nosie okulary
Ja mam podobnie…tzn. rzeczywiste pole widzenia w okularach i bez jest takie samo, ale bez okularów wszystko jest ciut większe i tym samym pole (koło widoczne przez lornetkę) ma większą średnicę. Jestem krótkowidzem i myślę, że dalekowidz może mieć odwrotnie.
Sprawdziłem i u mnie tak samo. Też mam w oczach minusy, z tym że nie używam okularów, ale szkieł kontaktowych. Jak patrzę przez lornetkę w kontaktach lub gołym okiem, to pole obrazowe wraz z zawartością wydaje się większe niż w okularach korekcyjnych. Ten efekt widziałem już dawno temu bez lornetki, bo okulary korygujące krótkowzroczność dają wrażenie pomniejszenia obrazu. To jeden z wielu powodów odrzucenia ich na rzecz kontaktów...
Z ciekawości właśnie sprawdziłem absurdalny pomysł patrzenia przez lornetkę w moich okularach do czytania (szkła kontaktowe na oku). No i całe koło obrazowe z zawartością jest... większe
Z ciekawości właśnie sprawdziłem absurdalny pomysł patrzenia przez lornetkę w moich okularach do czytania (szkła kontaktowe na oku). No i całe koło obrazowe z zawartością jest... większe
W takiej konfiguracji nowy Genesis może "robić" za 12-tkę?
Wysłany: Pią 31 Mar, 2023
Binokularnik, chyba nie za 12-tkę, ale można powiedzieć, że ma większe pole widzenia, niż podane w specyfikacji, a nie zbliżenie 12x.
Tomek napisał, ze widzi, większe pole obrazowe, a nie bardziej zbliżone. Chyba, że coś źle zrozumiałem .
Chodziło mi o to, że w plusowych okularach widzę zarówno większe koło obrazowe, jak i to co jest w środku. Tak jakby wzrosło pozorne (nie rzeczywiste!) pole widzenia i powiększenie. Zmiana niby korzystna, tylko brzegi nieostre, diafragma rozmyta.
Binokularnik napisał/a:
W takiej konfiguracji nowy Genesis może "robić" za 12-tkę?
Genesis 44 (katalogowy ER 16 mm) nie za bardzo nadaje się do patrzenia w okularach, ani +, ani -. Niby widać dobrze całe pole, ale co chwilę z którejś strony część urywa. To co wyżej sprawdziłem na BD II, ona jest dość wygodna w okularach.
Okulary działają jak dodatkowa soczewka powiększająca . W okularach do czytania widzę że obraz jest powiększony ale kosztem brzegów pola . Patrząc przez ósemkę w tych okularach widzę jak przez dziesiątkę bez okularów .
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2023
_Tomek_napisał..."Genesis 44 (katalogowy ER 16 mm) nie za bardzo nadaje się do patrzenia w okularach, ani +, ani -. Niby widać dobrze całe pole, ale co chwilę z którejś strony część urywa. To co wyżej sprawdziłem na BD II, ona jest dość wygodna w okularach."
BD II 8x42 ma podane 17mm a zmierzony odstęp źrenicy 15mm, dlatego jest ok z okularami
BD II 6,5x32 ma podane17mm a zmierzone 14,5mm, z okularami też ok
Genesis 10,5x44, ma podany 16mm ale ma prawdopodobnie 13mm Genesis 8,5x44 podane ma 18mm a zmierzone jest 12,5mm Genesis 8x33 podane 15mm a zmierzone 11,5mm Zeiss SFL 8x30 podane 18mm a zmierzone 17mm
Dane podane przez "binoculars.ch".
Tak w ogóle, to szkoda, że przy "opiniowaniu i testowaniu" lornetek, przez "zawodowców", nie podaje się parametrów średnicy muszli ocznych i zmierzonej odległości źrenicy, bo jak się okazuje, to są to ważne parametry,dla wielu osób, chcących kupić lornetkę. Co prawda, robią to na dwóch portalach, BBR-średnica muszli i binoculars.ch-odstęp źrenicy, ale mogliby robić to, też inni "testerzy".
Wygląda na to, że Kowa i Zeiss robią okularników w trąbę! (seria Genesis to wyjątkowe przegięcie pod względem ER...oszukiwać o kilka milimetrów w tak ważnym parametrze? Horror...)
Wysłany: Sob 01 Kwi, 2023
Binokularnik, nie tylko Kowa i Zeiss ale wszyscy producenci podają, z "księżyca", pomiary odległości źrenicy. Średnio, można powiedzieć, że 2-3mm w górę. Genesis 8,5x, w tej kwestii pobił chyba rekord (5,5mm). Co oni mierzą, albo jak mierzą, to tylko oni wiedzą. Dla kogoś, kto nosi okulary i przez nie musi patrzeć przez lornetkę, to może być zakupowa wpadka, zwłaszcza jak się kupi lornetkę za kilka tysięcy zł, chyba, że komuś to nie przeszkadza, bo się cieszy, że coś widzi. Jest bardzo dużo ludzi, którzy nie przywiązują wagi do wielkości pola widzenia lornetki, bo nie wiedzą o co chodzi. Mało tego, to nie przywiązują wagi do mgiełek, zaciemnień i innych niuansów optycznych, AC to dla nich czarna magia . Żeby było śmieszniej, to są wśród nich, tacy, którzy mają droższe, markowe lornetki, a nie tylko tani chiński badziew.
Stąd, może producenci, też nie przywiązują zbytniej wagi, do tego co piszą w specyfikacjach , bo rynek zbytu i tak się kręci .
Wygląda na to, że Kowa i Zeiss robią okularników w trąbę! (seria Genesis to wyjątkowe przegięcie pod względem ER...oszukiwać o kilka milimetrów w tak ważnym parametrze? Horror...)
Roger Vine pisze, że w G 10.5x44 zmierzył ER 13 mm, a producent podaje 16 mm, bo mierzy w niewłaściwy sposób. Angielski jest moim drugim językiem (narzędziem pracy), ale za cholerę nie mogę zrozumieć, o co Rogerowi chodzi z tym, jak poprawnie powinno się mierzyć ER (odległość źrenicy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9